Plotter, presenning och omvandlare till USB. Läs mer om våra pryltips i artikeln. Foto: Pressbild

Köpguide

Vinterprylar: Arbetslampa och båttäckning

Nu går båtlivet in i en helt ny säsong – och då kan det vara kul att fundera lite på nya prylar till båten. Här kommer lite tips från vår teknikredaktör Anders Reuterswärd.

Text: Anders Reuterswärd • 2023-11-08 Uppdaterad 2023-12-01

Stora plottrar

Garmin hävdar att deras nya sjökortsplottrar i Gpsmap 9000-serien är de största på marknaden. De ljusstarka pekskärmarna av IPS-typ finns i storlekarna 19, 22, 24 och 27 tum, alla med en upplösning på 4K. Processorn är uppgraderad och nu sju gånger så snabb som tidigare generationer. Plottrarna kan med hjälp av Garmins nya Bluenet-nätverk kopplas ihop med fler plottrar, kameror, radar och andra enheter.
Pris: från 130 000 kronor. Mer info: garmin.se

Skilj batterierna

Hos Digital Skipper finns tre nya skiljerelän från Egis. 7610B är ett automatiskt skiljerelä för 12 volt, 160 ampere. Justerbar hjälpbatteriprioritet ger variabla spänningspunkter för att dela motorns laddning utan att offra startförmågan. Start/motorisolering och startassistansfunktionerna är valfria, vilket tillåter skydd av känslig elektronik från motorstörningar. Samma modell för 24 volt heter 7610-24B. Den tredje modellen är avsedd för tre batteribankar och har beteckningen 7612B.
Pris: 1 950 och 2 250 kronor. Mer info: digital-skipper.se

Bärbar lanterna

Navi Light 360° är ett bekvämt sätt att lösa problemet med navigationsbelysning på mindre båtar. Lanternan flyter, är batteridriven, vattentät och portabel och finns med olika fästen, bland annat sugkopp och magnet. Den har vitt, grönt och rött LED-ljus i de rätta vinklarna och syns på ett avstånd av två sjömil. Fem olika ljusinställningar finns.
Pris: 850 kronor. Mer info: row.se

Enklare täckning

Efter några år med den enkla täckställningen Easytec för mindre båtar kommer vidareutvecklingen Easytec Compact. Kortare hopmonterbara bärrör och nyheten teleskopstöd (140–240 centimeter) gör ställningen enkel att transportera och att hantera. Finns i tre varianter, för båtar från fem till åtta meter.
Pris: 4 400–6 900 kronor. Mer info: rapidmarin.se

Uppgradera gobius

Gobius fortsätter att utveckla sin metod för att mäta vätskenivån i vatten-, bränsle- och avfallstankar från tankens utsida, utan håltagning. Version 5.0 gör det enklare att integrera Gobius tankmätare med andra instrument och olika bus-system. Till att börja med kan du ansluta ett analogt instrument, till exempel VDO. En uppgraderingssats med tre sensorer finns till äldre Gobius. Låt panel, panelkabel och strömkabel vara kvar och byt resten.
Pris: 2 500 kronor. Mer info: gobius.se

Säker omvandlare

Actisense USG-2 är en dubbelriktad omvandlare för NMEA 0183-, RS422- och RS232-data till en dator via usb. USG-2 är isolerad, vilket ger ett bättre skydd för datorn än en vanlig usb till seriell omvandlare. Isoleringen ser också till att inga jordfel kan uppstå. Den medföljande kabeln ger en vattentät anslutning, och de skruvfria kontaktblocken gör det enkelt att montera ledare. Flera lysdioder indikerar funktionerna.
Pris: 2 000 kronor. Mer info: odelco.se

Batteridriven kran

Dometic Go Hydration Water Faucet är avsedd för företagets egna vattenbehållare Hydration, men fungerar med vilken behållare som helst. Det är en portabel elektrisk vattenkran som ger dig ett smidigt sätt att ta vatten ur din dunk. Batteriet klarar 150 liter vatten per laddning och har integrerad LED-belysning samt automatisk avstängning för att spara vatten. Fästs magnetiskt, platta medföljer.
Pris: 1 000 kronor. Mer info: dometic.se


Text: Anders Reuterswärd • 2023-11-08
KöpguideBåtprylarTeknik
Rulla till toppen