Anna Mourou grundade föreningen She Captain som har vuxit en hel del under fem år. Men under jubileumsfesten blev deras nya flaggor stulna. Foto: Privat, Jenny Thörnberg

Båtnytt

Båtnätverkets vädjan: ”Lämna tillbaka flaggorna!”

She Captains lyckade femårsjubileum avslutades med att 150 medlemmar kunde festa loss på Sandhamn. Men på söndagen vaknade de upp till en tråkig syn. Föreningens sprillans nya flaggor hade stulits från hotellets flaggstänger.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-06 Uppdaterad 2023-09-06

Nätverket She Captain är en ideell förening med syfte att få fler tjejer att känna sig bekväma i båtlivet. I helgen firade de femårsjubileum och avslutade med en stor fest på Seglarhotellet i Sandhamn. Festen blev lyckad – men morgonen efter kantades av en tråkig upptäckt. I morgonljuset stod det klart att de blivit bestulna. Deras snygga, nybeställda flaggor som kvällen innan vajat i hotellets flaggstänger var borta. 

– Det är ingen varken av oss eller på Seglarhotellet som har halat dem. På ett sätt är det jättesmickrande att det finns de som tycker att vårt varumärke och våra flaggor är snygga. Samtidigt är det väldigt fräckt att sno flaggor från en ideell förening. Nu har vi bestämt att vi inte ska släppa det här, säger Anna Mourou, som grundade föreningen för fem år sedan. 

LÄS MER: Är du en She Captain?

Själva hade de med 150 kvinnor på 35 båtar som dansade hela natten, och flera i Sandhamn anslöt till festen. She Captain ordnar ofta eskadrar, kurser och föreläsningar i syfte att få fler kvinnor att känna sig trygga bakom rodret. Målet är att ge praktiska kunskaper i alltifrån båthantering till motormekanik, och vart de än går visar de upp sin logga på alltifrån t-shirtar till flaggor. Ofta väcker de uppmärksamhet. 

– Ja, vi får förfrågningar från hela världen, från både kvinnor och män som vill köpa våra tröjor och flaggor. De bemöts av ren och skär lycka! Det är det som gör det här så dubbelt. På ett sätt är det jättekul att man gillar våra grejer, men det här är inte okej. Pratar vi sjömanskap så är det under all kritik, säger Anna Mourou. 

Det är inte första gången de blir bestulna, men tidigare har de själva lyckats få tag i förövarna som skamset har bett om ursäkt. Den här stölden är inte ännu polisanmäld, de vill ge den skyldige en chans att göra rätt för sig. 

– Vi tänker oss verkligen att det är någon som blev uppfylld av den fantastiska She Captain-yran som vi delade med oss av på Sandhamn, någon som inte tänkte på vad man gjorde. När vi får tillbaka flaggorna, vilket vi räknar med, så kan det gärna ske anonymt. Finns det en post-it som det står ”Förlåt” på, då kan vi nöja oss med det.


Text: Elinor Karlin • 2023-09-06
BåtnyttStockholms skärgård
Rulla till toppen