Det kommer bli välfyllt med segelbåtar i Ellös även i sommar då ”nya” Öppet varv har premiär. Foto: Jens Augustinsson

LivetOmbord

Här är nyheterna på ”nya” mässan Öppet varv

Båtmässan Öppna varv blir Öppet varv och enligt arrangören blir det fler utställda segelbåtar i år än förra året. Det bjuds även på en hel del andra nyheter.

Text: Jens Augustinsson • 2017-04-19 Uppdaterad 2021-06-09

Företagen i båtbranschen och båtbranschens riksförbund Sweboat hade under slutet på 2016 problem med att komma överens om hur och var i Bohuslän det skulle arrangeras en flytande båtmässa. Detta innebar slutligen att Sweboat avsade sig arrangörskapet för Öppna varv på Orust. Istället kommer man 2017 stå som värd för en mässa kallad Marstrand Boat Show, förlagd till den västsvenska seglarmetropolen.

Öppna varv går dock inte i graven utan byter namn till Öppet varv. Som huvudarrangör ser vi segelbåtstillverkaren Hallberg Rassy, som nu kommer ta arrangemanget helt under sina vingar vid varvet i Ellös på Orust.

Ett av problemen som målades upp med gamla Öppna varv på Orust var att tillgängligheten för besökaren inte var tillräckligt bra. När vi här på livetombord.se ställde frågan ”Behöver mässan vara på en mer lättillgänglig plats än Orust?” så svarade dock 69 procent nej. Hallberg Rassy verkar inte heller tveka på att Orust och Ellös är bästa platsen för en flytande båtmässa och utlovar att man i år ska befästa sin ställning som Skandinaviens största segelbåtsmässa.

Så här presenterar Hallberg Rassy årets mässa i ett pressmeddelande:

Öppet Varv kommer att ha fler utställda segelbåtar 2017 än 2016. Detta befäster än en gång Öppet Varvs ställning som Skandinaviens största segelbåtsmässa. Segelbåtar från minst sju olika nationer kommer at visas upp. Också på tillbehörssidan ser bokningsläget bra ut med ett mycket brett sortiment med båt­utrustning och kringtjänster. Öppet Varv är den enda mässan i världen där man kan se hur båtbyggeri går till.

* För allmänhet och utställare kommer även efter officiell stängningstid för mässan finnas öppet för varm och kall mat och dricka med fullständiga rättigheter mitt i hamnen i en karibisk bar med riktiga palmer. Krögare blir välrenommerade Kalaskockarna. Det kommer att finnas fem restauranger som har öppet både under öppettiderna för Öppet Varv och på kvällen efter. En är på området för Öppet Varv och fyra i dess närhet. Fyra av restaurangerna har fullständiga rätt­igheter

* Dessutom görs det en klart avgränsad del av hamnen för fräscha begagnade premiumbåtar, utställda av professionella mäklarfirmor. Där har Båtagent, Navark, XLNT Yachting, Knape Marin och Hallberg-Rassy Deutschland GmbH anmält sig hittills.

* All mässverksamhet på Orust koncentreras till en hamn: Ellös. Alla som bygger båtar i trakten visar upp sina båtar i Ellös, vilket är enklare och bättre för både besökare och utställare. Därmed heter evenemanget inte längre Öppna Varv utan Öppet Varv.

* För båtförsäljare kommer det att erbjudas lån av kontor för att sitta i lugn och ro och prata båtäffär med köpintressenter.

* Redan nu står det klart att det i år kommer att finnas minst tre världspremiärer på Öppet Varv. Vilka dessa blir är dock ännu så länge hemligt och offentliggörs senare.

Öppet Varv hålls i Ellös på Orust den 25-27 augusti 2017. Samma helg arrangeras också Marstrand Boat Show.

Branschbråk bakom haveri för mässan Öppna varv

TV: Följ med ombord Princess 49 – mässans största motorbåt

TV: Här är fiskebåten med det härligaste motorljudet du kan tänka dig


Text: Jens Augustinsson • 2017-04-19
LivetOmbordNyheterBåtmässaBohuslänNyheter
Rulla till toppen