Det blev en blöt start av andra delsträckan av Volvo Ocean Race. Här går holländska Team Brunel in i ubåts-läge. Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Båtnytt

TV: Vild start på Volvo Ocean Race – kolla in de fantastiska helikopterbilderna

Andra sträckan på Volvo Ocean Race är igång. Och seglarna fick smaka på havets starka krafter direkt. Kolla in de mäktiga filmsekvenserna när båtarna flyger ut från Lissabon och kraschar in i kaskader av oceanvågor.

Text: Jens Augustinsson • 2017-11-06 Uppdaterad 2021-06-09

Redan vid den korta banseglingen inne på floden Tejo i centrala Lissabon fick vi en föraning av vad som komma skulle. Den byiga och starka vinden fick båtarna stundtals att nosa på 20-knopsstrecket, redan innan de nått havet. Väl där ute fick de vindar på upp emot 15 meter per sekund.

Några av båtarna, bland annat vinnaren av delsträcka 1, Vestas 11th hour racing, valde ett lite för stort segel på vägen ut från Lissabon och hade klara problem att utnyttja det ordentligt. Något de lider av fortfarande då de halkade längst bak i fältet och ser ut att ha parkerat långt bak för tillfället.

Ett lag som gjode den omvända resan är spanska Mapfre, en av de stora favoriterna till att vinna hela tävlingen. De var sena ur startblocken då den starka strömmen på floden gjorde att de missade startlinjen och var tvungna att göra ett kort kryssben för att nå upp till linjen. Detta placerade dem först på femteplats i starten men efter ett knappt dygns segling är de alltså uppe i tätpositionen.

Enda svensken i tävlingen, Martin Strömberg ombord på Turn the Tide On Plastic, TTOP, har så här långt gjort en jojo-färd upp och ner genom fältet men är för närvarande parkerade i mitten.
TTOP består till stor del av unga och i dessa sammanhangen ganska orutinerade seglare, hälften ombord är under 30 år.

Detta märks också på hur de seglar båten och rutinerade amerikanskan Sally Barkow, som själv seglade VOR ombord på Team SCA i förra racet, kommenterade lagets start i det hårda vädret så här.

– Ska jag vara ärlig så ser båten lite fladdrig ut, den hoppar upp och ner på vågorna. Det är det som händer på undanvindssegling och du seglar med för mycket slack i seglen, då blir kraften för obalanserad, de stoppar upp och de blir tvunga att gå upp i vind och hämta fart igen. Så blir det lätt med nybörjare, de behöver ett tag för att känna in och lära sig båten.

Kolla in de riktigt häftiga bilderna från första timmarnas segling i filmen här ovanför.

Nu är Volvo Ocean Race igång – här är utmaningarna som väntar

Tidigare segrarens tips: De vinner Volvo Ocean Race

TV: Volvo Ocean Race byter till foilande enskrovsbåt – och katamaran


Text: Jens Augustinsson • 2017-11-06
BåtnyttNyheterAtlantseglingJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Scroll to Top