Inbjudan till Bohuslän. Foto: iStock

Artiklar

5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar

Bohuslän är alltid lite mer. Här är havet saltare, solnedgången vackrare och skaldjuren färskare. Missa inte Bohuslän i sommar!

Text: Jens Augustinsson • 2017-05-08 Uppdaterad 2021-06-09

Det är svårt att inte bli påverkad av Bohusläns skärgård. Det är kargt och det är utsatt. Men det är också kusten där solen går ner i havet bakom en obruten horisont och kvällssolen kastar sina sista strålar mot mjukrosa granithällar.

Det är också här du avnjuter de färskaste skaldjuren och upplever det mest blomstrande djurlivet, såväl ovan som under ytan. Du som tagit båten längs bohuskusten vet förstås vad vi pratar om. Till dig som ännu inte gjort det säger vi bara grattis, du har oförglömliga upplevelser framför dig. Här får du några av redaktionens personliga Bohuslän-favoriter – och nåt ställe du absolut bör hålla dig borta ifrån. 

 

1. Fascinerande historia

Bohusläns placering med närhet till både Danmark och Norge har säkert påverkat lanskapet i stor utsträckning. Bohuslän har varit norskt i olika omgångar. Ett av Norges största avtryck är Bohus fästning utanför Kungälv, som påbörjades 1308 för att säkra upp Norges dåtida sydgräns. Fästningen ligger väldigt spektakulärt belägen på en liten klippholme i korsningen mellan Göta älv och Nordre älv vid Hisingens nordspets. Om du är på väg upp- eller nedströms i Göta älv syns fästningen tydligt där den tronar på den 40 meter höga klippan. Ett besök rekommenderas verkligen om man vill känna historiens vingslag. Bohus fästning kan stoltsera med att den under sina glansdagar var ointaglig. 14 försök gjordes – inget lyckades.

Mellan 1397 och 1523 var de tre länderna till stor del ett och samma genom Kalmarunionen. När Sverige sen lämnade unionen tillföll Bohuslän kungariket Danmark-Norge och blev svenskt igen först vid freden i Roskilde 1658. Och än idag kan man tydligt ana de norska influenserna i dialekten, särskilt längre norrut.

5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar
Fiskebäckskil och Lysekil (i bakgrunden) ligger på var sin sida vid mynningen till Sveriges enda tröskelfjord Gullmarn. Kyrktornet i Lysekil är en välkänd siluett för de som färdas i båt längs kusten. Foto: iStock

Annars är Bohuslän förmodligen mest känt för sillfiske, båtbyggeri och stenhuggeri. Och detta kan man hitta spår av i nästan varje klippskreva.

Är du nyfiken på att uppleva historiska miljöer av den här typen på din färd genom Bohuslän så får du absolut inte missa Bassholmen. Det kanske är svårt att tänka sig idag, men på denna lilla ö som ligger inklämd i den grönskande innerskärgården i mellersta Bohuslän, byggdes en gång i tiden ganska rejäla seglskutor. Lägg till längs den lilla gästbryggan och njut av ett stycke båtbyggerihistoria och ett härligt lugn. 

Längre norrut hittar man också otaliga sår och spår i landskapet efter den stenhuggeriverksamhet som resulterade i att det levererades vacker bohusgranit till stora delar av världen.

Är du nyfiken på att lära dig mer om Bohusläns båtbyggarhistoria så måste du lägga till i Skärhamn under träbåtsfestivalen. 

 

2. Naturen

Bohusläns karga anlete kan se ogästvänligt ut vid en första anblick. Vindpinade klipphällar som ibland inte ger mycket lä och en tillsynes fattig flora. Men skenet bedrar. Trots att skärgården är mycket mindre i antal öar räknat än till exempel Stockholms skärgård, så finns det väldigt gott om bra naturhamnar.

Och när du väl går iland så kommer du snart upptäcka den stora artrikedom som på avstånd inte går att ana på de grå klipporna. Ljung, kaprifol och havtorn gör bergen till vackra och väldoftande tavlor.

Det kan särskilt rekommenderas att göra strandhugg på Hermanö och Väderöarna. Hermanö ligger tätt ihop med den betydligt mer namnkunniga Gullholmen. Men om du vill uppleva den fantastiska naturen, så skippa den stökiga gästhamnen och ankra hellre upp i någon av vikarna vid öns södra ända, nära Hermanö huvud. Ta en promenad över ljungslätterna på södra delen av ön. På vissa ställen försvinner havet ur sikte och du får nästan känslan av att du vandrar i ett fjällandskap. En oerhört häftig upplevelse!

5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar
Bohuslän i sommarskrud. Foto: iStock

Väderöarna är Sveriges västligaste utpost och har en alldeles för lång och spännande historia för berättas här. Men det var i de här trakterna som de sista svenska kolonierna av lunnefåglar siktades och historier och skrönor talar om späckhuggare som kastade sig upp på klipporna och fångade säl i början på 1900-talet.

Även om man inte kan sikta några späckhuggare idag så är Väderöarna ett ställe där naturen verkligen har vridit upp volymen på max. Både floran och faunan är mer artrik än i något annat svenskt havsområde. Här finns ett av landets få korallrev, en fjärdedel av landets bestånd av tobisgrissla finns här och det går att sikta sälkolonier på skären runt omkring. Vattnet är så gnistrande klart att man vill ha det som ett smycke runt halsen.

På land kan man också få uppleva fantastiska skådespel när grodorna bryter skymningstystnaden och här kan du sikta landets största fjärilsarter. Kort och gott så är Väderöarna en mycket värdig representant för Bohuslän och ett måste om man färdas genom skärgården.

Nästa sida: Den här hamnen kan du skippa

3. Skaldjuren

Det är aldrig långt till färska skaldjur i Bohuslän. Alla samhällen med självaktning längs kusten har minst en butik med fisk och skaldjur. Du lär inte ha några svårigheter att lokalisera dem då de ofta ligger i nära anslutning till hamnen.
Har du tur så kan du också råka på fiskare som håller till utanför samhällena. Så när du ligger på en mindre ort eller i naturhamn, håll utkik efter din egen superlokala skaldjursleverantör.

Så klart firas ju också skaldjuren ordentligt i Bohuslän. Ta dig till Strömstad den 22 juli så får du uppleva Räkans dag, då bland annat Sveriges snabbaste räkskalare ska utses. Vågar du anta utmaningen?

5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar
Burfärskt är bäst. Foto: iStock

Mitt tips är att skippa hummern på tallriken, den är kraftigt överskattad – och ofta överprisad. Det är räkor som gäller och de ska vara kokta. Rökta räkor måste vara nåt Stockholmshittepå. Det smakar inte räkor i alla fall.
Lockar det ändå att köpa hummer, se helst till att den är svensk. Amerikanska humrar hotar att slå ut det svenska hummerbeståndet. De har importerats levande och förmodligen rymt efter att olagligt ha förvarats i sumpar i havet. Så bidra inte till att importen fortsätter. 

 

4. Evenemangen

Marstrand i södra Bohuslän står varje år värd för ett av landets största idrottsevenemang, när världscupen i matchracingsegling invaderar Marstrand. Vänder du istället stäven norrut mot Lysekil så kan du där få uppleva tjejernas motsvarighet i WIM Series. Det utlovas minst lika mycket action där och det är så gott som alltid svenska seglare med och fajtas om topplaceringarna. I år avgörs tävlingen i Lysekil 8-12 augusti.

Ni som har barnen med får absolut inte heller missa ett besök på Havets hus när ni är i Lysekil. Där får man på nära håll stifta bekanstskap med det spännande djuren som döljer sig i djupen längs bohuskusten.

5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar
World Match Racing Tour gästar Marstrand 3-8 juli. Foto: WMRT

Lite visa, lite picknick och go stämning. Så beskrivs Taubespelen, som går av stapeln på Orust helgen 15-16 juli. Förvisso håller man inte längre till precis vid vattnet, men det kan vara värt att ta sig till ängarna vid Göksäter för att njuta av tonsatt poesi skriven av en av vårt lands allra största skalder. I år gästas spelen av bland annat Ola Salo, Loreen, Melissa Horn och Timo Räisänen.

Den som är intresserad av mekanik och historia får absolut inte heller missa tändkulemotorns dag i Lysekil, som i år går av stapeln 19 augusti. En riktig knalltillställning där nostalgikern verkligen får njuta. Har du aldrig hört hur en tändkulemotor låter så kan du lyssna här

Det här är bara ett axplock av allt kul som händer under sommaren. Många ställen längs kusten har någon form av egna festivaldagar under högsommaren.

 

5. Språngbrädan mot väster

Visst har Bohuslän fantastiskt mycket att erbjuda. Men vi får motvilligt medge att det finns andra fantastiska färdmål i regionen också. Väljer du att ta sikte på Bohuslän i sommar, särskilt om du kommer långväga ifrån, så överväg också att ta språnget västerut. För Bohuslän, Danmark och Norge är en fantastiskt kontrastrik treenighet. Om Bohuslän är de slipade låga granithällarnas hemvist, så välkomnas du snart av fjällvärlden när du kommer till Norge. Och väljer du att ta skuttet över till Danmark så hamnar du i sandens och gemytets rike.

Båda rekommenderas stark även om jag själv har en viss förkärlek för Danmark. Lyckas du pricka in sommarens soligaste dagar så kan Danmark lätt leverera känslan av att du befinner dig i Medelhavet. 

 

Nej, hit behöver du inte åka 

Är det något ställe i Bohuslän som de flesta känner till så är det nog Smögen. Just detta faktum är kanske också Smögens största problem. Det forna fiskesamhället är numer en plastig kuliss för hur man tänker sig det bohuslänska gemytet. Hit kommer inte bara supasugna båtraggare. Sommarturister väller också in landvägen för att handla saker de inte behöver i sommarbutikerna på den långa hamnpromenaden Smögenbryggan. Funderar ni på ställen att välja bort kan ni skriva Smögen överst på listan.

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Vinga – västkustens mest kända landmärke

Färdmål: Njut av gemytet vid Danmarks nordspets

Test: Bekväma vikstolar för sittbrunn och klippa


Text: Jens Augustinsson • 2017-05-08
ArtiklarLivetOmbordBohuslänFärdmål
Rulla till toppen