När den inte används sitter ankarbojen på pushpit. Lampan tänds automatiskt vid mörker. Samtliga bilder: Nils Ahlén

LivetOmbord

Minitest: Bättre koll på ankringen med ankarboj

Att ankra tillhör de vardagliga sysslorna ombord. Men ganska ofta väcks frågan om var ankaret ligger och om grannbåten har ankrat mitt ovanpå ens eget ankare. En ankarboj kan vara lösningen på problemen. Praktiskt Båtägande har testat och hittat både brister och förtjänster.

Text: Nils Ahlén • 2017-04-21 Uppdaterad 2022-06-08

 Förtöjd på svaj eller med stäven in mot land, alldeles ensam i viken eller på det populära stället – frågan uppkommer förr eller senare: Var lade jag ankaret? På svaj rör sig ofta båten i vinden, även om tanken givetvis är att försöka ligga i lä. Utan att gå upp på däck och ta tag i ankarlinan är det nästan hopplöst att lista ut var ankaret ligger och om det har draggat. Liggande med stäven mot land blir det alltid en syftning efter ankarlinan för att lista ut om det flyttat på sig eller ligger kvar där du lade det kvällen in-nan. Är det mörkt är det nästan omöjligt att avgöra. 

Kommer det dessutom fler båtar skulle det vara bra att veta att inte någon har lagt sitt ankare över vårt. Det kan ju vara så att det blåser lite sidvind, varför ankaret hamnat åt lovart, och det är inte alltid så lätt att begripa för de båtar som kommer efter. En ankarboj kan vara lösningen på problemet, om man nu tycker att det är ett problem!

Gör det själv: Montera driftsäkert ankarspel

I somras seglade vi omkring med den tygklädda bojen sittande i akterpulpit. Den är försedd med en 12 meters lina som rullar ut sig själv, och det följer även med 8 meters förlängning för större djup. 

Linan fästs i ankaret, och genom att linan är fjäderbelastad kommer ankarbojen att placera sig rakt ovanför ankaret. Det är bara att släppa i bojen samtidigt som ankaret, så sköter den sig själv och omvänt när ankaret ska tas upp.

Minitest: Bättre koll på ankringen med ankarboj
Nu finns en markering som visar precis var ankaret ligger. Praktiskt för oss men möjligen aningen förvirrande för andra båtar.

Vi var väldigt nöjda med ankarbojen efter sommarens tester. Just det här med att vinden friskar i lite från sidan under natten, eller tveksamheten om ifall ankaret ligger tillräckligt långt ut – då är det bara att titta ut och blixtsnabbt få en bekräftelse för att se exakt var ankaret ligger. Likaså på svaj är det enkelt, inte minst när ankaret ska tas upp, att få en snabb bekräftelse på var det ligger. På vår testbåt upplevde vi stora fördelar, och ankarbojen är ombord hos oss för att stanna. Dock finns det nackdelar, en hel del faktiskt … 

Ankarbojen måste användas med visst förnuft. Det är ju normalt inget problem att passera över ett fällt ankare, men markören stoppar effektivt manöverutrymmet för andra, och det är trist om linan fastnar i någons propeller. 

En annan fråga är vad som händer om alla skaffar ankarmarkörer. Det kan onekligen leda till att färre får plats på populära ställen. Att markören inte slagit igenom helt ännu visade sig genom det stora intresse den rönte. I en vik kom någon roende för att upplysa om att vi tappat något, de trodde ankarmarkören flöt fritt. I en annan vik visade det sig att båten vi delat vik med kvällen innan hade haft vadslagning om huruvida ankarmarkören lyste på natten! Ja, knappt på något ställe har vi kunnat använda den utan att få mer eller mindre glada kommentarer. 

Och svaret på frågan om den lyser eller inte är att det går att komplettera med en solcellsdriven lampa. 

Vi har sett stora fördelar och god nytta med ankarbojen, men det finns saker som går att förbättra:

* Bojen är klädd med tyg, det blir gärna lite geggigt om det är alger i vattnet, så det skulle vara bättre med en slät avtorkningsbar yta.

* Linan har kinkat för oss några gånger, det kan vara så att mekanismen behöver förfinas lite.

* Lampan sitter på samma sida av bojen som fastsättningen i pulpiten. Det gör att lampan utsätts för onödiga påfrestningar mot pulpiten och faktiskt lossnade en gång och fick limmas fast igen. Om fastsättningen för pulpit satt på andra sidan skulle problemet vara ur världen.  

Men som sagt, bristerna uppvägs av förtjänsterna.

Minitest: Bättre koll på ankringen med ankarboj
Änden på ankarbojen fäst vid ankaret med en krok som ingår.
Minitest: Bättre koll på ankringen med ankarboj
Vid ankring läggs ankarbojen löst och den följer sedan med ankaret överbord.

Anchor Roll ankarboj

* Lina 12 meter, 8 meter förlängning ingår.
* Fästs i pulpit och linan fästs i ankaret med kroken som ingår i linan.
* Vid ankring släpps bojen i samtidigt som ankaret och lägger sig ovanpå ankaret tack vare den självjusterande tampen.
* Solcellsladdad lampa finns som tillbehör.
* Pris ankarboj: 1 875 kr
* Lampa som fästs på bojen: 225 kr
* Info: Duomarin.se

Förenkla ditt båtliv med ett elektriskt ankarspel

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen

TV: Här är fiskebåten med det härligaste motorljudet du kan tänka dig


Text: Nils Ahlén • 2017-04-21
LivetOmbordTestarkivTesterBåttillbehörPraktiskt BåtägandeTillbehörstest
Rulla till toppen