Risken för skogsbränder är väldigt hög just nu, och det är viktigt att eldningsförbuden respekteras. Foto: Unsplash

Eldningsförbud

Eldningsförbud – här blir midsommargrillningen förbjuden

Så gott som hela Sverige har drabbats av torka och eldningsförbuden inför midsommar är ett faktum. Vi har kartlagt några av Sveriges största län för att reda ut hur det blir med midsommargrillningen.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-21 Uppdaterad 2023-06-21

Båtlivet i Sverige är utbrett, och alla som ska ut med båten under midsommarhelgen borde hålla koll på vilka eldningsförbud som gäller. Vi har kartlagt några av de största länen i landet, men du som saknar ditt område i listan kan själv gå in på Krisinformation.se och få koll själv.

Läs vidare om du är intresserad av Norrlandskusten, Stockholms län, Västmanland, Södermanland, Skåne eller Västra Götaland.

LÄS MER: Detta gäller vid skärpt eldningsförbud


Norrlandskusten – nya eldningsförbud har införts

Flera länsstyrelser längs med Norrlandskusten införde nya eldningsförbud i början av midsommarveckan. Kolla upp vad som gäller i just i ditt område innan du tänder grillen. 


Stockholms län – spridningsrisk mellan båtar

Vad gäller under midsommar?

– Utanför sammanhängande bebyggelse så är det förbjudet att grilla med fibrösa ämnen, som ved eller kol. Det innebär att du får använda utrustning som är anpassad för att elda med vätska eller gas för matlagning. Gasolgrillar går bra, säger Torwald Snickars, brandingenör på Stockholms länsstyrelse. 

Och om man bara grillar på klipporna?

– Det är samma sak, det är bara gasol eller vätska som är tillåtet. Det är väldigt lätt att människor tittar på andra, och tar fram sin kolgrill bara för att de ser någon annan grilla. Det är då det kan ske incidenter. 

Och om du har en pulpitgrill, som du inte ens behöver ta i land?

– I vissa naturhamnar ligger det 50–100 båtar intill varandra så här års. Det är direkt olämpligt att använda fibrösa ämnen i ett sådant läge, bland annat för att många använder tändvätska och liknande på ett väldigt oansvarigt sätt. Det är lätt att en brand startar och vi vill undvika onödiga utryckningar. 


Västmanlands län – bara gasolgrillar som gäller

Vad gäller under midsommar?

– Här får du inte elda i skog och mark över huvud taget, varken med kol eller ved. Inte heller på iordningsställda eldningsplatser. Du får absolut inte ha några engångsgrillar, men du får använda gasolgrillar eller Trangiakök. Men du är fortfarande skyldig att göra det på ett sätt så att du undviker att lågan får kontakt med vegetationen, för där är det fortfarande väldigt torrt, säger Erik Bergman på Västmanlands län. 

Om man har en pulpitgrill som man hänger på båten – kan det räknas som egen tomt?

– Det är inte på din egen tomt. Däremot, om det finns sammanhållen bebyggelse runt om så kan det bli annorlunda. Är du inne i en småbåtshamn där det finns sammanhållen bebyggelse kring, och du ställer upp grillen på asfalt, då är det en annan grej. 

Hamnchefen bestämmer i det läget, får vi anta. Men ute på öarna blir det inga kolgrillar?

– Nej, där är det bara gasolgrillar som gäller. Det spelar ingen roll om du har nära till vattnet – du är ute i naturen. 


Södermlands län – kommunerna själva ansvarar

Det finns inga gemensamma bestämmelser för länet, utan det är upp till varje enskild kommun att fatta beslut om eldningsförbud. I skrivande stund har alla kommuner vid Östersjö- och Mälarkusten infört ett skärpt eldningsförbud, enligt Krisinformation.se.


Skåne län –  oro för brandrisken

Vad gäller i midsommar?

– Det här varierar, hos oss är det kommunerna som i första hand utfärdar eldningsförbud. Även om det inte är eldningsförbud så har du egentligen ansvar för att kolla upp förutsättningarna om du vill elda, för man är själv ansvarig för det man ställer till med. Kolla på Krisinformation.se, och gärna MSB:s app ”Brandrisk ute”, säger Carl-Axel Stenberg, brandingenjör på Skåne länsstyrelse. 

– Många representanter från de olika räddningstjänsterna är oroade för midsommar. Det brukar vara populärt att både elda och grilla, och nu är det väldigt torrt. Tänk två, eller kanske till och med tre gånger innan du tänder grillen – och stek köttet inomhus!

Not: I skrivande stund har många Skånekommuner endast fattat beslut om eldningsförbud, vilket oftast innebär att man kan grilla från båten om det kan ske på ett säkert sätt. Kolla själv i förväg på Krisinformation.se, eller på din kommuns hemsida.

LÄS MER: Detta gäller vid skärpt eldningsförbud


Västra Götaland – kommunerna fattar beslutet

Vad gäller under midsommar?

Kolla vad som gäller i kommunen som du ska vistas i. I Västra Götaland så är det kommunerna som själva fattar beslutet, men just nu har alla kustkommuner beslutat om skärpt eldningsförbud, säger Tim Hansson, beredskapshandläggare på Västra Götalands länsstyrelse. 

Vad innebär det?

– Vid skärpt eldningsförbud så får du inte ens elda på iordningställda platser, till exempel eldstäder i betong i naturreservat. Eldningsförbudet gäller utanför sammanhållen bebyggelse. 

Kan man använda gasolgrill?

– Allt som kan ge gnistor, som ved eller kol, eller pyroteknik, det omfattas av eldningsförbudet. Om du använder utrustning till matlagning som drivs av gas eller vätska, då bör du bara använda den om det kan ske på en säkrare plats där faran för spridning och antändning är låg.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-21
ArtiklarBåtlivGrill
Rulla till toppen