Finska Bella följer trenden bland plastbåtstillverkare och börjar bygga aluminiumbåtar. Först ut är bowrider-modellerna- Falcon 6 och 7. Foto: Bella Boats

Båtnytt

Här är finska Bellas nya aluminiumbåtar

Bella Boats är den senaste i raden av plastbåtstillverkare som börjar göra aluminiumbåtar. Först ut är två bowriders.

Text: Mikael Mahlberg • 2017-09-27 Uppdaterad 2021-06-09

De nya modellerna i Falcon-serien har skrov i plåt och inredning i plast. Först ut i serien är Falcon 6 och Falcon 7, två modeller som får inredning från Bellas bowriders och helt nya skrov i plåt.

Namnet är lånat från Bellas kabinbåtar i Falcon-serien, men det här är något helt annat. Båtarna är öppna och bygger på Bella 550 och 600 BR men har fått något vassare skrov i aluminium.

Här är finska Bellas nya aluminiumbåtar
Bella Falcon BR 7. Foto: Bella Boats

Till skillnad från Buster, Nordkapp, Yamarin och de andra alubåts-tillverkarna som tävlar om toppfart och störst motorstyrka, går Bella en mer sansad väg. Nya Falcon 6 får som max 150 hästkrafter och en toppfart på 41 knop, långt från värstingarna i klassen. Lillasyster Falcon 6 nöjer sig med en 115-hästare och toppfart på 38 knop. Falcon-seriens styrka ligger istället i att det är gott om plats ombord, smarta stuvfack och bekväma solbäddar. Båtnytt har tidigare berömt både Bella 550 BR och 600 BR för den bekväma inredningen.

Skrovet är skumfyllt vilket bör ta bort det typiska, burkiga aluminiumbåtsljudet. V-bottenvinkeln i aktern ligger på beskedliga 17,5 grader vilket ger ett lättdrivet skrov. Bella-skrovet är modifierat såtillvida att steglisterna försvunnit, vilket bör ge en mjukare gång i sjön än tidigare Bella-båtar i plast.

Priset för de nya Falcon-modellerna är än så länge okänt, men enligt Bellas Tapio Ekola ska det ligga marginellt över Bellas plast-kusiners. Om det stämmer blir Falcon klart billigare än konkurrenterna från Yamarin, Buster med flera.

Mer info: Bellaboats.fi

Test: Bella 620 HT, Yamarin 63 HT & Flipper 640 ST

X-25 är en ny supersnabb daycruiser från Hydrolift

Bilder: Här är Delta 60 O – svenska märkets nya lyxåk i kolfiber


Text: Mikael Mahlberg • 2017-09-27
BåtnyttNyheterBåtnyttMotorbåtNyheter
Scroll to Top