Foto: Istock.

LivetOmbord

Båtmotorstölderna ökar – nu höjs röster om krav på lagändring

Båtstölderna ökar kraftigt – enligt ny statistik har det anmälts 50 procent mer stölder under årets första kvartal jämfört med motsvarade period förra året. Nu höjs röster för att polis och tull enklare ska kunna få fast båttjuvarna.

Text: Victoria Petersson • 2017-07-13 Uppdaterad 2021-06-09

I hela landet stals det båtmotorer till ett värde av omkring 200 miljoner förra året, och färska siffror från Brottsförebyggande rådet visar att det polisanmäldes över 50 procent mer stölder detta första kvartal än samma period förra året. 

En stor del av stöldgodset uppges försvinna utomlands, och det är främst Östeuropa som stöldgodset kommer till, då stöldligor enkelt tar sig dit med färja. 

TT rapporterar att flera röster höjs, bland annat försäkringsbolaget Svedea, och kräver hårdare tag mot båttjuvarna, och att det ska bli enklare för tull och polis att bekämpa denna typ av brottslighet. 

– I dag är det inte olagligt att föra ut stöldgods. Det måste ändras. Det här handlar om slipade personer som kommer till färjorna och vet hur man ska agera, säger Göran Södergren, produktchef vid försäkringsbolaget som tillsammans med bland annat båtorganisationer och representanter från tullen uppvaktat riksdagens båtgrupp för att diskutera frågan. Detta säger han till TT skriver Metro. 

Rino Carlsson, nationell samordnare för brottsförebyggande sjörelaterade tillgrepp på polisen, har tidigare sagt till Livetombord att han inte har någon teori om varför stölderna ökat så mycket, men att mycket är gränsöverskridande verksamhet. 

– Men polisen är i ett ansträngt läge just nu, det är klart. Det vi däremot vet är att det handlar om gränsöverskridande brottslighet. Mer än 80 procent av motorerna som stjäls transporteras utomlands, säger Rino Carlsson.

Under maj och juni 2017 anmäldes 536 båtrelaterade stölder i Stockholms län, en ökning på 34 procent jämfört med samma period förra året. Även i Region Väst har stölderna ökat. Mer exakt 34 procent för månaderna maj och juni jämfört med året innan. Detta rapporterade Livetombord under onsdagen. 

Stor ökning av båtstölder i Västra Götaland och Stockholm

Polisen låg i bakhåll – ertappade misstänkta tjuvar med stulna motorer

Så ökar du chansen att få behålla din båtmotor i sommar


Text: Victoria Petersson • 2017-07-13
LivetOmbordNyheterBåtmotorBåtstöldMotorerNyheterStöldskydd
Rulla till toppen