Det ser mörkt ut för grillmiddagen i skärgården under årets midsommar. Foto: Unsplash

Eldningsförbud

Skärpt eldningsförbud – så påverkas midsommargrillningen

Midsommar är en av årets absolut största båthelger – men också den helgen då väldigt många båtmänniskor brukar sätta guldkant på vardagen med grillning.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-21 Uppdaterad 2023-06-21

Stora delar av landet har fått regn de senaste dagarna, men inte på långa vägar tillräckligt för att väga upp för den senaste månadens torka. Längs med stora delar av Sveriges kuster råder nu skärpt eldningsförbud, bland annat i Stockholm, Sörmland, Uppsala och Västra Götaland. Det kan innebära olika saker på olika platser men i nästan alla områden gäller samma grundregel: Grillning med kolgrill i naturhamn går inte att genomföra. 

LÄS MER: Eldningsförbud – här blir midsommargrillningen förbjuden

Se vad som gäller i ditt område. Krisinformation.se har en karta med information från alla kommuner i Sverige: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/gras–och-skogsbrand/eldningsforbud

– Vid Eldningsförbud får du inte elda med fast bränsle i skog och mark, men du får elda på iordningsställda eldningsplatser i naturen – förutsatt att du kan göra det på ett säkert sätt och utan spridningsrisk. 

– Vid Skärpt eldningsförbud får du inte elda eller grilla alls utanför sammanhållen bebyggelse med fast bränsle – inte ens på iordningsställda grillplatser som är avgränsad med obrännbart material. Inte heller med medhavd grill. ”Sammanhållen bebyggelse” innebär att det finns flera tomter som gränsar mot varandra, eller skiljs åt av endast en väg, gata eller parkmark. Det här gäller längs med många av Sveriges kuster just nu. I Stockholms län får du inte heller grilla i parker.

– Du får grilla på egen tomt om du har rätt utrustning, och om du kan göra det säkert utan spridningsrisk. 

Var får man grilla?

Du får grilla på din egna tomt, eller inom sammanhållen bebyggelse. Du får bara elda på tomten om du ska laga mat, det är alltså fel tillfälle (och dessutom förbjudet) att bränna lövhögar. 

Vilket bränsle är okej?

– Ved, kol och briketter betraktas som fasta bränslen där det finns risk för gnistbildning. 

– I de flesta kommunerna så är grillar eller kök som drivs av gasol eller vätska godkända att använda även utanför sammanhållen bebyggelse – men inte i alla kommuner. Kolla upp vad som gäller i din kommun. 

Vad händer om man gör fel?

– Om det inträffar en incident på grund av ditt handlande så har du begått ett brott som du kan bli åtalad för. 

– Ser du någon som bryter mot ett eldningsförbud bör du i första hand informera personen om att det råder eldningsförbud. 

– Om de ändå bryter mot förbudet kan du ringa polisen på 114 14. Är situationen akut så ska du alltid ringa 112. (Källa: Polisen)


Text: Elinor Karlin • 2023-06-21
BåtnyttBåtlivGrill
Rulla till toppen