Korpen, en tidig prototyp till Stridsbåt 90, var det båtskrov som försvarsmakten senare använde som förebild när stridsbåtarna skulle serietillverkas. Foto: Öppet Hav

Artiklar

Stridsbåt 90-prototypen till salu på Blocket

När Försvarsmakten skulle utveckla sin flotta i slutet av 80-talet ville de ha nya stridsbåtar. Nu är en av de absolut första prototyperna av Stridsbåt 90 till salu.

Text: Elinor Karlin • 2023-08-25 Uppdaterad 2023-08-28

Det är inte varje dag som gamla militära fartyg läggs ut till försäljning på nätet – men just nu kan man faktiskt ha chansen att slå till om man är intresserad. En knapp miljon får man betala för den ”Stridsbåt 90” som just nu ligger ute till salu på Blocket. Men varför dessa citationstecken? En stridsbåt är väl en stridsbåt? Nja, i just det här fallet så finns det inget riktigt modellnamn att tillgå. 

– Det här är en prototyp! Det är väldigt viktigt att nämna, det blir tokigt annars. Det har bara byggts en, det blev aldrig någon serietillverkad båt, berättar Daniel Viding som är skeppare ombord på fartyget som ägs av charterföretaget Öppet Hav. 

Han berättar att stridsbåten, som är döpt till Korpen, ritades i slutet av 80-talet av Hans Lindgren som också är pappa till den klassiska Smugglern. 

– Försvaret skulle uppdatera sina mindre förband för att möta upp 90-talet och gick ut med en förfrågan till olika tillverkare med en kravspecifikation. Det byggdes flera tolkningar, det är ett ganska lukurativt kontrakt att tillverka stridsbåtar, säger Daniel Viding. 

Korpen byggdes sedan på Green Marine i England, där man hade större kunskaper om kompositmaterial och andra framtidsmaterial, till skillnad från i Sverige där man fortfarande byggde i aluminium och stål. Försvaret testade därefter båten noggrant. 

– Det här var den prototypen som gick längst i sammanhanget, men den kvalade inte riktigt in för att serietillverkas. Det fanns vissa saker som gör att den var osmidig att jobba med: Kustjägarna var bland annat tvungna att hoppa ner på land från stäven, det är väldigt högt. 

Båten har varit i militärt bruk men togs upp på land i mitten av 90-talet. 2004 såldes den till en civil köpare. Foto: Öppet Hav

Längdmässigt ligger Korpen på 13,5 meter, vilket är mitt emellan försvarets egna Stridsbåt 90E respektive 90H. Daniel Viding berättar att försvaret själva gick vidare med att tillverka egna prototyper efter att Korpens design ratats. 

– Men tittar man på hur försvarets egna båtar blev så är de ganska snarlika utseendemässigt. De valde dock andra material för att bygga landstigningsbiten, då blev de tyngre, bredare och lite större. 

Men denna stridsbåtsprototyp har ändå varit i militärt bruk. I början av 90-talet användes den som bevakningsbåt på Muskö, innan den pallades upp för landförvaring i väntan på bättre användningsområden. 2004 såldes den till den civila marknaden. 

– I och med att den inte är serietillverkad så blev det svårt för försvaret att underhålla den. De hade en båt de inte byggt själva, då finns det nästan inga artikelnummer till något… Det blev billigare att palla upp den. 

Korpen har under i princip hela sin civila karriär gått som charterbåt i olika företag. Daniel Viding gissar att båten kommer fortsätta vara företagsägd. 

– Det vore märkligt om det inte vore någon form av inkomstbringande verksamhet som tar över, bränslepriserna är inte supergynnsamma för en privatperson. Men för storleken så är den ganska bränslesnål, den drar fyra liter distansen när vi marschar på 37 knop. Lägger du i maxvarv och gasar, då drar du 180 liter i timmen!

Det låter som att marknaden för köpare inte är jättestor?

– Nej, men man får mycket båt för pengarna om man är sugen. Motorn är inte jättegammal, och bara den går nog på 800 000.


Text: Elinor Karlin • 2023-08-25
ArtiklarbegagnatMilitärbåtarStridsbåt 90
Rulla till toppen