Matthew Kents försök att korsa Atlanten i sin 1,06 meter långa båt Undaunted tog slut nästan innan det börjat. Han planerar dock att göra ett nytt försök till hösten. Foto: Privat

LivetOmbord

Miniseglare avbröt rekordförsök direkt

Amerikanen Matthew Kent tänkte segla över Atlanten med en båt på en meter. Men hans rekordförsök fick avbrytas innan han ens hade land ur sikte.

Text: Jens Augustinsson • 2017-04-20 Uppdaterad 2021-06-09

Allt var förberett för den långa färden över Atlanten. Som vi skrivit om tidigare så hade Matthew kent transporterat sin 1,06 meter långa båt från USA till spanska kanarieön La Gomera, där hans rekordförsök över Atlanten skulle inledas. Båten var lastad med mat för 130 dagar till sjöss när han gav sig av.

Han stötte dock på problem direkt. Hårda vindar på över 20 meter per sekund satte hans båt på hårda prov direkt och det visade sig att roderkonstruktionen, som var sammanlänkad med en av hans utvändiga flottörer utsattes för alltför stora påfrestningar i de korta intesiva vågorna. Så innan han lämnat La Gomera bakom horisonten så övergav han sitt försök.

TV: Han ska segla över Atlanten – med 1 meter lång båt

Han var också oroad över att han ändå inte skulle hinna över Atlanten innan orkansäsongen kulminerade längs den amerikanska östkusten. Detta på grund av att hans start blivit försenad bland annat för att transporten av båten till Kanarieöarna blivit försenad.

Mathew Kent säger i ett inlägg på sin facebooksida att båtens rörelser var superkaotiska i förhållandena som rådde på grund av att vinden pressades samman och tilltog i styrka mellan öarna La Gomera och El Hierro, där han befann sig. Han säger också att det var de mest oberäkneliga förhållanden han någonsin seglat i.

Detta har dock int avskräckt honom från att försöka igen. Båten åker nu upp på land och Matthew åker hem till USA för att bygga ihop lite förstärkningar till båten. Han återvänder sedan till La Gomera för att göra ett nytt försök att korsa Atlanten till hösten.

TV: Så sysselsätter sig Sven Yrvind under världsseglatserna

Här är nyheterna på ”nya” mässan Öppet varv

TV: Här är fiskebåten med det härligaste motorljudet du kan tänka dig


Text: Jens Augustinsson • 2017-04-20
LivetOmbordNyheterAtlantenAtlantseglingNyheterOtroligt
Scroll to Top