Båtnytts Anna Sandgren sitter med i juryn för Best och Boats Award, som årligen utser Europas bästa båtar. Nu presenteras vinnarna 2017.

Båtnytt

Här är Europas bästa motorbåtar 2017

Vinnarna i Best of Boats Award 2017 är nu korade – och prisade.

Text: Anna Sandgren • 2017-12-04 Uppdaterad 2021-06-09

Inför en stor internationell publik delades priserna för årets bästa motorbåtar ut för fjärde gången. Pris-ceremonin ägde rum under Berlins båtmässa, Boat&Fun i slutet på november.

Juryn består av 17 journalister från Europas alla hörn, bland annat Båtnytts Anna Sandgren. De delade i år ut pris i fem olika kategorier. Framförallt var det båtar från Finland och Frankrike som stack ut och hävdade sig extra bra i konkurrensen bland alla testade båtar.

Totalt gjorde juryns medlemmar 585 båttester det gångna året. På listan över finalister fanns 22 båtar med. Här är de fem båtar som kammat hem respektive förstaplats: 

 

Här är Europas bästa motorbåtar 2017
Wellcraft 222 Fisherman

Bäst för fiske

Wellcraft 222 Fisherman

Amerikanska Wellcraft 222 Fisherman vinner som bästa båt för fiskaren, mycket på grund av sina utmärkta sjöegenskaper. Båten går tryggt samtidigt som den har kapacitet att gå snabbt också i grövre sjö. Interiören är ergonomiskt utformad och här finns plats för allt en fiskare kan behöva. Utrustad med utombordare på 250 hk och en bränsletank på hela 390 liter är den redo för längre turer. 

Fakta
Tillverkare: Wellcraft, USA
Längd: 6,70 m
Bredd: 2,60 m
Passagerare: max 8
Mer info: wellcraft.com

Här är Europas bästa motorbåtar 2017
Delphia BluEscape 1200

Bäst för resan

Delphia BluEscape 1200

BluEscape 1200 är den första båten i en kommande serie från polska Delphia. Exteriört påminner den här rymliga och bekväma “husbåten” om ett toppmodernt fartyg. Invändigt väntar stora ytor för sociala aktiviteter, stora kabiner, pentry, toaletter mm. Allt utformat för att erbjuda största komfort också för de längre turerna. Båten är trots sin storlek mycket lätt att köra.

Fakta
Tillverkare: Delphia Yachts, Polen
Längd: 12,45 m
Bredd: 4,26 m
Mer info: delphiayachts.eu

Här är Europas bästa motorbåtar 2017
Invictus 370 GT

Bäst för nöje

Invictus 370 GT 

Efter en hård kamp ända in i det sista, var det italienska Invictus 370 GT som tog hem segern i nöjeskategorin, framför norska Nordkapp Ranger 705 Avant/Enduro. Christian Grande står för en design som sticker ut. Under däck väntar exklusiva och spännande designlösningar med ovanligt lyxig boendekomfort. Ett rymligt soldäck, gott om plats för socialt umgänge ombord och en rymlig och centralt placerad förarplats, i kombination med riktigt roliga köregenskaper, räckte hela vägen till en förstaplacering. 

Fakta
Tillverkare: Invictus Yachts Italien
Längd: 11,40 m 
Bredd: 3,40 m
Passagerare: max 12
Mer info: invictusyacht.com

Nästa sida: Bästa båten för familjen och nybörjaren
Här är Europas bästa motorbåtar 2017
Finnmaster Husky R5

Bäst för nybörjaren

Finnmaster Husky R5

Som vinnare står Finnmaster Husky R5, en av tre finska båtar bland finalisterna i kategorin “Bäst för nybörjaren”. Husky R5 kammade hem första placeringen med motiveringen att det här är en båt som håller måttet både estetiskt och praktiskt. Ett robust, välbyggt aluminiumskrov med innerliner av glasfiber och smart disposition av ytorna. Trygga köregenskaper, lätt att manövrera och en genomtänkt förarplats med hög vindruta gör att båten lämpar sig väl även för den med bristande körvana. Dessutom är Husky R5 en rolig båt att köra även för den med vana. En social båt med plats för familj och vänner och som också lämpar sig väl för vattensport. 

Fakta
Tillverkare: Finnmaster, Finland
Längd: 5,46 m
Bredd: 2,10 m
Passagerare: max 6
Motor: max 70 hk
Mer info: finnmaster.fi

Här är Europas bästa motorbåtar 2017
Jeanneau Leader 33

Bäst för familjen

Jeanneau Leader 33

Nya Leader 33 från Jeanneau förenar ett sportigt uttryck med familjens behov av yta och komfort. Finns i två modeller, en öppen version och en med “Sport Top”, med en elektriskt styrd taklucka. Snygg, modern design och bra planering av ytorna. Här finns plats för både familj och vänner att umgås, såväl ute som inne. Som standard sitter dubbla Volvo Penta D3, vilket ger Leader 33 en toppfart på 34 knop.

Fakta
Tillverkare: Jeanneau, Frankrike
Längd: 10,56 m 
Bredd: 3,00 m 
Antal kabiner: 2
Mer info: jeanneau.com

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp

Anytec presenterar två nya modeller – värstingen tål 400 hästar på akterspegeln

TV: Europapremiär för Grand Banks läckra lyxkryssare


Text: Anna Sandgren • 2017-12-04
BåtnyttNyheterBåtnyttNyheter
Scroll to Top