– Målet är att alltid göra någon förändring inför varje säsong. Det behöver inte vara så omfattande, bara att det syns att något hänt sedan sist. Det tror jag är viktigt, säger hamnkapten Bengt Olsson. Samtliga bilder: Anna Berglund

LivetOmbord

Västkustpärla utsedd till årets gästhamn – för andra gången

Det skyddade läget och närheten till service är två egenskaper som bidrar till att Praktiskt Båtägandes läsare röstat fram Skärhamn till Årets gästhamn 2017. Och det råder inget tvivel om populariteten hos läsarna – Skärhamn fick utmärkelsen även för två år sedan.

Text: Anna Berglund • 2017-08-02 Uppdaterad 2021-06-10

Skärhamns gästhamn ligger skyddat från nästan alla vindar mitt i det lilla kustsamhället, nära bibliotek, Systembolag, mataffär, restauranger och butiker. I hamnen ligger också Nordiska Akvarellmuseet, och under juli besöker ateljévärdarna gästhamnen med en ambulerande målarverkstad. 

Om vintern är bister, blåsig, lite ödslig och nyckfull, är våren och sommaren en idyll här. Det är strosande människor på bryggorna, krabbfiske och livfullt båtliv. Det är loja dagar och ljumma kvällar kring grillarna och småprat med båtgrannar eller hamnvärdar. Det största störningsmomentet i denna lugna och vänliga familjehamn är morgonpigga måsar och en och annan förbipasserande Epa-traktor eller trimmad flakmoppe. 

Nästa sida: Inte bara tillfälliga gäster

Västkustpärla utsedd till årets gästhamn – för andra gången
Kompisgäng som är årliga besökare. Till vänster Berit Johansson och Ralf Kennerland, till höger Sune Johansson, Lisbeth och Hans-Åke Lindholm.

Det är Kristi himmelsfärdshelg och majsolen värmer mer än väntat. Nysjösatta segelbåtar har vårvind i seglen, motorbåtarna gör försiktiga svallvågor och himlen är så där oskyldigt blå. Under denna långhelg är gästhamnen välbesökt och båtfolk som längtat hela vintern får äntligen höra vågskvalp och känna salta vindar i ansiktet. 

Navet här är gästhamnskontoret. Den angränsande uteplatsen, som ligger vindskyddad mellan bergknallar och röda sjöbodar, är en ombonad samlingspunkt, med sina blomlådor och grillplats. I eftermiddagssolen sitter ett kompisgäng från Marstrand och äter middag efter årets premiärseglats. 

– Vi brukar komma hit varje år. Det är bra här, med fräscha toaletter och duschar, sedan är det bra shopping i närheten, säger Berit Johansson, och får medhåll av Lisbeth Lindholm: 

– Och det är bra med båtaffären alldeles nära. Där brukar vi komplettera utrustningen så här på säsongens första segeltur.

I gästhamnen arbetar för dagen hamnvärden Emma Ericsson.

Västkustpärla utsedd till årets gästhamn – för andra gången
Emma Ericsson arbetar sin fjärde säsong som hamnvärd i gästhamnen.

– Det är min fjärde säsong här. Det är ett jättekul jobb och man träffar mycket folk. Vi fungerar mycket som en turistbyrå. De vanligaste frågorna är nog var Ica ligger och vad man kan göra i närheten. 

Hamnkaptenen Bengt Olsson är givetvis glad över att utmärkelsen Årets gästhamn återigen har gått till Skärhamn.

– Jag tror många tycker att vi har god service och att det finns mycket att göra här, eftersom det är nära till museet, butiker och restauranger. 

Västkustpärla utsedd till årets gästhamn – för andra gången
Raden av stora motorbåtar, långliggarna, befolkar gästhamnen under lågsäsong.

Bengt Olsson har arbetat heltid i hamnen sedan Skärhamns Båtförening tog över hamnverksamheten 2009. 

– Nytt för i år är att vi även driver Klädesholmens gästhamn. Och den ska rustas upp, så det blir fart på den också. 

Han pekar på en lång rad stora motorbåtar som ligger längs en av bryggorna.

– Det där är våra långliggare. De placerar sina båtar här tidigt på våren och det blir lite som deras fritidshus, som de besöker om helgerna. Under högsäsongen 1 juli till 18 augusti får de flytta på sig eller betala gästhamnspriset. Det är roligt att ha dem här, det ger liv till hamnen även under lågsäsong.

Västkustpärla utsedd till årets gästhamn – för andra gången
”Vi satsar på god service, hög bemanning och att hela tiden förbättra hamnen. Kanske är det hemligheten”, säger Bengt Olsson, glad och stolt hamnkapten.

Hela 32 procent av alla som övernattar i hamnen stannar mer än en natt. 

– Det är en förändring vi sett över tid: att man stannar fler nätter. För tio år sedan sov man i en gästhamn en natt för att proviantera, sedan drog man till havs och till naturhamnarna igen. Idag är båtarna större och man tillbringar mer tid i gästhamnarna, konstaterar han.  

Samtidigt blir båtarna både större och bekvämare. Karaktären på besöken förändras. 

– Det ställs högre krav på oss och vår service. Vi blir mer som hotell och turistbyrå och vi får allsköns frågor.  Folk vill jogga på morgonen och frågar var de ska springa, de vill ta bussen till stan eller bara veta vad som händer i närheten. Generellt har folk blivit mer aktiva och vill göra mer på semestern. 

Bengt Olsson har ett ständigt flöde av idéer på förbättringar i hamnen.

– Målet är att alltid göra någon förändring inför varje säsong. Det behöver inte vara så omfattande, bara att det syns att något hänt sedan sist. Det tror jag är viktigt. 

Nästa sida: Oväntad nyhet 2017

Västkustpärla utsedd till årets gästhamn – för andra gången
Bengt och Marie Aaröe-Holm kommer direkt från Henån med sin nyköpta Najad.

En av nyheterna för i år är att gästhamnen är öppen året runt.  

– Vi har märkt att det faktiskt kommer en hel del besökare under vintern. Många av dem är pigga pensionärer som gärna ger sig ut även under höst och vinter. 

Att ha öppet hela året är också en medveten satsning för att stötta Skärhamns övriga näringsliv. 

– Vi vill hjälpa till att förlänga säsongen. Dels med tanke på våra långliggare, dels för att bidra till ett levande samhälle året om. 

Bengt Olsson berättar att antalet besökare ökar för varje år. Förra sommaren hade hamnen 6 746 gästnätter. 

– Min vision är att alla våra besökare är nöjda. Och vi lyckas nästan jämt. Många gillar att det är en familjehamn, där man kan lägga sig klockan elva utan att bli störd. Det är en blandning av åldrar och båtfolk och det blir en lyckad mix. 

Under högsäsong är det hög bemanning som gäller. Fyra feriepraktikanter och sex hamnvärdar arbetar för att kunna möta trycket. De anvisar platser, svarar på frågor, löser problem, fixar och städar.  

– Vi har satsat på hög bemanning för att också kunna åka ut och möta varje båt som kommer in. Det kan vara särskilt skönt för dem med stora båtar, som ibland kan vara svåra att hantera i en hamn. Får de då en hjälpande hand kan osäkerheten släppa. 

Det är låg omsättning på personalen, så besökarna möter ofta samma människor från år till år. 

– Det bidrar till en familjär och personlig stämning. Det finns också en social aspekt – även en besökare som kommer ensam ska känna sig välkommen och sedd.

 

Västkustpärla utsedd till årets gästhamn – för andra gången
Gästhamnen har 130 båtplatser, men när det kniper hyrs även några av de privatägda båtplatserna alldeles runt hörnet.

Gästhamnen har 130 båtplatser, men när det kniper hyrs även några av de privatägda båtplatserna alldeles runt hörnet. 

– Vi nekar aldrig någon, utan löser det med dessa privata båtplatser. Vi stuvar och lägger i bredd, säger Bengt Olsson. 

I dagarna har säsongspersonalen varit på utbildning i bemötande och beteende. 

– Vi strävar efter att skapa en positiv stämning, där man ler och ger varandra en klapp på axeln. Gästen är nöjd och hamnvärden kan gå hem från jobbet med en massa bra energi.

Det är dags för sjösättning och hamnkaptenen måste ila bort till andra änden av hamnen, kranen och båtrampen. Men trots utmärkelsen som Årets gästhamn och fina betyg och omdömen, lutar han sig inte tillbaka och litar på ett vinnande koncept. 

– Jag har ständigt nya projektplaner för att utveckla hamnen. Kanske träningspass eller yoga på bryggorna … Eller ett tält dit en kiropraktor kommer vissa tider. Vi får se, säger Bengt Olsson leende.

 

Skärhamns gästhamn 

Drift: Drivs av Skärhamns Båtförening, som ägs av sina medlemmar. Gästhamnen arrenderas av det kommunala bolaget Tjörns Hamnar.  

Antal gästhamnsplatser: 130
Sjökort: 932 NW, 931 SW, N 57°59,3 E 11°32,8
Hamndjup: 3,5–4 meter  
Förtöjning: Fast akterförtöjning, långsida.
Service: Toalett, båtramp, trådlöst internet, tvättstuga och varv. Kortbetalning, båtkran, möjlighet att förboka plats, kafé, cykeluthyrning, dusch, el, mastkran, miljöstation, motorservice, sugtömning av latrin, miljöstation.
Betyg: Skärhamns gästhamn är femstjärnig.
Aktuellt: Utsedd till Årets gästhamn av Praktiskt Båtägares läsare (Vilket den även blev 2015).

 

Skärhamn

De första bosättarna i Skärhamn slog sig ned vid stränderna av gårdarna Tubberöds och Nötsäters utmarker, vilket senare blev Skärhamn. Namnet förekommer första gången i mantalslängden år 1727 under Tubberöd.

Under senare hälften av 1700-talet bodde här ett 20-tal familjer som var skrivna i församlingen. Jämte rederinäringen har fisk- och sillberedning varit stora näringar och betydande för ortens utveckling. Sillhanteringen började under 1700-talet med trankokerier och sillsalterier och pågick så länge sillperioderna varade 1747–1808. Seglartraditionen med små jakter började i slutet av 1800-talet. Dessa användes ursprungligen till fiske vilket kompletterades med fraktfart på tider då man inte fiskade. 

I början av 1900-talet anskaffades galeaser och därefter skonare med som mest fyra master. Skärhamn blev under första hälften av 1900-talet framför allt känd som Sveriges största hemmahamn för mindre tonnage.

När träfartygen tjänat ut på 1950-talet tog järnfartygen vid. Fartygen blev större men färre till antalet. Flera stora rederier med betydande tonnage har genom åren haft Skärhamn som hemort för sina fartyg. Kommunen startade gästhamnsverksamhet i Skärhamn på 70-talet. 

Skärhamn, som är Tjörns kommuns centralort, har cirka 3 500 invånare, mestadels åretruntboende. 

TV: Skärhamn är årets gästhamn

Årets gästhamn 2016 ligger på Utö

Första bilderna på Nimbus nya storsatsning W9


Text: Anna Berglund • 2017-08-02
LivetOmbordNyheterÅrets*GästhamnBohuslänGästhamnPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen