Arrofoil 25 Cabin sägs dra 0,5 per sjömil vid 25 knop och är godkänd för 8 personer ombord.

Båtnytt

Allt för sjön: Foilande Arronet

Svenska kvalitetstillverkaren Arronet lanserar en bärplansmodell. Bärplanstekniken ger avsevärt lägre förbrukning och ljudnivå. När båten inte körs i foilingläge fungerar den som en "vanlig" båt.

Text: Joakim Hermansson • 2024-03-29 Uppdaterad 2024-03-29

För ett par år sedan började innovatören Håkan von Arronet experimentera med bärplansteknik på modeller av de aluminiumbåtar som bär hans namn. I år kunde så Arrofoil 25 Cabin premiärvisas på Allt för sjön.

Båten är jämförbar i storlek med Arronets klassiska hyttbåt 24.5 Surprise, men där slutar likheterna för både skrov och hytt är helt nyutvecklade.

Foilingsystemet fälls ut hydrauliskt från båtens sidor och följer sedan automatiskt vattenytan för att lyfta skrovet och svälja vågorna. I aktern är en foilande enhet monterad på motorn och justeras via dess trimlägesfunktion.

De hydrauliska bärplanen, som justeras via trimlägesfunktionen. Foto: Joakim Hermansson

Tack vare den mjuka gången behöver Arrofoil 25 Cabin varken gummiupphängd hytt eller dämpade stolar. Det bidrar till att hålla priset på samma nivå som för 24.5 Surprise, alltså omkring 1,5 miljoner kronor med generös standardutrustning.

Med bärplanen uppfällda beter sig Arrofoil 25 Cabin som en vanlig båt. I kabinen sägs ljudnivån vara väldigt låg, under 70 dBA. Men det är i foilande läge. Foto: Joakim Hermansson

Att motorstyrkan kunnat minskas från närmare 300 hästkrafter till beskedligare 115, med bara någon halvliter per sjömil i förbrukning vid 25 knop, ger förstås också en positiv ekonomisk effekt. När båten inte körs i foilingläge fungerar den precis som en vanlig deplacerande eller planande båt.


Text: Joakim Hermansson • 2024-03-29
BåtnyttArrofoilArronetbärplanBärplansbåtfoilingMotorbåtÖregrund
Rulla till toppen