Båt, motorbåt, segelbåt och så båtmärket Nimbus – där har du de båtrelaterade sökorden på Blockets topp-100-lista i fordonskategorin under en majvecka. Här en Nimbus 350 Coupé av årsmodell 2004. Foto: Nimbus Boats

Artiklar

Så utvecklas båtpriserna

De billigaste båtarna på Blocket faller i pris, medan båtmäklarnas finare objekt bara blir dyrare. Så kan man lite förenklat tolka marknadstrenderna just nu.

Text: Joakim Hermansson • 2024-06-13 Uppdaterad 2024-06-13

Utan att egentligen ha något slags statistiskt säkerställt belägg för det gissar vi att sökningar på den norska mediekoncernen Schibsteds annonssajt Blocket är det absolut vanligaste sättet för svenska båtägare att hitta sina begagnade båtar och båttillbehör. Den sena majdag när detta skrivs ligger inte mindre än 17 653 båtar av olika slag ute till försäljning, och i Blockets kategori för båtdelar och tillbehör finns 6 306 annonser. Visst avser många av annonserna fabriksnya båtar och prylar, men här finns förstås också en hel del begagnatfynd att göra.

Ebba Rosencrantz är pressansvarig på Blocket och har hjälpt oss att ta fram statistik som visar att båtpriserna tycks ha gått ner jämfört med ifjol. I år låg medianpriset för en segelbåt i mars på 65 000 kronor, medan den samma månad ifjol kostade 80 000 kronor. För motorbåtar är tappet ännu större, eftersom de har gått ner från 219 000 kronor till 170 000 kronor i medianpris.

När det gäller utbudet var antalet båtar till salu i april i år på samma nivå som de tre senaste åren, och majoriteten av dem kostade under 25 000 kronor.

Blocket ser vidare en stor förändring i hur lång tid det tar att få de annonserade båtarna sålda. I april i år tog det omkring två månader att sälja sin båt, vilket är ungefär dubbelt så lång tid som ifjol. I april 2022 gjordes affärerna däremot upp efter i genomsnitt bara 20 dagar. Ebba Rosencrantz bedömer att såväl konjunkturen som den kalla starten på våren spelar in här och att det finns anledning att tro att marknaden kan komma igång mer nu när sommarvärmen har visat sig.

Faktum är att sökningarna på just båt hör till dem som ökat mest den senaste tiden, och i vecka 20 ökade sökningarna med sex procent jämfört med veckan före. Båtar är uppe på plats 12 över saker det sökts allra mest efter på Blocket under vecka 20, men i hela fordonskategorins 100 i topp är det bara båtvarumärket Nimbus som lyckats slå sig in bland alla bilmärken. Båt, motorbåt, segelbåt och Nimbus – där har du de båtrelaterade sökorden på Blockets topp-100-lista.

På båtbranschförbundet Sweboats båtannonssajt sokbat.se annonserar 150 av organisationens 400 medlemmar regelbundet sitt utbud av både nya och begagnade båtar. Sweboat skapade sajten som ett alternativ till Blocket, men det är alltså bara öppet för annonser från de egna medlemmarna. Sweboats vd Mats Eriksson tycker sig se att priserna på begagnade båtar håller sig på samma nivå eller kanske till och med högre än tidigare.

– Segelbåtar av vissa märken har till och med ökat i pris. Det beror troligen på att nybåtspriserna har stigit mycket, bland annat till följd av inflationen och höjda råvarupriser, säger han.

Båtmäklaren Båtagent, med lokal närvaro i Sverige, Finland, Danmark och tidvis även i Portugal, är lite inne på samma spår i sin analys. Vd Robert Renlund berättar att de känner av en mycket god efterfrågan på nordiska kvalitetsbåtar och välkända märken.

– Vi upplever att folk vill ha lite nyare båtar, gärna från den här sidan millennieskiftet. Efterfrågan från internationellt håll har också ökat till följd av den svaga svenska kronan, och många båtar försvinner därför över gränsen till kunder som kan betala i starkare euro eller danska kronor.

– Marknaden har varit lite galen sedan pandemin. Själv sålde jag båtar mellan Israel och Grönland ifjol. Fina segelbåtar är en bristvara så priserna på dem går bara uppåt, tillägger Anders Hultman, som är Båtagents mäklare på västkusten.

Grovt förenklat och möjligen lite slarvigt uttryckt verkar det alltså sammanfattningsvis som att de billigaste objekten på Blocket har fallit en del i pris, medan de redan från början dyrare och finare objekt som båtmäklarna förmedlar går i motsatt riktning. I synnerhet båtar av välkända varumärken och gärna nordiska sådana förefaller stå sig gott, inte minst tack vare efterfrågan från utlandet.

Den här artikeln ingår i temat ”Bli bättre på begagnat” i Praktiskt Båtägande nr 5–6. Finns i butiker fr.o.m. den 19 juni.


Text: Joakim Hermansson • 2024-06-13
ArtiklarBåtnyttBåtpriserMotorbåtSegelbåt
Rulla till toppen