Väl i hamn på Källö-Knippla är det till bastun du ska styra stegen. Samtliga bilder: Joakim Hermansson & Emma Glaumann

Artiklar

Göteborgs skärgård del 3: Här bastar du med skärgårdens bästa utsikt

Varje ö i Göteborgs skärgård har sin egen specialitet eller hemlighet. På Källö-Knippla får du absolut inte missa bastun.

Text: Joakim Hermansson • 2016-10-05 Uppdaterad 2021-06-09

Källö-Knippla ligger mellan Rörö och Björkö i ­Göteborgs norra skärgård, med oproblematisk insegling direkt från “havets E6” mellan Göteborg och Marstrand. Hamnföreningens gästhamn med 130 platser och hög servicenivå är belägen vid det som för länge sedan var ett sund mellan Källö i norr och Knipplan i ­söder, men som undan för undan byggts igen. Därför ­kallas den sammanvuxna ön nuförtiden Källö-Knippla, och ingår i Öckerö kommun. Gästhamnen ligger väl skyddad för ­hårda västliga vindar, som annars kan vara riktigt besvärliga här ute.

När sillen gick till vid 1800-talets början fanns flera sillsalterier på ön, som numera har knappt 400 bofasta och långt fler sommargäster. Den typiska bohuslänska skärgårdsbebyggelsen ser ut som den alltid gjort, med vägarna som vindlar sig fram där naturen medger det. Längs gångvägen runt ön finns många fina utsiktsplatser, där det också är möjligt att stanna till för picknick eller grillning.

Från det gula bastuhuset är utsikten också betagande. ­Bastun är öppen för damer på onsdagar och fredagar 17 – 22, medan herrarna är välkomna samma tider på torsdagar och lördagar. Privat bastubadande kan bokas i vandrarhemmet Vadbinderiet.

I den välsorterade Coopbutiken nära hamnen kan du inte bara proviantera för vidare båtfärd, utan också låna böcker eller tidningar i det lilla biblioteket. Fortsätter du vidare uppför backen hittar du en trevlig lekplats, där de små kan stoja omkring medan de vuxna kopplar av vid bänkar och bord.

Coops närmsta granne är den lokala ­pizzerian, men den som önskar en högklassigare måltid i mer ombonad miljö kan istället välja Restaurang Brygghuset mitt i hamnen. Café Skansen vid hamnkontoret erbjuder bland annat frukostbuffé, och i fiskvagnen ligger havets läckerheter på rad.

Göteborgs skärgård del 3: Här bastar du med skärgårdens bästa utsikt
Källö-Knippla.

Upptäck Göteborgs skärgård del 1: Njut av nordliga utposten Rörö med fästning i fonden

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Vinga – västkustens mest kända landmärke

Därför är hummerfisket rena vilda västern


Text: Joakim Hermansson • 2016-10-05
ArtiklarLivetOmbordBohuslänFärdmål
Scroll to Top