Cruz Bay St. John på Amerikanska Jungfruöarna före och efter att orkanen Irma drog fram i början på september 2017. Foto: iStock

Båtnytt

Svenska långseglare hjälper orkandrabbade Karibien

Många svenska långseglare har Karibien att tacka för mycket. Nu vill de betala tillbaka genom att stötta det orkandrabbade området. Och du kan också på ett enkelt sätt hjälpa till.

Text: Redaktionen • 2017-12-07 Uppdaterad 2021-06-09

Karibien är en dröm för många svenska långseglare. Det är också en dröm som för ett flertal har gått i uppfyllelse. Så när de fick se sitt paradis raseras efter den senaste, svåra, orkansäsongen så föddes en tanke om att göra något för att betala tillbaka till detta område, som gett dem så många oförglömliga upplevelser.
Så här berättar initiativtagaren Thomas Weber om bokprojektet som blir deras sätt att bidra:

“Orkansäsongen 2017 var förödande för stora delar av Karibien. Infrastruktur, bostäder, odlingar och hamnanläggningar skadades för lång tid framöver. Samtidigt som turistsäsongen nu drar igång på de öar som klarade sig undan större skador behövs hjälpen mer än någonsin på de öar som drabbades värst.”

 

 

Svenska långseglare hjälper orkandrabbade Karibien
Cruz Bay St. John på Amerikanska Jungfruöarna är bara en av många karibisk idyller…
Svenska långseglare hjälper orkandrabbade Karibien
…som sargades svårt när orkanen Irma drog fram över stora delar av Karibien och sydöstra USA i slutet av augusti och början på september 2017. Foto: iStock

“Tretton långseglare från Sverige har därför engagerat sig i ett bokprojekt Mot en ny horisont där överskottet går till hjälpinsatser för de orkandrabbade. Det är bland annat”: 

* Milo Dalmann (första svenskan att segla själv över Atlanten). 
* Linda Hammarberg (familjen Hammarbergs seglats jorden runt skildrades i första säsongen av SVT:s Familjer på äventyr).
* Daniel Kulin (seglade jorden runt i en 8-metersbåt och medförfattade till Alla sa vi skulle dö).
* Arne och Helene Mårtensson (har seglat jorden runt och till Antarktis med sin 62-fotare Yaghan).

Med varsin berättelse från sina seglatser har de skapat en bok full av äventyr, utmaningar, inspiration och tips för den som själv vill ge sig iväg. 

Thomas Weber och boken ”Mot en ny horisont”

Initiativtagare är Thomas Veber som senaste året seglade jorden runt med sin familj och vars seglats skildrades i senaste säsongen av SVT:s Familjer på äventyr.

“Vi har mött så mycket generositet och varit med om fantastiska naturupplevelser på de karibiska öarna. Vi kände att vi måste hjälpa till på något sätt och det här tror vi är det bästa”, säger Thomas Veber.

Alla intäkter från bokförsäljningen går till hjälpinsatser i Karibien.

Läs mer om boken och författarna: www.oceandream.se/irma/

Boken finns att köpa hos välsorterade bokhandlare på nätet.

Alla sa vi skulle dö – Historien om en galen världsomsegling i en Vega

Så kan du segla gratis över Atlanten

TV: 5 mäktiga videoklipp med segling i riktigt hårt väder


Text: Redaktionen • 2017-12-07
BåtnyttNyheterAtlantseglingJorden*runt-seglingNyheterOtroligt
Scroll to Top