Fransmannen Armel Le Cléac'h och hans Banque Populaire fick ett mäktigt mottagande när de gled in i hamnen vid målgången i Les Sables-d'Olonne. Foto: Jean Marie Liot / DPPI / Vendée Globe

Artiklar

TV: Han vann Vendée Globe – efter tre försök

Det var känslosamma scener som utspelade sig när fransmannen Armel Le Cléac'h på båten Banque Populaire blev den första att skära mållinjen i årets upplaga av Vendée Globe, ensamkappseglingen runt jorden.

Text: Jens Augustinsson • 2017-01-20 Uppdaterad 2021-06-09

Efter 74 dagar, 3 timmar och 46 sekunders intesiv kamp, cirka 24 500 nautiska mil över tre oceaner så blev det till slut det franska hemmahoppet Armel Le Cléac’h på båten Banque Populaire som på torsdagen drog det längsta strået och vann den här nästan omänskligt tuffa tävlingen. I de två senaste upplagorna av tävlingen så har han slutat på andra plats. Så det ligger nära till hands att tycka att han nu tjänat ihop till en seger.

Men den satt långt inne. Ärkerivalen, britten Alex Thomson ombord på Hugo Boss ledde under lång tid i början av tävlingen. Men när han seglade på ett oidentifierat föremål och knäckte ett av sina bärplan så blev han vingklippt och fransmannen kunde rycka åt sig en ledning på närmare 1 000 distansminuter under seglingen genom de södra oceanerna.

Alex Thomson, trea i senaste tävlingen 2011-2012, visade dock att han inte tänkte ge upp så lätt och svarade för en makalös upphämtning då han efter rundningen av Kap Horn stängde nästan hela gapet till ledande Armel Le Cléac’h. Som närmast var Thomson bara cirka 25 distansminuter efter ledaren.

Han tappade dock igen men efter att man passerat ekvatorn så knaprade han in ytterligare en gång på ledaren Le Cléac’h. Denna gång kom han dock aldrig närmare än cirka 40 distansminuter och under det sista dygnets segling mot målet i franska Les Sables-d’Olonne var fransmannen i princip ohotad.

Det taktiska rävspelet pågick dock in i det sista. Ingen ville blotta sina svagheter för varandra och det var först i slutskedet som Armel Le Cléac’h berättade att han blivit av med ett av sina viktigaste försegel.

Thomson hade verkligen inte heller en problemfri resa på slutet. Hans problem med autopiloten resulterade att han seglade i cirka två dygn utan någon sömn. Vilket förmodligen, i kombination med att han på slutet seglade på fel bog för att kunna dra nytta av sitt enda kvarvarande bärplan, bidrog till att han inte orkade hålla farten uppe ända in i mål. Han lyckades dock knipa andraplatsen med god marginal till trean, som i skrivande stund fortfarande har cirka 550 nautiska mil kvar till mål.

Alex Thomsons sluttid landade på 74 dagar, 19 timmar och 35 minutes.

Kolla in segrarens ankomst och första segerintervjun i filmerna ovan och nedan.

Kolla här vad vi skrivit tidigare om Vendée Globe

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna

TV: Bärplanen överlägsna i Vendée Globe – så funkar de

Reportage: Följ med på magisk segling till Antarktis


Text: Jens Augustinsson • 2017-01-20
ArtiklarLivetOmbordAtlantseglingJorden*runt-seglingKappseglingVendée Globe
Scroll to Top