Hamnvärd tar emot en tamp och hjälper till vid tilläggning i Sandhamns gästhamn.

Erbjud gärna en hjälpande hand när någon är på väg att lägga till. I just det här fallet är det en hamnvärd som tar emot tampen, men i en naturhamn finns det ingen sådan. Foto: KSSS.

Artiklar

Hjälp varandra i hamn!

Flera av båtlivets oskrivna regler handlar om att förebygga problem och att visa hänsyn. På så sätt skapas trivsel för alla.

Text: Johan Cooke • 2024-05-28 Uppdaterad 2024-05-30

Ett trevligt inslag för trivseln till sjöss är att vinka till varandra. När någon ska lägga till råder det ibland en nervös känsla ombord, framför allt i välfyllda hamnar där det finns många åskådare. Därför blir situationen lugnare när någon på land hjälper den inkommande båten att ta emot förtöjningstampar. Och att i god tid hänvisa dem till någon ledig plats som kan vara svår att upptäcka från båten.

I vissa gästhamnar, speciellt på västkusten, förtöjer båtarna långsides, ibland upp­emot tio båtar.
– När du efter förtöjningen måste kliva över båtarna ska du alltid gå på fördäck, helst med skorna i hand. Ta reda på vilken tid skepparna på båtarna planerar att kasta loss om du ligger förtöjd längre ut. När båtar förtöjer långsides intill din båt är det också bra att meddela dem när ni planerar att lämna hamnen, säger Kalle Nordström på Sjösportskolan.

En annan oskriven regel är att ha uppladdade marinbatterier innan du angör en naturhamn. Att starta motorn på tomgång för att ladda batterierna i en naturhamn gör ofta båtgrannarna sura. Seglare ska spänna sina fall så att de inte slår mot masten och väcker båtgrannarna. Håll även koll på att din och andra båtar inte skaver eller slår mot berghällar eller båtar intill dig vid en vindvridning.

Den här artikeln är en del av ett tidigare tema om Vett och etikett till sjöss i en utgåva av Praktiskt Båtägande.


Text: Johan Cooke • 2024-05-28
ArtiklarGästhamnNaturhamnSjövetttilläggning
Rulla till toppen