Utombordarmanin i båtvärlden är inte över. Foto: Båtnytt
Här är 10 hetaste trenderna i båtvärlden 2017
Båtnytt summerar intrycken från världens båtmässor och internationella båtkonferenser. Det här har du att förvänta dig av båtåret 2017.
1. Utombordare
Starkare och flera! 2016 var utombordsmotorns år och allt pekar på att trenden fortsätter. Det ska vara fler, fetare och mer vrålande i och från aktern på våra båtar. En trend som kan tyckas heltokig och gå stick i stäv med miljö- och ekonomitänk.
En snabb glimt på båtlivet i Dubai och Florida och det dröjer inte länge innan du slutar höja på ögonbrynen åt potentiella fartvidunder utrustade med dubbel-, trippel- eller kvadrupelmontage. Att här se båtar glida omkring med Seven Marines smått tokiga 627-hästare lär snart inte heller vara något som får ögonbryn att höjas.
På våra breddgrader blir det allt vanligare att hänga på dubbelmontage, bitvis mest bara för att man kan och för att det givetvis ser coolt ut. Förvisso kan en extra motor vara bra för andra syften än ur fart- och coolhetsaspekten. Till exempel som en extra säkerhetsåtgärd om den ena motorn skulle lägga av… Och att utrusta båtar upp till 40 fot med utombordare i vettig hästkraftsnivå är inte så tokigt. Spännande att följa är även utvecklingen av diselutombordare och eldrivna motorer.
2. Crossover
Fiske – familj – vattensport. Crossover äger. Allt fler fritidsbåtar byggs med syftet att leverera lite av allt och mycket av en del, eller i en specifik nisch. Några exempel är moderna multifiskebåtar som Beneteaus Baraccuda, Jeanneaus Merry Fisher och en strid ström mindre båtar som anpassar däckslayouten till fiskeentusiasten.
Men – och det är just det här som är grejen – de har också funktioner som gör att man i ett enkelt handgrepp kan förvandla båten från en fiskeplattform till en underhållningsmaskin för vänner och familj på jakt efter solbadande, social samvaro runt ett matbord eller en adrenalinstinn fartkick på wakesurfbrädan. Det vill säga, det handlar om att inkludera istället för att exkludera – och att göra det med smarta knep.
Crossovertrenden syns också i materialvalen, så som det växande utbudet av hybridbåtar och då främst i kombinationen aluminiumskrov med en innerliner i plast, så som Buster Magnum E, de nya Husky-modellerna från Finnmaster och Ranger från Nordkapp, med flera.
En annan trend är att även de mest råbarkade aluminiumbåtarna nu bjuder på allt snyggare linjer och lyxigare inredning. Här kan bland annat nämnas XO Cruiser och kommande satsning från svenska ribtillverkaren Rupert, som lanserar två stycken 9- och 12-meters lyxiga aluminiumbåtar.
3. Wakesurf
Wakesurfandet når nya höjder. På mässorna är hallarna fyllda till bredden med vattensportutrustning och diverse roliga lekprylar. Flera av de mässor vi besökt har dessutom haft egna wakesurf-testa-på-bassänger. Från att ha varit en sport för några få når den nu bredare målgrupper – och kan mycket väl komma att fungera som inkörsport till båtlivet. Det kan bero på nya, mer lättsurfade och estetiskt tilltalande brädor, men också på en hel radda av nya båtar, specialbyggda för wakesurf, till exempel nya XT-serien från Mastercraft och SLX-W230 från Sea Ray.
Bidrar gör också innovationer som Volvo Pentas Forward drive, som gör att du inte riskerar att bli av med någon kroppslem vid vurpan. Dessutom skapar drivsystemet, kanske inte just den där perfekta drömvågen men ändå, riktigt inbjudande surfvågor som du inte behöver sitta och vänta på i en evighet. Här får du den istället serverad direkt framför näsan.
En annan bidragande orsak är att det helt enkelt är coolt och att det är en busenkel genväg för dig som jagar likes och credpoäng på diverse sociala medier. Och det är precis just det folk gör. De delar friskt med sig av sina åkupplevelser – och vips, så sprids hajpen ännu mer. Det lär komma än fler båtar specialgjorda för denna sport framöver, även om det kan ta ett tag innan trenden helt nått oss här i kalla Nord.
Nästa sida: Klassiska märken och modeller kommer tillbaka
4. Sportfiske
Då: fiskegubben med skägg och pipa som, iklädd sydväst och rejäla galonkläder, troget rattar sin skuta i ur och skur.
Nu: Hipstern, förvisso fortfarande skäggbeprydd, som med finlirsutrustning ombord på sin högteknologiska farkost (bitvis liknandes något som skulle passa för ufospaning) söker lyckan bortom storstadsstressen.
Att fiska är hett, oavsett ålder, kön och geografisk placering – och att göra det från en för ändamålet anpassad båt, ännu hetare. På mässor lanseras fler och fler fritidsbåtar anpassade för fiske. Det har till och med gått så långt att snudd på varje märke med värdighet väljer att lansera sin egen fiskeedition.
Hur anpassade båtarna är för ändamålet varierar stort, ibland handlar det mest om förhöjda fördäck eller att ett stuvfack gjorts om till fiskesump, men ofta är det innovativa, specialdesignade och uppseendeväckande kreationer som tar plats.
Dessutom ökar utbudet av tekniska hjälpmedel, såsom avancerade ekolod med glasklara bilder, detaljerad elektronisk kartografi, radar med olika spottinglägen med mera. Fiskebåtarna går från grova bruksbåtar till mer högteknologiska, avancerade och välutvecklade spjutspetsfiskevapen. Sportfisketrenden är kort och gott inne i en snabbt snurrande, positiv spinn.
5. Pånyttfödelse
Klassiska båtmärken pånyttföds, gamla båtar renoveras till nya liv, replikor skapas efter favoritföregångare och äldre trotjänare förses med nya motoralternativ. Det råder en stark renässans för klassiska båtmärken, men också för välbevarade äldre träbåtar som värderas allt högre, både sett till försäljningspriser och affektionsvärde (även om vi i Sverige fortfarande är bortskämda med en levande träbåtsflora och priserna än så länge avspeglar sig härefter).
Vad gäller renovering och ombyggnad av äldre båtar så finns en gemenskap på sociala forum som går bortom det mesta. Inbitna experter delar frikostigt med sig av sin kunskap till nyfikna noviser och nya, även yngre personer hittar en väg in i båtlivet.
Vi ser hur klassiska båtmärken som svenska Ockelbo och en äldre modell av finska Marino åter börjar produceras, men i nya tappningar anpassade för dagens båtkonsumenter. På segelbåtssidan handlar det om mer än välseglande träskönheter som Skärgårdskryssare och R-båtar. Finska Nautor’s Swan, som förra året firade 50 år, seglar och säljer mer än någonsin – och lanserar nya, moderna båtar som förenar klassiska Nautor-manér med racingglädje.
6. Skotersmart
Vattenskotrarna blir allt martare. De får högre komfort, fler funktioner, blir allt mer bränslesnåla och får härmed även längre räckvidd, samt att överladdade prestandamodeller ger både bättre drag och roligare körning för den redan invigda.
Det som förmodligen mest påverkat det växande intresset och den stora ökningen av vattenskotrar i våra skärgårdar är att det de senaste åren kommit en mängd prisvärda alternativ. Fler och fler familjer köper skotrar och använder dem som transportmedel. Frågan är nu bara när det kommer mer nisch- och ändamålspassade vattenskotrar, så som serier anpassade för fiske, cruising, familjen och skärgårdscamping.
Nästa sida: Det här landet dominerar båttillverkningen
7. Teknikintegration
Slagorden inom motor- och elektronikindustrin är integration och nya anslutningsmöjligheter. Allt fler båttillverkare satsar på samarbeten med elektronikjättar, eller väljer att utveckla sina egna smarta multifunktionsinstrument. Bland annat Busters Q System, som utöver att fungera som en vanlig navigator också ger nödvändiga fakta om motorstatus, bränsle med mera – men också tips om hur du bäst lägger till med båten, eller hur du gör knopar.
Det handlar också om smarta joystickar som ska göra manövreringen smidigare och om användargränssnitt uppbyggda för specifika båtmodeller. Volvo Pentas Easy Boating är också ett system som ska göra båtlivet enklare, med översikt och styrning av både motor och navigering integrerat och samlat på samma ställe.
De flesta av oss är idag vana vid att vara uppkopplade antingen mot vår padda eller telefonen och få av oss vill lämna det sociala nätverkandet kvar hemma. Därför lär vi få se även mer underhållning ombord, men också tillbehör anpassade för båtlivet, så som exempelvis vattentäta actionkameror och (där det är tillåtet) drönare. Att delad glädje är dubbel glädje råder det inget tvivel om.
8. Seglingssmart
De senaste åren har storvarven tappat i marknad till förmån för nytillskott från framförallt Kina och Polen. Anledningen till det är att dessa utmanarländer bitvis lyckats riktigt bra med att förena bra byggen med ett lågt pris. Ett exempel är kinesiska Fareast, som utmanar med sina rena racers och cruiser/racers och som gör att segling och båtliv faktiskt blir tillgängligt för allt fler.
Det är inte längre enbart den gamla armadan av begagnade 70- och 80-talsbåtar som utgör insteget i båtlivet. Idag går det att hitta en toppmodern, välseglande båt som både förenar rolig racing med enklare familjekomfort. Det här är något både branschen och konsumenterna börjat upptäcka och utbudet av prisvärd, rolig segling med övernattningsbara kölbåtar fortsätter att öka.
Det handlar också om det här med tid. För en hel del av de som är i åldern 30+ och har börjat kappsegla inser att det är smart att ha en båt som duger till mycket och som är enkel att underhålla.
En rakt motsatt trend är att segelbåtarna bland prestigebyggarna blir ännu lyxigare och erbjuder än bättre segling. Club Swan 50 är ett tydligt exempel, med kappseglingsegenskaper som imponerar även på de mest rutinerade seglarna och en inredning som påminner om ett italienskt designhotell, med läderbeklädd kolfiber.
9. Flärddominans
De redan stora båtarna blir större, mer individanpassade och lyxigare. Antalet personer med feta plånböcker, som vill sätta sin egen prägel och visa sin styrka i form av jättebåtar, tycks aldrig sina. Åtminstone inte om vi styr kosan söderöver. Här ser vi allt fler megayachter med helt nya designgrepp byggda i exklusiva material, såsom aluminium och kolfiber.
Det ska vara mer än bekvämt, motorkapaciteten ska vara mer än nödvändig och utseendet mer än extremt. Roligt att se är också att allt fler bilföretag, bland annat Mercedes Benz, Aston Martin och Lexus, ger sig in i båtvärlden och sjösätter sina nya alster. Inte heller här är det vi mer vanliga båtkonsumeter som står i fokus, utan det handlar om lyx och toppdesign till mångmiljonbelopp.
Klassiska varv som Riva bygger också allt större yachter och österrikiska Frauscher, som tidigare byggt båtar runt 25 fot, lanserade förra året sin största båt hittills – Frauscher 1414 Demon, som sticker ut på flera sätt. Inte minst genom sin futuristiskt vågade design och den asymmetriska dispositionen av inredningen.
Finska XO DFNDR är också ett exempel på nya designgrepp där flärd och funktion förenas. Härligt att se är hur branschen vågar tänja på konventionerna. Även om pris- och storleksnivåerna på dessa båtar bitvis når himmelshöga nivåer och härmed exkluderar en stor del av världens båtkonsumenter, finns det många goda idéer att hämta från den här nischen.
10. Grannsämja
Finland dominerar – och norrmannen äger. Finland fortsätter att vara ett ledande land inom båtindustrin. Över 70 procent av båtproduktionen exporteras och till oss i Sverige rörde det sig under 2016 om nästan 4 200 nya båtar. Det innebär att värdet av exporten hit ökade med hela 17 procent. Spännande att se är också att Norge vuxit som en av Finlands viktigaste båtexportmarknader.
Framförallt är finnarna kända för sina öppna båtar och daycruisers, men också högkvalitativa, stora segelbåtar. Under Allt för Sjön presenterade Finnboats medlemsföretag tillsammans över 50 båtar, en total dominans från ett enda land.
Också norrmannen och designern Espen Thorup fortsätter att dominera. Hans design återfinns såväl hos Nordkapp som Bella Boats och nya Aquador – och han fortsätter att tänka nya linjer, smarta lösningar och spännande design. Det finns goda svenska initiativ också, så som den foilande elbåten Candela, Nimbus 305 Drophead, HOC och Ruperts nya aluminiumserie – och självklart hela aluminiummaffian med ursprung i Öregrund.
Text: Anna Sandgren • 2017-05-15
Båtnytt • Nyheter • Båtnytt • Nyheter