Franska Jeanneau riktar blickarna mot oss nordbor och lanserar lagom till säsongen 2017 både en 6,5- och en 5,5-metersbowrider. Samtliga bilder: Max Carlgren

LivetOmbord

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie

Världens största båttillverkare, franska Jeanneau, försöker nu förföra oss svala nordbor med en helt ny serie bowriders. Först ut är Cap Camarat 6.5 BR – en snygg, enkel och prisvärd båt som håller måttet även under kyliga dagar. Båtnytt har testat.

Text: Anna Sandgren • 2017-04-05 Uppdaterad 2024-04-18
Världens största båttillverkare, franska Jeanneau, försöker nu förföra oss svala nordbor med en helt ny serie bowriders. Först ut är Cap Camarat 6.5 BR – en snygg, enkel och prisvärd båt som håller måttet även under kyliga dagar. Båtnytt har testat.

Bowrider-trenden håller i sig. Nu riktar storproducerande Jeanneau blickarna mot oss nordbor och lanserar lagom till säsongen 2017 både en 6,5- och en 5,5-metersbowrider. Vi fick chansen redan i höstas att testa Cap ­Camarat 6.5 BR. Den som är bekant med Cap Camarat-flottans utseende lär känna igen skrovlinjerna, framförallt från Cap Camarat 6,5 WA, som lirar i samma storleksliga och ­delar bland annat den bulliga fören och breda mittpassagen. 6.5 BR saknar överflödig lyx, men är funktionell och bjuder på det mesta en båt under 25 fot bör göra.

6.5 BR har försetts med ett ordentligt grabbräcke i ­stäven och ett extra steg precis längst fram på fördäck gör det lätt att gå ombord. Väljer du att ha dynorna kvar, och samtidigt inte har vädrets makter på din sida, får du ­räkna med att dynorna blir smutsiga om du går ombord via stäven. Jag gillar att räcket går hela vägen fram till vindrutan.

På babordssidan finns en längsgående soffa, medan den på styrbordssidan är något kortare. Detta för att istället få plats med ett steg som underlättar avsevärt vid ombord/ilandklivning när du lagt till längs med. Fiffigt, för du ­slipper gå på dynorna. Sittdynorna hålls på plats med hjälp av band som man spänner i dynorna och sedan fäster med ett plastspänne. Detta spänne lär slitas hårt och snabbt, så jag är inte helt övertygad om att detta är en bättre sätta-fast-dynor-metod än de här i Norden mer vanliga metallknapparna. Genom att fästa två mindre dynor på vardera sida om skotten skapas sköna ryggstöd för den som vill sträcka ut sig.

I stäven finns en rymlig stuv. Även under sittbänkarna väntar stora stuvutrymmen. Dessa nås genom dörrar på båda sidor om pulpeten. Det kan vara något krångligt med lösa luckor, men fördelen är att du kommer åt ordentligt. Ett plus för rejäla knapar i stäven och en bra lås-/lyftögla. Däremot är det ont om fästen för fendrarna och det saknas fenderförvaring, något som allt fler tillverkare i segmentet har börjat erbjuda och som både underlättar vid användningen och håller bättre ordning i båten. 

 

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Stittplatsen på styrbordssidan har gjorts kortare för att få plats med ett steg. Smart tänkt när man vill undvika att gå på dynorna.

En tvådelad dörr leder vidare in i båten. Passagen mellan förar- och passagerarkonsol är föredömligt bred och det är lätt att röra sig ombord. Förarplatsen bjuder på en skönt upprensad instrumentbräda. Här finns Yamahas motorinstrument och plats för en stor plotter, en välplacerad mugghållare och skön ratt, samt bra fotstöd. Däremot upplevde jag gasreglaget på vår testbåt som något rackligt. Vindrutan är inte uppseendeväckande hög, men skyddar helt ok vid sittande körposition.

Jag som har svårt att sitta stilla och därför gillar att halvstå lutad mot uppfällt sittstöd, får känna av en del vinddrag i håret, men sikten är god och vindrutans överkant hamnar inte i min ögonhöjd. De två offshorestolarna har höga ryggstöd, är skålformade och mycket bekväma. Jag gillar också handtaget på sidan av förarplatsen. 

Läs mer: Tre bra alternativ till Cap Camarat 6.5 BR

På passagerarsidan finns ett rejält handtag att hålla sig i, samt ett lättåtkomligt stuvfack i ovankant på pulpeten och infällda mugghållare, fotstöd, samt usb-uttag. Vår testbåt är även utrustad med stereo. I stort sett finns inte mycket att klaga på, men inte heller att jubla högt över. Utförandet är enkelt och funktionellt, som sig bör på en prispressad båt. Däremot hade jag gärna sett att det även ingick vindrutetorkare på passagerarsidan som standard.

 

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Förarplatsen är enkel och avskalad, men har det som behövs för en god sittposition. Sikten är bra.
Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Att vara social här fungerar fint. Det lilla bordet känns inte som det mest exklusiva, men är funktionellt. Aktersoffan kan också enkelt göras om till en stor solbädd. Kvaliteten på dynorna är inte de bästa vi sett eller känt.

Aktersoffan går i ett u och är även den bekväm. Passagerarna i aktersoffan får dock vara beredda på en hel del vinddrag. Det finns handtag för passagerarna på båda sidor om aktersoffan, förvaring under soffan och en stuv i durken. Ett bord kan sättas upp framför soffan och genom att snurra runt fåtöljerna skapas en matplats för 5-6 personer. Färgvalet på kuddar och inredning i beige och mörkgrått, känns modernt.

Läs mer: Alla våra tester av Jeanneau, Yamarin och Finnmaster

Att kliva ombord via aktern är också lätt. Två breda badplattformar underlättar steget. På styrbords plattform finns en rejäl bad-/räddningsstege monterad och på babordssidan döljer sig ett stuvfack för tampar och ankare. Vår testbåt är utrustad med en enkel båge för vatten­sporter, som också fungerar att hålla sig i. För den sanna vattensportentusiasten går det också att välja till en större vattenskidbåge/wakeboardtorn. Även i aktern finns det två rejäla knapar för tampar.

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
På vå testbåt satt det en 150-hästare. Det gav båten en toppfart på runt 43 knop.

Tyvärr hann vi inte testa båten under några solskensdagar, vilket var synd. För ombord på Cap Camarat 6.5 har soldyrkaren goda chanser att både slå sig ner och att finna sig tillrätta. Det finns nämligen väl tilltagna soldäck både för- och akterom vindrutan. Dynorna hit är tillval. Däremot hade jag gott om tid att köra båten under både vackra höstdagar och tidiga minusgrads­mornar, både med och utan uppfällt kapell.

Jag använde båten bland annat för att under ett par veckors tid pendla mellan Stockholms mellersta skärgård och Lidingö, oftast med både hund och barn ombord. Kapellet fungerar fint att köra med, också i hastigheter runt 40 knop. Vissa dagar hade det varit skönt med en värmare, för att slippa imman och frosten på rutorna. Värmare är alltid ett klokt tillval, om du vet med dig att du kommer använda båten även under tidiga vårar och sena höstar.

 

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Båten är genom sitt breda skrov och måttliga v-vinkel stabil och lättdriven, men något slagig i motsjö.

Jeanneau 6.5 BR är med sina nära 2,5 meter relativt bred för sin längd på 6,10 meter. Dessutom är ­bottenvinkeln i aktern på knappa 16 grader. Det gör båten stabil och lätt­driven, men samtidigt färden något stötig i motsjö. På vår testbåt sitter det en 150-hästare från Yamaha. Den räcker gott till för att skapa fartkänsla i båten. Som mest kom jag upp i 43 knop.

Vill du åka ännu snabbare kan du utrusta båten med en 200-hästare. Väljer du istället det något ­lägre motoralternativet på 130 hk, så ligger toppfarten enligt ­Yamahas uppgifter på runt 37-38 knop.

Cap Camarat 6.5 bjuder på ordentligt med utrymme för en hel familj, inklusive hunden, det är lätt att röra sig ombord, den går stabilt  – om än något slagit i motsjö – och gräver inte för djupa hål i plånboken. 

 

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Passageraren har en skön stol och ett bra fotstöd, samt handtag att hålla sig i. Förvaring i handskfacket.

JEANNEAU CAP CAMARAT 6.5 BR

TEKNISK INFO
Längd 6,10 meter
Bredd 2,48 meter
Vikt 1 050 kilo
Rek motorstyrka 115-200 hk
Bränsle 170 liter
Antal personer 7
Skrovvinkel 16 grader

TESTBÅTEN
Last Två personer
Motor Yamaha F-150 hk
Toppfart 43 knop
Pris 340 000 kronor

I KORTHET
+ Mycket båt för pengarna
+ Rymlig
+ Sköna stolar

– Kvaliteten i detaljerna
– Något stötig och slagig gång

OUTSPÄTT
Ett smart val för den medvetna båtkonsumenten. Cap Camarat 6.5 bjuder på gott om plats ombord, många sittplatser och två soldäck. Båten är bred och går stabilt i sjön. 

KONTAKT
yamaha-motor.eu

 Tre bra alternativ till Jeanneau Cap Camarat 6.5 BR

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Bella 600 BR Båten har ett lättdrivet skrov som är mycket förlåtande och gör båten lättkörd. Med sin välplanerade och rymliga sittbrunn är den en perfekt dagtursbåt.
Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Flipper 640 SC Detta är en walk­around snarare än en bow­rider men bjuder på liknande funktioner. En bra förbrunn, skyddad förarplats och ett skrov som går bra i sjön.
Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Yamarin Cross 64 BR Visst, den är i aluminium och rejält mycket dyrare än Cap Camarat 6.5. Men du får ett mycket bra skrov och en båt med ett bra andrahandsvärde. Rolig, trygg och smart. Klicka på bilden för att läsa ett test av båten.

Test: Så bra är Jeanneaus nya allroundmaskin Merry Fisher 795 Marlin

Gratis båttester av Yamarin, Finnmaster och Jeanneau

Klassiska Storebro presenterar helt ny modell

1963–2024

Testarkivet – artiklar från Sveriges ledande båttidningar från 1963 till idag.

Den här artikeln är en del av vårt plusmaterial. Vi är oberoende, så det är du och inte företagen som betalar för våra tester.

Betala via Swish eller med kort och få tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Anna Sandgren • 2017-04-05
LivetOmbordTestarkivBåtnyttBåttestMotorbåt
Rulla till toppen