En riktigt välsmakande middag i en trevlig natthamn sätter guldkant på båtlivet. Foto: Lars Ericsson
Bra knep för bättre båtmat
Det kan vara en utmaning att laga mat i ett litet och enkelt båtpentry. Här är tipsen som hjälper dig att lyckas laga lätt och äta gott. Och kanske slipper du sjösjuka!
Att få avrunda en skön dag på sjön med en god middag i sittbrunnen eller på en solvarm klippa hör till båtlivets absoluta höjdpunkter. Samtidigt är det en utmaning att laga mat i båten, med tanke på de begränsade ytor och den lilla köksutrustning som står till buds. Men med lite förberedelser, smarta recept och mycket kryddor är det inte så svårt att få till lättlagade och välsmakande båträtter. Varsågod att ta för dig av våra bästa båtmatstips.
Välj tåliga råvaror
Miljön i båten är fuktigare än hemma. Välj råvaror som tål båtmiljön så bra som möjligt. De flesta typer av rotfrukter och kål håller länge, medan grönsaker som innehåller mycket vätska är känsligare. Till exempel kan palsternacka, zucchini och aubergine hålla sig ganska länge och användas som tillbehör till grillat. Även frukt som innehåller mycket vätska är känsligt. Gröna bananer som får mogna ombord är ett säkert kort. På längre båtresor kan det vara bra att komplettera med torkad frukt.
Kolla upp utbudet av torkade korvar och skinkor. Sådana råvaror håller länge i båten trots att de inte behöver förvaras i kyla. Kött och fisk som är varm- eller kallrökt kan också förvaras länge utan att bli dåligt. Bröd i skyddande förpackning, som till exempel mjuka tacobröd, har lång hållbarhet så länge de är oöppnade. Men håll koll på allt bröd eftersom det möglar snabbare i båten än hemma.
Ett tips är att packa med mer än du tror att det kommer gå åt av tilltugg som du gillar. Sådant som salta och söta kex, oliver, pesto och nötter håller sig hela säsongen och sitter fint mot slutet av den längre båtresan, när de färska förråden sinar.
Köp vakuumpackat
Om du ska vara ute på en längre tur är det smart att köpa vakuumförpackade råvaror. När maten är förpackad utan syre förlängs hållbarheten. Man kan också skaffa en egen vakuumpackare och själv packa in sina matvaror och färdiga maträtter. De enklare modellerna av vakuumpackare kostar från strax under tusenlappen.
Färdiglagade rätter, marinerat kött och hårdostar är exempel på sådant som går bra att vakuumpacka. Även fasta grönsaker och frukt går bra att vakuumpacka och får då längre hållbarhet både i kyl och rumstemperatur.
Ett extra plus är att det som vakuumpackats blir till platta paket som tar lite utrymme och är enkla att packa in i båten.
Bra köksutrustning
Man kan komma långt med ett tvålågigt båtkök, bara köksutrustningen fungerar. Satsa på en stadig stekpanna samt bra knivar. Helst en kockkniv som fungerar till allt möjligt och en tunnare filékniv. Se till att stekpannan och kastrullerna passar in i båtspisen så det går att steka och koka samtidigt. En större stekpanna kan värmas över båtkökets båda lågor.
Laga viss mat på land
Det går inte att komma ifrån att ett båtpentry är litet, trångt och har begränsat med avställningsytor jämfört med vad vi är vana vid hemifrån. Ett tips är därför att flytta i land matlagningen. Särskilt om man är många ombord. Grillat gör sällan någon besviken, och väldigt många rätter går att tillaga på ett grillgaller. En liten, hopfällbar grill är praktiskt att ha med i båten för de tillfällen det inte finns iordninggjorda eldstäder i hamnen. Ett annat tips är att packa med lite grillkol eller briketter i båten för att slippa börja med att hugga ny ved för att veden vid båthamnens grill är slut eller har blivit för fuktig.
Vill man inte grilla men ändå ordna matlagningen med mer utrymme runt sig kan båtens spritkök enkelt lyftas i land för att värma, koka eller steka. Om man har gaskök installerat på båten och vill ha lite mer utrymme vid matlagningen kan man istället skaffa ett gasdrivet friluftskök. Ett sådant ryms i en liten väska och kan enkelt ställas upp på en klippa eller strand. På så sätt finns möjligheten att ta sig en bit bort från hamnen och duka upp middagen på en egen liten klippa eller udde, som omväxling.
Allt i ett
Det är inte bara själva matlagningen som är en lite större utmaning i båten jämfört med hemma. Efter en god och lite mer avancerad båtmiddag är det lätt att känna en viss saknad efter diskmaskinen därhemma. Vem vill inte hellre njuta av kvällssolen än att diska? Av den anledningen är grytor ett bra alternativ. Köttgryta, fiskgryta, gulasch, vegetarisk gryta och kycklinggryta med allt i samma stora kastrull håller ner diskmängden till ett minimum. Alla slags rätter som serveras i ett bröd ger också en lättsam avrundning på middagen.
Matlagning under gång
Om matlagningen när båten ligger i hamn är en utmaning så är matlagning till sjöss överkurs. Även om båtköket är upphängt för att klara viss sjöhävning behövs det inte så höga vågor för att det som kokar i en kastrull skvätter över kanten och det som hälls i en mugg hamnar överallt utom i muggen. Enklast under själva båtfärden är därför att hålla sig till sådant som är färdigt att äta och dricka.
Ett tips är att koka upp vatten före avfärd och fylla en termos för att kunna blanda till varma drycker och soppa. Under riktigt långa dagar på sjön kan frystorkade färdiga rätter som tillagas direkt i sin förpackning vara räddningen.
Mat mot sjösjuka
En mindre trevlig del av båtlivet är sjösjuka. Det är ett relativt outforskat område, men klart är att alla som har ett fungerande balanssinne kan bli sjösjuka. Värst blir det när man är inne i en båt som gungar eller häver sig upp och ner i sjön. Då överensstämmer inte informationen från synen, balansorganen och musklerna. Kroppen reagerar med en sugande känsla i magen som kommer krypande tillsammans med kallsvettningar, blekhet och illamående.
Vad och när man äter och dricker kan hjälpa till att dämpa symtomen. Det som rekommenderas är regelbundna måltider innan man ger sig ut på sjön. Men det ska inte vara för mycket och för kraftig mat. När man redan befinner sig ute på sjön och sjösjukan slår till bör man dricka lite men ofta, eftersom den som blir sjösjuk kan tappa en del vätska. Att knapra i sig hårt bröd eller hårda kex så att magen får något att jobba med hjälper för vissa.
Det mest effektiva för att lindra symtomen brukar för de flesta ändå vara något så enkelt som att hålla sig ute på däck och fästa blicken vid horisonten.
Läs mer:
Text: Jessika Ericsson • 2024-08-20
Artiklar • Båtmat