
Fartmässigt är Yamaha GP1800 i klass för sig, konstaterar Båtnytts Max Carlgren. Samtliga bilder: Mikael Mahlberg
Test: Över 60 knop med Yamahas nya skoter
Yamaha GP1800 är ett fartmonster, främst gjort för dig som är sugen på att köra race mellan bojar. Men Båtnytt har testat både i rejäl sjö och med badleksaker bakom skotern.
Det vänder sig i magen när jag kramar gasreglaget. Den där känslan i magen som brukar infinna sig på nöjesfält när man satt sig i en berg- och dalbana som är lite för läskig. Ett hisnande sug i den övre delen av magen. Känslan infinner sig när jag från stillaliggande drar på rejält, på platt vatten. Och jag blir överraskad, jag har kört snabba skotrar förut, men GP1800 är i en klass för sig.

Yamaha har tagit sin största motor på 1800 kubik och satt den i ett skrov som är både mindre och lättare än värstingmodellen FX SVHO. GP1800 bygger på skrovet från Yamaha VXR, men är lättare även än den, dessutom är motorn i GP1800 kompressormatad, vilket den inte är i VXR. Ytterligare en skillnad är att GP1800 har en mjukare v-botten är de andra skotrarna från Yamaha. Kryper du in under skrovet och kikar när den står på land ser du att där de andra skotrarna har en liten köl på några centimeter och en vass v-form är GP1800 helt avrundad. Det ger två effekter: extrem acceleration och riktigt hög toppfart.


Jag kör GP1800 vid flera tillfällen och under olika förhållanden. Första gången startar jag inne i en lång skyddad vik med platt vatten. Det är då min mage vänder sig upp och ned när jag gasar. Skotern går väldigt plant och skrovformen och viktbalansen gör att den i princip saknar planingströskel. Många skotrar har mer tyngd i aktern, det gör att de sticker upp nosen när du gasar på. Men GP1800 går i princip helt plant. Eftersom det inte är någon våg att köra över blåser skotern iväg som ett skott. Jag gör inga mätningar av accelerationen, men från 0 till 30 knop går på ett par sekunder. På halvgas går det fort, men kramar du avtryckaren (jo, det är så mycket kraft att avtryckare känns mer träffande än gasreglage) i botten får du en spark i baken och måste hålla i dig för att inte fara av bakåt. Jag mäter toppfarten och landar på 63 knop. Då är jag ensam på skotern, utan last och med halv tank.

Men det är mycket sällan du kommer att kunna ligga i toppfart, det är kul att testa men alldeles för fort att köra längre sträckor. Desto mer användbart är det grymma greppet som skotern har i vattnet. Det flacka gångläget ger relativt lång vattenlinje. Hade den gått mer på aktern hade den nog kunnat gå snabbare, men fördelen med detta gångläge är att den svänger extremt bra på platt vatten. På sidan av skrovet sitter två fenor som hjälper till att skära vattnet i svängen. Jag lägger ned skotern genom att luta mig, så att fenorna träffar vattnet, sedan svänger jag och gasar på. Skotern ligger som limmad i vattnet och det gäller att du har styrka i både händer, underarmar och ben för att du ska kunna hålla dig kvar. Sedan handlar det givetvis mycket om teknik, att kunna använda kroppstyngd, gasreglage och att svänga lagom mycket. Men är du sugen på att köra bojbanor kan du ha hur kul som helst med GP1800, och förmodligen köra hur fort som helst.


Nackdelen med den mjukare v-bottnen är att skotern inte klyver vågorna lika effektivt som exempelvis FX SVHO. När jag drar ut på den stökiga Kanholmsfjärden blir det genast jobbigt att köra. Här har jag kört mycket skoter och vet att med vassare skrov är det inga problem att dra på rejält i den krabba sjön. Men med GP1800 får jag slå av, skotern hoppar i vågorna och det är inte bekvämt. Om du vet med dig att du vill vara ute när det är stökigt är det bättre att satsa på exempelvis FX SVHO som också har massor av drag, men klarar sjön bättre. Däremot är den inte lika snabb och inte lika tajt i svängarna.
Ett par helger senare testar jag badleksaker och kör skotern med både en och två passagerare samt med ett gäng olika badleksaker bakom, och det går utmärkt. Det roliga med att dra ringar och andra större leksaker bakom skoter är att du kan göra tajta svängar och skicka iväg åkarna ut över svallet väldigt lätt, jämfört med om du kör med båt. Se bara till att vara försiktig med gasen, och kom ihåg att i svängarna när ringen far iväg så får de upp rejält med fart. En ytterligare fördel är givetvis att det inte finns någon propeller att oroa sig för.
GP1800 är sparsamt utrustad: gas, back/broms, trim och start och stopp. Fler reglage än så finns inte. I fören finns ett okej stuvutrymme som sväljer 90 liter, du får ned kätting, linor och ett par mindre väskor eller kassar. Under styret finns en litet handskfack för telefon, plånbok och startnyckel, och under aktersitsen finns en liten vattentät låda som rymmer ett ombyte modell mindre.

En bra badstege som du fäller ned gör det lätt att komma upp om du ramlar i eller kör badleksaker och ska plocka upp åkare. Men egentligen är det bara gasreglaget du behöver på GP1800, samt starka nypor och bra koll på omgivningen när du drar på i 60 knop.
Tre konkurrenter till Yamaha GP1800

Test: Så bra är Yamahas tungviktarskoter FX SVHO
TEST: Sea Doo GTI vs Yamaha EX Deluxe
Krönika: Vattenskoter – båtlivets räddning?
Text: Max Carlgren • 2018-10-02
LivetOmbord • Testarkiv • Båtnytt • Båttest • Yamaha