Grekland, Kroatien och Turkiet är populära resmål för att investera i segelcharter. Efterfrågan på att investera i Karibien och Thailand ökar.

Artiklar

4 smarta moderna sätt att äga sin drömbåt

Sätten du kan äga båt på blir allt fler. Och nya kreativa koncept lanseras hela tiden. Tidningen Praktiskt båtägande har djupdykt i de senaste trenderna. Kolla in här hur du både kan få tillgång till båt i Medelhavet – och ett hus på Hawaii.

Text: Johan Cooke • 2016-11-30 Uppdaterad 2021-06-09

Trots högsommarvärme ligger en majoritet av fritidsbåtarna vid Sveriges bryggor outnyttjade. Många av båtarna är stora, moderna och påkostade.

Orsakerna är flera. Många som ägt båtar sedan 1970-talet börjar bli gamla. Båtfolk i medelåldern vill segla mycket men har tonårsbarn som inte längre vill följa med lika ofta. I den yngre familjebildande generationen finns krav på större och modernare båtar. Men det brukar stanna vid en dröm, eftersom det saknas pengar.    

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Parallellt konkurrerar annat. Som att åka på sol- eller skidsemester utomlands, ta hand om villan, renovera köket och hinna med att vara ideell idrottstränare. Som lök på laxen dämpar regniga svenska somrar båtarnas nyttjandegrader. Ur det här perspektivet växer det fram allt fler alternativ till att själv äga sin båt.

På nästa sida har vi listat fyra nya sätt att äga båt – för den som vill njuta av upplevelsen att vara på sjön men inte har tid eller lust med båtägandets övriga göromål.

Nästa sida: 4 nya smarta sätt att äga båt 

 

 

4 smarta moderna sätt att äga sin drömbåt
Kanalbåtarna är specialbyggda för att vara enkla att köra och erbjuder modern boendekomfort för två till tolv personer, enligt resekoncernen TUI, där charterföretagen Sunsail, The Moorings och Le Boat ingår.

1. Köp halva båten

Det första alternativet är att investera i en fabriksny segelbåt utomlands hos ett båtcharterföretag som erbjuder olika finansieringslösningar. Ett exempel är att båtköparen först betalar drygt hälften av båtens nypris till charterföretaget, som sedan hyr ut båten för att finansiera resten. Båten underhålls av båtcharterföretaget under avtalsperioden. Varje båtägare får själv segla sin båt, eller någon annan båt i charterflottan, några veckor per år.   

Sunsail, Scansail, The Moorings, Navigare Yachting, Dreamyacht Charter, Kiriacoulis och Bavaria är bara några exempel på båtcharterbolag som har baser med charterbåtar i Medelhavet och i andra delar av världen. Några erbjuder även charterbåtar i Sverige.

Därtill finns det en uppsjö grekiska, turkiska och kroatiska charterbolag. 

 

2. Ta den smala vägen

En annan växande trend i båtcharterbranschen är att investera i motorbåtar. Det är en orsak till att The Moorings satsar hårt på motorkatamaraner i sin flotta. 

Och hos Le Boat går det att hyra eller investera i moderna kanalbåtar:
– Tack vare våra kanalbåtar kan man utforska Europa via vackra kanaler och floder. Det krävs ingen licens eller tidigare båterfarenhet. Kanalbåtarna är specialbyggda för att vara enkla att köra och erbjuder modern boendekomfort för två till tolv personer, säger Max Boldt, affärsutvecklare på TUI där charterföretagen Sunsail, The Moorings och Le Boat ingår.

 

3. Drömsegla på verandan

Antalet seglingsbaser blir allt fler i världen. Förutom länderna i norra Medelhavet och Adriatiska havet går det att investera i en charterbåt i till exempel Västindien, Thailand, Seychellerna och Franska Polynesien.

Navigare Yachting har lanserat “Holiday Program”, som innebär att båtinvesterarna kan göra annat än att enbart segla. 

 – Det handlar om att erbjuda upplevelser. I konceptet kan investerarna till exempel bo i ett eget hus på Mallorca, i Italien, i Thailand eller på Hawaii. Det går också bra att låna en lägenhet i Schweiz eller i Sverige, säger Per Abrahamsson,  en av grundarna av det svenska båtcharterföretaget Navigare Yachting i Malmö.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Bavaria vill krydda med upplevelser genom att arrangera kappseglingar i form av entypssegling för sina charterägare i Medelhavet. Det blir också allt vanligare att charterföretag arrangerar temakvällar under avspända förhållanden.

 

4. Skaffa båtpoolare

I takt med att nybåtsförsäljningen för större båtar sjunker har båttillverkarnas återförsäljare sjösatt nya samägarkoncept för att få intäkter. Bavia Yacht, en svensk återförsäljare av det tyska segelbåtsmärket Bavaria, erbjuder samägande och fullservice för segelbåtsägare. Ett liknande koncept har Gåshaga Marina på Lidingö, som säljer det franska segelbåtsmärket Dufour.

Poängen med båtpooler är att betala en medlemsavgift för att få tillgång till en eller oftast flera båtar i båtpoolen. Dessa finns hos bostadsrättsföreningar eller företag med båtpooler som affärsidé. Saltsjöns Marinpool, Dela båt, Mälarhöjdens Båtpool och Marindepån är några exempel på båtpooler. Agapi Services erbjuder båtpool, eller medlemsskap som de uttrycker det, både i Sverige och i Medelhavet. 

 Många privata båtägare finner på egen hand andra båtägare, som familjemedlemmar eller vänner, att dela båt och kostnader med. För att det ska fungera är det A och O att ha ett tydligt kontrakt med hur allt från finansieringen till arbetsfördelningen ska se ut, och regler om en av delägarna plötsligt vill dra sig ur delägarskapet. 

Ett annat alternativ om du älskar båtlivet, men har lite tid att underhålla båten och vara på sjön, är att hyra en båt, i Sverige eller utomlands. I Sverige är RTC den största uthyrningsförmedlaren. Vill du ändå äga din båt, men inte använder den så ofta, kan du förstås hyra ut den för att få intäkter. 

 

Så seglar du runt jorden gratis

Hyr båt och njut av båtlivet på Mallorca

Segla i Thailand


Text: Johan Cooke • 2016-11-30
ArtiklarLivetOmbordBåtpoolDrömbåtFärdmålKanalerNyheter
Scroll to Top