Brittiskan Dee Caffari är tillbaka i hetluften i Volvo Ocean Race. Denna gången som skeppare för laget ”Turn the Tide on Plastic”. Foto: Corinna Halloran/Volvo Ocean Race

LivetOmbord

Första kvinnliga skepparen klar för Volvo Ocean Race

Brittiskan Dee Caffari axlar skepparrollen för laget "Turn the Tide on Plastic" i VOR 2017-2018.

Text: Jens Augustinsson • 2017-06-14 Uppdaterad 2021-06-09

Dee Caffari är en av Storbritanniens mest erfarna seglare, som bland mycket annat, som första kvinna, seglat ensam ”fel” håll runt jorden non stop, deltagit i ett Vendée Globe och två Volvo Ocean Race. Hennes senaste framträdande i tävlingen var ombord på Team SCA i VOR 2014-2015.

Men varje gång man sett eller hört henne uttala sig så har man anat en stark glöd och en seglare som på inga sätt är mätt på tuffa seglingsäventyr. När nu 44-åriga Caffari annonserar sitt tredje deltagande i Volvo Ocean Race, så gör hon det med helt nya mål i sikte. Dee Caffari har seglat tillräckligt länge på världshaven för att se hur mängden plast i havet ökat markant. Och plastberget beräknas dubblas det kommande decenniet. Detta har kommit att bli en hjärtefråga för Caffari, som nu hittat lämpliga sponsorer för att dels ta hennes båt runt jorden, men samtidigt sprida kunskap kring det växande problemet.

–Det är hjärtskärande att se den stora mängden plast i världshaven. Vi misshandlar vår planet och den här kampanjen handlar om att inspirera människor till att aktivt göra någonting åt det, säger Dee Caffari

Bakom laget står The Mirpuri Foundation, en välgörenhetsorganisation startad av den portugisiska affärsmannen Paulo Mirpuri. Hans breda vision är att göra världen till en bättre plats för framtida generationer. Han vill med sitt sponsorskap också bidra till att föra vidare Portugals starka maritima arv och bygga grunden för framtida portugisiska oceanseglare.

The Mirpuri Foundation står som sponsor tillsammans med The Ocean Family Foundation, som arbetar för att medvetandegöra effekterna av miljöförstöring och sprida kunskap kring hur viktigt det är med biologisk mångfald och nödvändigheten att bevara världshaven i ett hälsosamt skick.

Dee Caffaris ambition är att laget ska ha en fördelning av hälften män och hälften kvinnor, med en majoritet av seglare under 30 år. ”Turn the Tide on Plastic” är det sjätte klara laget till nästa upplaga av Volvo Ocean Race, som startar i spanska Alicante 22 oktober. De övriga klara lagen är:

Team AkzoNobel (Simeon Tienpont, Nederländerna)
Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier, Frankrike)
* MAPFRE (Xabi Fernández, Spanien)
Vestas 11th Hour Racing (Charlie Enright, USA)
Team Sun Hung Kai/Scallywag (David Witt, Australien)

 

Första kvinnliga skepparen klar för Volvo Ocean Race
Dee Caffari. Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

TV: Volvo Ocean Race byter till foilande enskrovsbåt – och katamaran

TV: Volvo Ocean Race-båtarna renoveras för mångmiljonbelopp – per båt

TV: Maxad superbåt seglar ÅF Offshore Race


Text: Jens Augustinsson • 2017-06-14
LivetOmbordNyheterAtlantseglingKappseglingNyheterVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen