Annons

Foto: Getty

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Checklistan – Så vet du att du har rätt försäkring för din båt

Rätt båtförsäkring kan spara dig många hundralappar – kanske till och med tusenlappar. Det kan låta trist men det är absolut värt de om olyckan är framme då många idag är felförsäkrade.

Text: Länsförsäkringar • 2019-02-14 Uppdaterad 2022-03-15
Advertisement
Checklistan – Så vet du att du har rätt försäkring för din båt

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar.

Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Har du rätt försäkring för din båt? Mycket kan hända under de år du haft en båt i din ägo, något som påverkar din premie för försäkringen. Ofta handlar det om att du kan sänka dina kostnader för att en båt, precis som mycket annat, över tid minskar i värde. Men det kan även vara tvärt om – att ny utrustning och förbättringar du gjort över tid gör att din gamla försäkring inte täcker förlusten vid till exempel stöld eller om något händer med båten ute till sjöss.

Därför är det bra att i god tid inför sjösättningen se över din båtförsäkring. Ta dig tid och gå igenom det skydd du har och se över vilka förändringar som kan vara aktuella inför säsongen. Vi ger dig några handfasta tips att tänka på när du ser över din båtförsäkring.

1. Koll på marknadsvärdet
Priset som du betalar för din försäkring är satt i förhållande till värdet på båten, det värde som uppgavs när försäkringen tecknandes eller senast uppdaterades. Har marknadsvärdet på båten förändrats sedan dess kanske du betalar mer än du behöver, och här finns ofta en del att spara.

Carl Lindeberg, produktspecialist på Länsförsäkringar är även noga med att påpeka att marknadsvärdet inte är detsamma som inköpspris. Har du till exempel köpt en ny båt men till ett kraftigt reducerat pris kan marknadsvärdet vara högre än inköpspriset.

Checklistan – Så vet du att du har rätt försäkring för din båt

2. Uppdaterat båten
Har du gjort större förändringar på din båt – är en viktig faktor som påverkar din försäkring och din premie. Har du sedan försäkringen tecknats investerat i båten? Kanske har du genomfört större reparationer eller förändringar, som byte av motor eller annan teknisk utrustning, som gör att det är dags att uppdatera värdet och premien. Det är inte samma båt som är försäkrad längre och din båt har kanske inte längre de skydd som du tror att du har.

3. Sänka din premie med små förändringar
Jo du kan faktiskt aktivt sänka din premie med små förändringar. Beroende på vilken typ av båt du har så tipsar Carl Lindeberg om att du kan få lägre kostnader genom att till exempel tänka skadeförebyggande – så som att förändra ditt sätt att låsa fast båten både under båtsäsong och medan båten vinterförvaras. Elektroniska spårsändare och mikropunktmärkning av en utombordsmotor är andra sätt som kan minska din premie. Nautisk kompetens kan även de ge sänkt premie på din båtförsäkring.

4. Se över andra försäkringar
Du har kanske hört det förut, och det är absolut något att fundera över! Du har säkert en försäkring för ditt boende, någon form av sjuk- eller olycksfallsförsäkring och kanske en bilförsäkring? Om du kontaktar en handläggare på Länsförsäkringar och samlar alla dina försäkringar hos oss så kan det påverka alla dina försäkringspremier! Det finns ofta möjlighet till mängdrabatter om du blir förmånskund.

5. Byt bank
Ja det kan faktiskt påverka. Ett försäkringsbolag som Länsförsäkringar som också erhåller finansiella tjänster i form av banktjänster. Till exempel kanske du ändå funderat på att byta bank för ditt lönekonto eller privata sparande eller varför inte fundera över om en flytt av dina bolån skulle kunna vara aktuellt? Att gå från att vara en båtförsäkringskund till att vara en förmånskund med flera samlade tjänster kan påverka inte bara din premie på båtförsäkringen utan även minska andra finansiella kostnader inom olika områden.

Om du är det minsta osäker eller har du några funderingar; kontakta en rådgivare på Länsförsäkringar så kan ni tillsammans gå igenom just dina förutsättningar och möjligheter för att få en så bra försäkring som möjligt utifrån just dig och din båt.


Text: Länsförsäkringar • 2019-02-14
LivetOmbordPartnerVårrustningVårrustning
Rulla till toppen