Ringar, bananer, plattor, tuber och soffor. De har en uppgift – att locka fram barnasinnet i oss. Samtliga bilder: Max Carlgren

LivetOmbord

Test: Kul badleksaker att dra efter båten

Ringar, bananer, plattor, tuber och soffor. De har en uppgift – att locka fram barnasinnet i oss. Vi lånar en vattenskoter och låter vår testpatrull leka loss med några av sommarens busiga prylar.

Text: Anna Sandgren • 2017-07-27 Uppdaterad 2022-06-08

 Marina badleksaker säljs som aldrig förr och vattnen i våra skärgårdsvikar ligger sällan vare sig tomma eller tysta när sommarlovet väl gjort entré. Att se barn – och för den delen även vuxna med bussinnet i behåll – bli dragna bakom en båt i full fart är lika självklart, som de där lyckogenererande smultronen vid vägkanten. 

Vi samlade ihop några av marknadens alla åkplattformar och tog ut en Ockelbo B18 samt en vattenskoter för att testa några av de varianter som idag står till buds. Till vår hjälp tog vi bröderna Erik, 12 år, och Ture, 8 år. De är båda vana vid såväl båtar som att åka ring. Men att glida runt i en stor soffa bakom en skoter var något helt nytt även för dem. Framför allt i en soffa som mest fick dem att känna sig som två studsiga popcorn på busäventyr. Vi valde att dra dem bakom en Sea-Doo RXT-X. Fördelen med att dra barnen efter vattenskotern är att skotern bjuder på enklare hantering och inger en känsla av närhet, det vill säga nära både vattnet och åkarna, samt att skotern går tyst och ofta är smidigare att manövrera än en båt. 

Generellt kan sägas att du får vad du betalar för. Att lägga några extra hundralappar för att få en badleksak av högre kvalitet, det vill säga tillverkad i slitstarkt material med riktiga ventiler och rejält gjorda handtag och infästningar för draglinan, är värt varje satsad krona. Vi har tidigare testat billigare varianter av ringar och tyvärr tenderar många av dem att gå sönder efter en säsong. Att satsa på en bra pump är klokt, samt ett reparations-kit och så klart bekväma flytvästar. 

– Alla tre åkprylarna var svåra för oss att komma upp i när vi hade ramlat ur. Det är dumt. Vi fick klättra upp på vattenskotern och sedan hoppa till de olika lekgrejerna. Men det var superkul hur som helst. Jag gillar att man kan åka efter en skoter. Det luktar mindre och låter mind-re och känns tryggare, summerar Erik efter att ha rasat fram över vattnet en hel dag.

Nästa sida: Så här tyckte testpatrullen

Test: Kul badleksaker att dra efter båten
Bananen.

Bananen

Grabbarna kallar den för bananen, så vi kör på det. Just den här varianten kommer från Jobe och bär egentligen produktnamnet Chaser. Den vi testar har plats för två personer. Priset ligger på cirka 2 100 kronor. Den finns även i större varianter, för tre och fyra personer. ”Bananen” har ett rejält fäste längst fram för draglinan och bra handtag att hålla sig i. Även fötterna har stöd på de två pontonerna som löper längs banansidorna. Här sitter du tryggt och bekvämt även i lite högre fart. Ett extra nylonhölje skyddar den inre pontonen, vilket borgar för längre hållbarhet. Den är lätt att pumpa upp och består av en större ponton som du sitter på och två mindre på sidorna som pumpas upp separat. Med en fotpump tar det runt fem minuter att pumpa upp den.

Erik: 
– Bra att åka på när man är två. Man sitter säkert och riskerar inte att krocka ihop med varandra i vågor eller svängar. Det gick att åka i höga farter utan att det blev obehagligt eller kändes läskigt. Jag gillar bananen mest av alla, det var jätteroligt att åka fort.

Ture:
– Man kunde hoppa och flyga. Om man ramlade omkull, flög man på ett härligt sätt i vattnet. Jag gillar att det fanns ett ställe att sätta fötterna och bra med handtagen som gjorde det lätt att hålla i sig.

 

Test: Kul badleksaker att dra efter båten
Plattan.

Plattan

 Här ligger du smartast på mage och åker. Det gäller att du placerar dig på rätt ställe, så att du fördelar vikten. Första gången låg killarna för långt fram. Plattan tippade över, varpå de båda rasade ner i vattnet med plattan över sig. Ingen av dem upplevde någon större fara, men de var överens om att det var bra mycket roligare att åka när de lade sig längre bak. Då sprutar det också mindre vatten upp i ansiktet. Det finns handtag att hålla sig i och du gör klokt i att använda dem för att inte glida av. Båda killarna gled runt så fort de släppte greppet och krockade lindrigt med varandra. Det egentliga produktnamnet är Storm. Vår testversion är gjord för två personer och kostar runt 2 000 kronor. Den går även att få för en person samt för tre personer. Den består bara av en luftkammare och går snabbt att pumpa upp med fotpump. Vi var klara på några minuter.

Erik:
– Det var roligt att åka, men jag blev riktigt blöt och det var inte samma fartkänsla som på bananen. Dessutom var det inte alltid så lätt att hålla i sig, då jag ibland var tvungen att släppa ena handen för att torka vattnet ur ansiktet. När jag bara höll fast mig med en hand var det svårt att ligga stilla och jag trodde jag skulle trilla av flera gånger. 

Ture:
– Jag tyckte det var kul att ligga så nära vattenytan som vi gjorde på plattan. Jag fick en bra fartkänsla av att vara så nära vattnet. Fast det var svårt att hålla i sig och rätt så jobbigt att åka om man jämför med de andra två leksakerna. När vi körde fort var det riktigt kul. I långsam fart blev det lite långtråkigt.

 

Test: Kul badleksaker att dra efter båten
Soffan.

Soffan

 Efter att ha stojat runt i flera timmar kunde killarna trots tappra försök inte dölja sina trånande blickar mot den så kallade soffan. Det var uppenbart att killarna såg fram emot lite soffhäng. Nu blev det inte riktigt så, utan faktiskt tvärtom. Det blev en popcorneffekt och grabbarna fick sig ett rejält motionspass när de skulle hålla i sig och parera popstötarna. Själv skrattade jag så mycket att jag höll på att trilla av skotern både åt deras glada tjut och det absurda i situationen. För blotta tanken att åka runt i en soffa över vattnet är knasigt lockande, men det visade sig vara så långt ifrån en soffpotatislivsstil man kan komma. Hade botten gått att pumpa hård skulle förmodligen åkresultatet blivit ett annat. Soffan kommer från Jobe och bär namnet Anura. En soffa för två personer kostar drygt 2 900 kronor. Den finns även för en person och för tre personer. 

Erik:
– Det gjorde ont i rumpan när man åkte fort och liksom kliade under våtdräkten. Dessutom blev soffan fylld av vatten och det gick inte att åka så fort. Men det var härligt med ryggstödet och jag skrattade massor. 

Ture: 
– Det är en speciell känsla att åka soffa på vattnet. Jag gillade den, men hade svårt att hålla mig på min plats och även att se framåt när jag försökte luta mig bakåt mot ryggstödet. Det var jobbigt med allt vatten i soffan.

 

Köpguide: Aquador 23 WA: Välbyggd överraskning

Båtmotorstölderna ökar – nu höjs röster om krav på lagändring

Yamarins storsatsning läggs ned – svenskt företag drabbas


Text: Anna Sandgren • 2017-07-27
LivetOmbordTestarkivTesterBåttillbehörPraktiskt BåtägandeTestTillbehörstestvattensport
Rulla till toppen