Praktiskt Båtägande har hårdtestat 24 av marknadens vanligaste presenningar som brukar användas vid vinterförvaring av båtar. Kolla in nedan vad de kom fram till. Foto: Johannes Nordemar/Bigstock

LivetOmbord

Stort test: 24 presenningar bekänner färg

Val av presenning är en av båtlivets återkommande frågor. Praktiskt Båtägande har slitit och skurit sig i igenom en stor del av sortimentet – och hittat en solklar vinnare.

Text: Johannes Nordemar • 2017-10-24 Uppdaterad 2024-09-05

Lättviktspress, prasselpress, lastbilspress, byggpress eller rutarmerad lenopress. Ja, det är ingen lätt match att välja rätt vintertäckning till båten, men vi har gjort vårt bästa för att reda ut skillnaderna. Som vanligt har vi gått ut hårt och samlat ihop hela 24 olika presenningar. Då har vi ändå bara koncentrerat oss på de mest etablerade båttillbehörsleverantörerna. 

Det finns två huvudvägar att välja när det gäller täckningsfilosofi. Antingen faller valet på något billigt som förhoppningsvis håller två säsonger, men i värsta fall blåser sönder redan första vintern. Vi kallar det lite elakt ”slit och släng”. Det andra alternativet är att välja något mer hållbart som kan återanvändas under längre tid, vilket naturligtvis är höjden av politisk korrekthet, men faktiskt även bättre för plånboken i längden. 

Flerårspressar

Visst kan det finnas skäl att använda en ”engångspress” vid något tillfälle, men i det här testet har målet varit att hitta hållbara presenningar som är gjorda för att tåla blåst och återanvändas flera år. Rent ekonomiskt ser vi att det går att räkna hem en riktig kvalitetspresenning i PVC efter ungefär 4–12 prasselpressar i polyeten. En PVC-press kan överleva i decennier. Men det finns även några mellanting av tjockare rut-armerad lenoväv i PE. Av erfarenhet vet vi att en sådan presenning runt 250 g/m2 kan hålla i upp till fem år, och i tabellen kan varje båtägare själv skaffa sig en uppfattning om hur många år det tar att räkna hem en sådan, jämfört med en klen lättviktare. 

Eftersom en presenning ofta går sönder vid öljetterna på grund av vindens påfrestningar har vi valt att lägga vikt vid öljetthållfastheten. Där anser vi att 25 kilo är minimum för vad en presenning som är tänkt att användas flera år bör klara. 25 kilo är ungefär den belastning som uppstår om man drar till lite hårt när man spänner fast presenningen. Över 40 kilo öljetthållfasthet anser vi vara väldigt bra, och det klarar nio av testexemplaren. Dessutom är det fyra presenningar som har tätare avstånd mellan öljetterna, vilket höjer den teoretiska styrkan för den som orkar använda alla 60 öljetter. I praktiken finns det framför allt gott om reservöljetter att använda om någon skulle gå sönder. 

En intressant iakttagelse är att presenningarna går sönder på olika sätt vid hög belastning. I vissa fall rycks öljetten ut ur presenningskanten, i andra är det presenningsduken som rivs av intill den fållade eller förstärkta delen av kanten. En presenning som förlorar en öljett är lättare att reparera än den som rivs sönder i duken. 

Till fem av presenningarna följer det med gummistroppar till öljetterna, vilket dämpar vind-rycken och förlänger livslängden på presenningen. Dessa tillbehör kan även köpas separat och monteras med fördel på alla presenningar. 

Fastsvetsade plastöljetter

Generellt stämmer viktspecifikationen bra med verkligheten, med något undantag. Material- och öljettstyrkan visade sig skilja en hel del mellan deltagarna. De transparenta lenovävarna är inte lika kraftiga som de ger sken av. Antagligen är det därför det medföljer ryckdämpare till fem av dessa. 

De sju lenovävspressarna är mycket lika i duken, men detaljer skiljer, bland annat färgen på kantremsan. Två av de formsydda, Balticflex och Microflex, är förvillande lika. Trots det har vi mätt upp skillnader i styrka. Om det beror på ursprunglig kvalitetsskillnad eller hur presenningarna hanterats och lagrats hos leverantören vet vi inte. Ljus och värme bryter nämligen ner materialen med tiden. 

Ett som är säkert är dock att en presenning går segrande ur vårt test. Den råstarka vinnaren kommer från Clas Ohlson och är en riktig tungviktare som särskiljer sig från alla andra presenningar i testet. Dels har den fastsvetsade öljetter av plast, dels är den tillverkad i Sverige. Dragstyrkan i varje öljett är nästan 150 kilo, vilket i teorin betyder att det skulle gå att lägga en 28-fots Nimbus i en uppspänd presenning på 10 x 6 meter. Det är med andra ord en presenning som låter båtägaren sova gott hela vintern. 

Hög dukvikt lönar sig

Den som vill ha en presenning som släpper igenom ljus väljer med fördel den formskurna Balticflex med öljettstyrka som ligger i topp bland PE-presenningarna. Detta tillsammans med det täta avståndet mellan öljetterna gör den till det mest hållbara du kan köpa i transparent material. 

Watskis Proflexpresenning är smartast i testet. Den är formskuren med dubbla lager material i mitten av pressen, där täckställningens takås hamnar. Som om det inte vore nog medföljer det både reparationstejp och gummistroppar. Dessutom är den vikt på ett sätt som gör att den är enkel att rulla ut över täckställningen. Vikinstruktion finns på tillverkarens webbsida, men det hade förstås varit ännu bättre om den legat i förpackningen. Tyvärr var materialstyrkan en liten besvikelse.

Slutsatsen efter testet är att det ofta lönar sig att gå upp i dukvikt, men att öljetternas styrka skiljer sig åt mellan fabrikaten. Det finns egentligen bara en sak ytterligare att önska: en björnstark PVC-presenning som är helt ljusgenomsläpplig.

 Presentation av presenningar

(Klicka på bilderna för större format)

Stort test: 24 presenningar bekänner färg
Presentation av presenning 1-4
Stort test: 24 presenningar bekänner färg
Presentation av presenning 5-8
Stort test: 24 presenningar bekänner färg
Presentation av presenning 9-12
Stort test: 24 presenningar bekänner färg
Presentation av presenning 13-16
Stort test: 24 presenningar bekänner färg
Presentation av presenning 17-20
Stort test: 24 presenningar bekänner färg
Presentation av presenning 21-24

 Tabeller med testresultat

(Klicka på bilderna för större format)

Så gjorde vi testet

Vi har dragit i flera öljetter på varje presennings långsida för att mäta vilken kraft som behövs för att öljetterna eller presenningen ska kollapsa. Gummistroppar har inte använts. Till testet har vi använt en hängvåg från Peroett. Testet har upprepats och det högsta värdet har antecknats i tabellen.

Vi har sedan mätt kraften som behövs för att långsamt trycka varje presenningsduk genom ett vasst föremål. Testet har upprepats och det högsta värdet för varje presenning har antecknats i tabellen.

Vikten har kontrollerats genom att skära ut 10 dm2 material från varje presenning och vi har även mätt upp avståndet mellan öljetterna på långsidan. I testet har vi generellt försökt använda de minsta storlekarna från varje leverantör. Priset som anges i tabellen är för respektive presenning i storleken kring 6 x 10 meter, alternativt den största i sortimentet. För att underlätta för läsaren har vi även gjort prisjämförelsen i kronor/m2.

Test: Vi frostspränger kulventiler – en typ är överlägset sämst

Minitest: Bättre koll på ankringen med ankarboj

Experten svarar: Varför har båten tappat fart under säsongen?


Text: Johannes Nordemar • 2017-10-24
LivetOmbordTestarkivTesterBåttillbehörHöstupptagningTestTillbehörstest
Rulla till toppen