Ett nytt äventyr knackar på dörren för småbåtskungen Sven Yrvind. Första 2018 sätter han kurs mot Nya Zeeland i en sex meter lång och en meter bred båt med 4 kvadratmeter segel. Foto: Jens Augustinsson

LivetOmbord

TV: Yrvind kastar loss igen: ”Blir hellre uppäten av hajar än dör på långvården”

De små segelbåtarnas okrönta kung Sven Yrvind har sjösatt en ny båt. I början på sommaren 2018 ger sig 78-åringen ut på ett nytt gastkramande äventyr på världshaven. Följ med ombord.

Text: Jens Augustinsson • 2017-09-15 Uppdaterad 2021-06-09

78 år gammal men lika ung och äventyrlig i sinnet som någonsin ger sig Sven Yrvind snart av på en ny resa. Nu har han bestämt att första juni 2018 ska han kasta loss från irländska Dingle för en seglats som ska ta honom ner genom Atlanten, runt Afrikas sydspets, vidare genom Indiska Oceanen söder om Australien och upp till Dunedin på Nya Zeeland. En seglats som han uppskattar ska ta 300 dagar om han håller de beräknade 2 knopen i fart.

 

Båten Exlex, som för övrigt betyder ungefär laglös, är cirka 6 meter lång, en meter bred och byggd i kolfiber. Den ligger nu redo att guppa ut på världshaven. Och som brukligt är har han byggt den själv.

Om det blir hans sista resa i det här jordelivet är svårt att sia om. Men det står i alla fall klart att han inte räds uppgiften – och inte heller är rädd för att dö längs vägen. I en intervju med nyhetsbyrån TT så säger han att det är bättre att dö i gapet på en haj eller krocka med ett isberg än att dö på långvården.

Och kikar man lite på hans webbplats Yrvind.com, så verkar han i alla fall inte planera för något annat än att han ska klara uppgiften. Yrvind har nämligen redan börjat skissa på nästa båt, där han ska rätta till en del saker som han inte tycker blivit bra på den nuvarande båten.

När TV4s nyhetsmorgon hälsar på ombord (se filmerna nedan), så ger han sig själv ungefär 50 procents chans att lyckas bemästra oceanvågorna som kan bli 10-20 meter höga, och ta sig hela vägen till Nya Zeeland. Vad som händer om han skulle misslyckas vill han inte spekulera i men han konstaterar krasst: ”Lyckas kan göras på ett sätt men misslyckas kan gå på tusen sätt. Men jag är inte rädd för mitt liv”. 

TV: Sven Yrvind sågar dagens båtliv

TV: Det här äter Sven Yrvind på världshaven

TV: Så sysselsätter sig Sven Yrvind under världsseglatserna


Text: Jens Augustinsson • 2017-09-15
LivetOmbordNyheterAtlantseglingNyheter
Rulla till toppen