Carlstens fästning och Marstrand ligger på bekvämt avstånd för den som vill fortsätta norröver från Rörö. Samtliga foton: Joakim Hermansson & Emma Glaumann

Artiklar

Upptäck Göteborgs skärgård del 1: Kargt naturreservat med fästning som granne

Kanske räds många att stanna i hamnar för nära stan. Men för den som vågar finns en hel rad med pärlor i Göteborgs skärgård. Följ med i vår miniserie till levande kustsamhällen med storstan som närmsta granne. Vi börjar på Rörö.

Text: Joakim Hermansson • 2016-09-20 Uppdaterad 2021-06-09

Rörö är den nordligaste bebodda ön i Öckerö ­kommun och i Göteborgs norra skärgård. Längst norrut i den skyddade fiskehamnen på öns ­sydostsida finns en populär gästbrygga med hundratalet gäst­platser och väl utvecklad service. Där ligger du bokstavligen i skuggan av ett eller flera riktigt ­imponerande fiskefartyg, som ibland syns även här i ­hemmahamnen.

På väg in till Rörö hamn finns en hel del stenar och ­bränningar, men inseglingen är väl utmärkt med gröna och röda ­prickar. Enslinjer med rött ljus vägleder både ute ifrån Stora Pölsan i väster, och från Källöfjorden med farleden mellan Göteborg och Marstrand strax öster om hamnen.

 

Upptäck Göteborgs skärgård del 1: Kargt naturreservat med fästning som granne
På Rörö kan man få en sällsynt glimt av den svenska fiskeflottan.

I Ica-butiken på hamnens nordöstra kaj, belägen nedanför de stora nybyggda villorna uppe på bergskanten, kan du enligt handlarens egen utsago hitta “allt du behöver för vardagsmat och fest”. Vill du köpa färsk fisk och skaldjur eller närproducerade ekologiska råvaror för att tillreda din egen middag, är det istället till Jonas & Åsa du ska bege dig. Bara ett stenkast från gästhamnen har de sin fina delikatessbutik, med en massa godsaker som kan köpas med och avnjutas i din egen sittbrunn, eller serveras i deras egen intilliggande restaurang.
Där är dock dryckesutbudet begränsat till icke alkoholhaltiga alternativ, vilket kan vara en besvikelse för den som spetsat in sig på ett glas gott vitt vin till räkorna.

Två tredjedelar av Rörö i söder, väster och norr är natur­reservat, där du kan följa vandringsleder över berghällar och klapperstensfält med fantastisk utsikt ut mot horisonten och upp mot Marstrand. Ostsidans sandstrand vid Gula skären är en populär badplats med krabbfiske från flytbryggan, men det finns också en sandstrand bara ett stenkast från gästhamnen. Den är exponerad för västan­vinden men har trevliga grillplatser intill.

Upptäck Göteborgs skärgård del 1: Kargt naturreservat med fästning som granne
Nära gästhamnen finns fina grillplatser, och Ica-butik i det gula huset i bakgrunden.
Upptäck Göteborgs skärgård del 1: Kargt naturreservat med fästning som granne
Skyltar vid barnens lekplats på Rörös sydostsida.

Världens mest prisvärda resmål finns på båtlängds avstånd

Svenska högarna – längst ut i Stockholms skärgård

TV: Så stora var skadorna på den sjunkna Delta 54:an

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Vinga – västkustens mest kända landmärke


Text: Joakim Hermansson • 2016-09-20
ArtiklarLivetOmbordBohuslänFärdmål
Scroll to Top