Om båten ligger i vattnet är det enklaste sättet att vända båten så att aktern ligger in mot bryggan. Finns inga Y-bommar får någon hjälpa till att hålla båten i rätt position under monteringen. Ha gärna några extra låsbrickor och muttrar till hands, ifall du tappar något. Foto: Johannes Nordemar

Gör det själv

Propellerskolan 5: Montera propellern

Här visar vi hur det går till att byta propeller. Det är ganska lätt, men har du båten i vattnet är det bra att ha några extra låsbrickor och muttrar, ifall du skulle tappa något.

Text: Johannes Nordemar • 2024-03-05 Uppdaterad 2024-03-05
Se tidigare delar i Propellerskolan för mer information.
Se till att tändningen är avslagen på båtens motor. Böj ner låsbrickans flikar. Ibland kan det vara en saxpinne som ska tas bort istället. Alla foton i serien: Johannes Nordemar
Kila in en träbit mellan propellern och antiventilationsplattan så att propellern låses fast.
Lossa propellermuttern med hylsnyckel. Det finns även speciella propellernycklar som flyter, särskilt lämpade för montering med båten i vattnet.
Ta bort låsbrickan och dra propellern rakt ut. Var noga så att tryckbrickan inte faller i vattnet om den följer med när du drar av propellern. Den sitter på axeln innanför propellern.
Montera ihop hubben enligt instruktionen.
Tryck fast hubben i propellernavet. Ibland kan man behöva slå lite för att få in den hela vägen.

LÄS MER: Propellerskolan del 1 – rätt fart framåt

Fetta in propelleraxeln och montera tryckbrickan. Utan denna bricka hamnar propellern för långt in och kommer att vrida sig in i propellerhuset och förstöra axeltätningen.
Montera propellern, som ska passa på splinsen utan att glappa.
Till denna Flo-Torq-hubb medföljer det en o-ring som ska ligga innanför den bakre navbrickan.
Lägg dit navbrickan så att den ligger an mot propellernavet.
Montera ny låsbricka samt mutter, som dras med 75 Nm. Om du inte har momentnyckel, dra med måttlig kraft tills propellern inte glappar och sedan ett halvt varv till.
Se till att mutterns flata sidor är i linje med låsbrickans flikar. Använd en polygrip för att vika upp flikarna och låsa muttern.
Färdigt! (Tittar man noga ser man artikelförfattaren i den blanka propellern, reds anm)

LÄS MER: Propellerskolan 4: Prova ut propellern


Text: Johannes Nordemar • 2024-03-05
Gör det självMotorbåtMotorerPropellerPropellerbytePropellerskolan
Scroll to Top