Tillverkningen av den amerikanska monstermotorn med rymdlik design ägs nu av svenska Volvo Penta. Samtliga bilder: Max Carlgren och Mikael Mahlberg

Båtnytt

Detta är planen för Volvo Pentas nya monstermotor

Tillverkaren av världens största utombordare har lagt en rutt som pekar mot Sverige. Båtnytt har tagit reda på vad nya ägaren Volvo Penta har för planer för Seven Marines supersnurra.

Text: Max Carlgren • 2018-10-05 Uppdaterad 2021-06-09

Det är inte gratis att hoppa i land på Floridas hårdast trafikerade mack. Killen på bryggan stirrar på mig och kollegan och sedan på vår båt. Han vill ha betalt för landstigningen.
– One dollar per foot, säger han ­uttryckslöst.

Jag svarar att eftersom vi har två fötter var kan vi gärna betala fyra dollar. Inne på kontoret, eller rakt i näven? Han stirrar på mig som om jag var dum i huvudet. Sedan pekar han på båten som vi precis hoppat av, som med mullrande motorer är på väg ut till sjöss igen.
– It was a 42-footer. Two persons. 84 bucks, säger han med en oförhandlingsbar blick.

Detta är planen för Volvo Pentas nya monstermotor
Visst finns det en planingströskel, men fyra 627-hästare tar oss snabbt uppför backen.

47 fot och 2 508 hästkrafter är faktiskt mer korrekt. Vi har kört en sväng ­utanför Fort Lauderdale med ett fyrdubbelmontage av världens största utombordare. Seven Marine startade för sju år sedan genom att lansera världens då största utombordare, på 557 hästkrafter. Sedan dess har man hunnit slå sitt eget rekord och lansera en 627-hästare, den som det sitter fyra av på vår akterspegel under testdagen. Under båtmässan i Miami i februari i år meddelade Seven Marine att man gör om utbudet så att från 2018 kommer man att ha en 527-hästare, en 577-hästare och en uppdaterad version av 627-hästaren som vi kör. Man passade också på att lansera ett nytt växelhus med dubbla, motroterande propellrar för samtliga motorstorlekar. Nu har alltså både Suzuki och Seven Marine utombordare med duoprop, även om Yamaha var först både med att lansera och lägga ned tekniken för ett antal år sedan.

 

Detta är planen för Volvo Pentas nya monstermotor
Precis som Volvo Penta använder Seven Marine GM-motorer i grunden.

Men när vi testar fyrdubbelmontaget har man ännu inte lanserat denna teknik. Vi får nöja oss med fyra stycken 627-hästare på akterspegeln. Och det känns helt tillräckligt. Hamnen och utfarten till havet är hårt trafikerad så vi puttrar på i maklig takt för att ta oss ut till öppet ­vatten där vi kan testa vad motorerna går för. Seven ­Marines marknadschef Maik van Zoggel är med på turen, han är även ­ansvarig för internationell försäljning. Han berättar att motorn från Seven Marine som visades på Allt för Sjön förra våren var den enda i Europa. Men att Seven ­Marine gärna vill ändra på det. Vi är förstås nyfikna på vad de ska hitta på framöver, så jag försöker pressa honom på lite information om framtiden. Och det är helt uppenbart att de ­gärna skulle lansera en 700-hästare. Mest för att siffran skulle passa bra med namnet på företaget. Så jag tar det nästan som ett löfte, och när jag några månader senare får höra att de ska lansera nya motorer är jag helt säker på att det ska komma en motor på 700 hästar. Istället kommer en lite mindre, på 527 hästar. För att begripa vad som är på gång slår jag en signal till nya ägaren Volvo Penta och deras teknikchef Johan Carlsson. Volvo Penta blev majoritets­ägare i Seven Marine förra året. Volvo Penta har förstås, precis som alla andra i marinbranschen, noterat att allt fler vill hänga en utombordare på akterspegeln istället för att ha en ­inombordare. Johan Carlsson berättar att de ­funderat på flera olika alternativ, men att de till slut fastnade för Seven Marine.

 

Detta är planen för Volvo Pentas nya monstermotor
627-hästaren har fått sällskap av en 527- och en 577-hästare.

Volvo Penta har varit tydliga med att Seven Marine kommer att fortsätta att drivas som ett eget bolag. Men Volvo Penta har tagit plats i styrelsen för Seven Marine och kommer så klart att påverka hur bolaget utvecklas. Frågan är då varför Volvo Penta satsar på en tillverkare av så extrema utombordare som Seven Marine.

– Vi gillar att Seven Marine tar ett nytt koncept till marknaden. De har stora utombordare som sin vision, och det passar bra med marknaden för stora Center Consol-­båtar i USA. De har hittat en nisch för att lansera sin idé, sedan tror jag att det håller för en breddning av produkten, säger Johan Carlsson.

Volvo Penta gillar alltså att Seven Marine har attityd. Samtidigt antyder Johan Carlsson att det kan komma fler motorer och att vi inte ska förvänta oss att det bara ­handlar om större utombordare. Johan Carlsson aktar sig för att ge några löften om vad som komma skall i framtiden. Men han återkommer till en formulering, att de har som mål att vara en komplett leverantör av motorer, både inombordare och utombordare och i olika storlekar. Det är alltså inte en alltför vild gissning att Seven Marine tillsammans med Volvo Penta funderar på hur man i framtiden kan konkurrera med det stora utbudet av 350-hästare från olika tillverkare. Men redan till sommaren hoppas både Volvo Penta och Seven Marine att vi ska kunna se utombordare på 627 hästar, förutsatt att någon här vill köpa dem förstås. Seven Marine arbetar för fullt med att få klart CE-märkningen på sina motorer och Johan Carlsson på Volvo Penta säger att man räknar med att det ska vara klart under våren*.

 

Detta är planen för Volvo Pentas nya monstermotor
Med inombordare hade du haft en enorm badplattform här. Nu har du en enorm maskinpark istället.

Åter till havet utanför Fort Lauderdale. Dagens testbåt är en Intrepid 475 Sport Yacht på närmare 50 fot. För ett antal år sedan hade det varit givet med inombordare, fullt tänkbart från Volvo Penta, som framdrivning. Bläddrar du i kataloger kan du hitta Intrepids största båtar med fyra Yamahamotorer, då handlar det om fyra V8:or på vardera 350 hästar. Sammanlagt 1 400 hästkrafter alltså, en imponerande bestyckning. 

Men nu sitter det sammanlagt 2 508 hästkrafter i samma antal motorer. Och det märks när vi når öppet vatten. Alla ombord håller i sig, det går en del sjö. Accelerationen är snabb för att vara en så stor och tung båt, men det mest hisnande är ljudet från motorerna. Det viner som från turbiner, det känns som att det sitter flygplansmotorer på akterspegeln. Båten går väldigt stadigt, både genom sjön och när vi åker i sidosjö. Motorerna biter sig fast i vattnet, skrovet klyver sjön, och till skillnad från många mindre båtar behöver vi inte ens fundera på att slå av. Vi passerar 40 knop med ylande motorer på akterspegeln. Fotobåten har inte en chans att hänga med utan får lägga sig still och låta oss köra förbi när vi ska ta bilder.

Tillbaka på bryggan, vi har klivit av monsterbåten med jättemotorerna och killen på bryggan har upplyst oss om att det kostar 700 spänn att stiga i land här. Men jag lyckas snacka mig ur det genom att berätta att vi lite tidigare på dagen faktiskt tankat för flera hundra dollar i en annan båt, vilket är sant. Killen låter oss gå och dagens äventyr blir om än inte gratis så åtminstone 84 dollar billigare.

*Artikeln är tidigare publicerad i Båtnytt nr 3-2018. Sen intervjun gjordes så har Seven Marines motorer blivit CE-märkta och är från september 2018 redo att säljas på den europeiska marknaden.

Historien om Seven Marine – världens största utombordare

Båtnytt i Florida: Vi drar iväg med 2508 hästar från Seven Marine på akterspegeln

Test: Båtnytt provkör nya muskelpaketen från Mercury


Text: Max Carlgren • 2018-10-05
BåtnyttReportageMotorer
Rulla till toppen