Sea Tags är en av de senaste teknikprylarna som ska göra din tid på sjön säkrare. Foto: iStock/Sea Tags

Båtnytt

Här är armbandet som ska rädda liv på sjön

Sea Tags är ett trådlöst MOB-alarm som bärs på armen som en klocka.

Text: Båtnytt • 2017-07-26 Uppdaterad 2021-06-09

Du ansluter larmet via en app till en eller flera telefoner. Armbandet kommunicerar via bluetooth, och så länge det finns en signal mellan armbandet och appen i telefonen är allt lugnt. Men om du ramlar i vattnet kommer signalen att brytas när armbandet är under vatten och då kommer MOB-alarmet att aktiveras i anslutna telefoner. Det aktiveras alltså inte av att armbandet blir blött, utan av att bluetooth-signalen inte kan färdas genom vatten.

När larmet aktiveras får du upp MOB-positionen och tidpunkt i telefonen, samt båtens realtidsposition. Eftersom armbandet inte har någon inbyggd gps får du bara positionen som registrerades när du föll i, du kan inte spåra armbandet löpande. Batteritiden uppges till 600 timmar. Om armbandet ligger still i mer än sex timmar stängs det av. För att kontrollera att det är aktivt trycker du kort på knappen, är det aktivt svarar det med en vibration. Är det inte på håller du knappen intryckt för att aktivera det.

Om du har gsm-täckning kan du även låta appen skicka ett sms till utvald person. Det kan vara bra ifall du är ensam ombord och vill att någon på land ska uppmärksammas på att du ramlat över bord. Men för att använda armbandet med en eller flera andra besättningsmän ombord behövs inte gsm-täckning. Räckvidden är hundra meter, så du kan använda den på stora båtar. Priset är cirka 1 000 kronor.

Mer info: watski.se

Här är armbandet som räddar dig i en nödsituation

TV: Så ska drönaren rädda folk från drunkning

Båtmotorstölderna ökar – nu höjs röster om krav på lagändring


Text: Båtnytt • 2017-07-26
BåtnyttNyheterBåtnyttBåttillbehörNyheterSäkerhetsutrustningTeknik
Rulla till toppen