1412377.jpg

LivetOmbord

Läsartips: Så kollar du enkelt en bordgenomföring

Praktiskt Båtägandes läsare delar med sig av sina bästa gör det själv-tips.

Text: Praktiskt Båtägande • 2017-05-16 Uppdaterad 2022-03-15

Hej.

Ibland finns det tillfällen när man vill förvissa sej om att en bordgenomföring är tät, innan sjösättning, och även kopplingen till kulventilen på insidan. Till exempel om man bytt ut befintlig genomföring. Här är en metod som jag kom på för att kolla att det är tätt, med båten fortfarande på land. 

På slangnippeln på insidan ansluter man en trädgårdsslang, som i andra änden är kopplad till en vattenkran. Spola vatten en stund, så slangen trycker ut all luft i slangen.

På utsidan av skrovet spänner man en kopp, mugg eller dylikt (i mitt fall stort dunklock) mot skrovet med hjälp av någon form av stämp. Jag tog en snabbtving, som jag tejpade hårt mot en lagom lång käpp. Mellan koppen och skrovet klippte jag ut en packning av liggunderlag (eller dylikt), så det blir hyfsat tätt. Observera att koppens diameter måste vara en bit större än genomföringens.

5 värsta läckorna – så löser du nödsituationen

Sen är det bara att vrida på vattenkranen. Vattnet kommer inte längre än till koppen (lite läcker ut), men det blir vattentryck på utsidan skrovet runt genomföringen. Man kikar på insidan om det läcker in något. Låt vattnet vara på en stund. Om inga droppar kommer, då kan man vara ganska säker på att båten är tät där vid sjösättning.

Efter denna koll sover man lite bättre på nätterna fram till sjösättning. 

Oscar Wrange

 

5 värsta läckorna ombord – så löser du nödsituationen

Gör det själv: Nymontera en genomföring

Gör det själv: Byta en genomföring

Storslam för polisen i jakten på stulna motorer


Text: Praktiskt Båtägande • 2017-05-16
LivetOmbordVårrustningGör det självPraktiskt BåtägandeVårrustning
Scroll to Top