Carlo Riva, skaparen av Rivas gyllene era, har gått ur tiden. Han blev 95 år.

LivetOmbord

Rivalegendar ur tiden – skapade den gyllene eran

Ingen har förmodligen betytt mer för den ikoniska italienska båttillverkaren än Carlo Riva.

Text: Jens Augustinsson • 2017-04-13 Uppdaterad 2021-06-09

Carlo Riva startade inte det klassiska varvet. Men han kommer bli ihågkommen för att ha varit den som tog Riva in i den gyllene eran. På 1950-talet öppnade han ett nytt varv som idag är byggnadsminnesskyddat. Det var där han skapade de båtar som vi idag förknippar så starkt med Riva, de läckra mahognybåtarna med svepande linjer som för tankarna till glamour och rivieran.

1962 introducerades den klassiska Riva Aquarama som sedan tillverkades fram till 1972. Men Aquarama, med tillnamnet Special, levde vidare ända till 1996. Och även om Riva började bygga sina båtar i glasfiber 1969, så fortsatte man bygga Aquarama Special i trä ända till slutet. Idag är Riva Aquarama hett eftertraktad och betingar stora belopp när de säljs.

2000 introducerades Riva Aquariva, som är en modell som trots att den byggs i glasfiber, förvaltar Rivas arv från den gyllene eran under 1950 och 1960-talet.

Carlo Riva var också den som såg till att Riva Florida föddes, en klassisk modell som sedan blev känd genom att storheter som Birgitte Bardot, Elizabeth Taylor och Sean Connery gled runt i den här modellen. Detta bidrog säkert till att det blev deras allra mest framgångsrika mahognybåt någonsin.

Rivalegendar ur tiden – skapade den gyllene eran
Birgitte Bardots Riva Florida från 1959 såldes 2015 för 1,4 miljoner kronor. Foto: Sotheby’s

TV: Här är Riva Lamborghini

Till Salu: Så mycket får du betala för drömbåten Riva Aquarama

Birgitte Bardots Riva Florida ”Nounours” var av årsmodell 1959 och hon använde den under några år när hon bodde i St Tropez på franska rivieran. Båten har bytt ägare några gånger sedan dess och såldes senaste gången 2015 för motsvarande 1,4 miljoner svenska kronor.

Carlo Riva blev hela 95 år gammal. Trots det så var han ändå inte i närheten av att ha varit med under hela Rivas resa. Det var hans farfars far som grundade Riva redan 1842 vid stranden av Iseo-sjön. Sjön har också fått ge namn åt en av varvets modeller som kom för några år sedan.

”Jag såg solen gå upp under många glada år ombord på mina båtar; Idag tittar jag tillbaka på min magnifika resa med en känsla av nostalgi”

Carlo Riva 1922-2017

Riva 76 Coupé – en lyxyacht i silver

TV: Följ med ombord på makalösa nya Rivamare

TV: Vi kollar in drömbåten Aquariva Super


Text: Jens Augustinsson • 2017-04-13
LivetOmbordNyheterMotorbåtNyheterTräbåt
Rulla till toppen