Ari Huusela sträcker armarna mot skyn efter ett väl genomfört Vendée Globe // Foto: Getty Images

Artiklar

Finsk glädje i Vendée Globe

Huusela första nordbo att ta sig i mål i stentuffa racet

Text: Martin Strömberg • 2021-03-08 Uppdaterad 2021-06-09

När finländaren Ari Huusela gick i mål på fredagsmorgon kl. 08.35.46 UTC, 36 dagar efter segraren Yannick Bestaven, blev han den första nordbo någonsin att ta sig i mål i Vendée Globe.

Huusela slutade på 25:e plats i den nionde upplagan av den stentuffa tävlingen.

Att slutföra Vendée Globe har varit Huuselas dröm sedan lång tid och finländaren var överlycklig efteråt.

– Jag grät mest igår kväll, jag har tänkt på det här så länge. Jag är så tacksam till mitt team, utan dem skulle jag inte vara här. Jag är även tacksam till Alex Thomson som drev på mig och hjälpte mig att starta projektet, säger Ari Huusela, enligt tävlingens presstjänst.

Huuselas totala tid blev 116 dagar, 18 timmar, 15 minuter och 46 sekunder och han seglade över mållinjen 36 dagar efter vinnaren Yannick Bestaven och Charlie Dalin.

 

Dramatik i Vendée Globe

Jorden runt på 80 dagar – Bestaven bäst i Vendée Globe

Huusela, som är 58 år ung, seglade strategiskt och väderanpassat hela vägen med säkerheten i första rummet.

Han vill verkligen ta sig hela vägen.

Ari Huusela är egentligen ingenjör för ett flygbolag och senare också pilot, men han har också stor erfarenhet av havskappsegling och seglade MiniTransat redan 1999 med en finsk båt designad av Kamu Strahlmann.

Huusela är den första skepparen från Norden som har startat och slutfört Vendée Globe. Han kan även bli den siste att fullfölja den här upplagan av tävlingen, som hade hela 33 startande.

– Det svåraste var när båten smällde och slog i grov sjö. Efter två eller tre dagar på det sättet ringde jag min partner och projektledare sa att jag hade nått en punkt där jag hoppades att båten skulle brytas i två delar och att jag skulle räddas av ett lastfartyg.

Tekniskt och mentalt drabbades Ari av sina största bakslag tidigt i loppet, under de första veckorna. Men efter att ha övervunnit problemen själv har hans främsta lägen varit antingen ”Happy” eller ”Super Happy”.

 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR


Text: Martin Strömberg • 2021-03-08
ArtiklarpraktisktbatagandeAri HuuselaAtlantseglingKappseglingVendée Globe
Rulla till toppen