Artiklar

Ny svensk kanalväg kan invigas 2018

Starka krafter arbetar för bygget av en skyddad kanalväg vid en av Sveriges mest fruktade kustpassager. Målet är att den nya kanalen ska invigas 2018.

Text: Jens Augustinsson • 2016-07-15 Uppdaterad 2021-06-09

Ny svensk kanalväg kan invigas 2018
Här, strax söder om Grundsund i Bohuslän, vill en projektgrupp återskapa en gammal farled genom att muddra en 1,3 kilometer lång sträcka. Karta:Eniro

Det hör verkligen till ovanligheterna att det anläggs nya farbara kanaler i Sverige. Men nu kan det alltså vara på gång. Och det är en gammal farbar led som var i bruk fram till 1800-talet som man nu åter vill öppna upp, berättar tidningen Bohusläningen i en artikel.

Det handlar om en 1,3 kilometer lång sträcka genom Skaftö i mellersta Bohuslän, mellan Skallhavet och Värbofjorden. Den var en gång i tiden farbar för mindre båtar men landhöjningen och beväxning har gjort att passagen med tiden försvunnit.

Projektet, som drivs av något som kallas Skaftö Ö-råd startade redan 2009. Sen dess har man bland annat arbetat med att bearbeta markägare.

Kanalen går under namnet Islandsbergskanalen, vilket är ett namn som nog sänder kalla kårar längs ryggraden på många sjömän och semesterseglare. Islandsberg, som ligger strax utanför den planerade kanalens sträckning, är en klippa som ligger helt exponerad mot det öppna havet. Här passerar den stora farleden längs kusten och just vid denna passage är man helt exponerad för det öppna havet och dess våldsamma krafter.

Nu kommer tyvärr inte den nya kanalen innebära en säkrare passage för större båtar. Kanalen, som blir sex meter bred 

Quiz: Vad kan du om filmen Göta kanal?

Häng med i Praktiskt Båtägandes slusskola

Fick fängelse för pistolhot mot hamnvärd


Text: Jens Augustinsson • 2016-07-15
ArtiklarLivetOmbordBohuslänKanaler
Rulla till toppen