Från höger: Patrik Borén Dyviks Marina/Sweboat, Peter Karlsson verksamhetsansvarig Svenska Båtunionen, Carl Rönnow miljö- och hållbarhetsansvarig Svenska Båtunionen och Mats Eriksson VD Sweboat. Foto Jennifer Glans, Sweboat.

Båtnytt

Båtunionens miljökonferens prisas

Sweboats miljöpris går i år till Svenska Båtunionens initiativ att arrangera en nationell båtmiljökonferens. Det meddelades i måndags. Prissumman - den ska gå till båtklubbarna, säger verksamhetschefen.

Text: Elinor Karlin • 2022-03-17 Uppdaterad 2022-06-01

Av tre nominerade så var det den nationella båtmiljökonferens den som stack ut. I måndags korades Svenska Båtunionen till vinnare av Sweboats miljöpris, och tilldelades därmed en prissumma på 25 000 kronor. Båtunionen har tidigare berättat att prispengarna ska gå till deras egna SBU-fond, varifrån de delar ut medel till båtklubbar och verksamheter i Båtunionen.

– De här pengarna skulle gå rakt in i den fonden och komma till båtklubbarnas nytta, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen.

LÄS MER: Båtunionen nomineras till miljöpris

Det var i höstas som konferensen arrangerades, med ett 70-tal deltagare som har någon form av professionell anknytning till båtlivet. Konferensen arrangerades på Svenska Båtunionens initiativ, tillsammans med Hav- och vattenmyndigheten samt Havsmiljöinstitutet, och enligt Peter Karlsson är det första gången som myndigheter och ideella organisationer samverkar på det här sättet.

– Ofta har debatten förts i media. Någonstans tröttnade vi på att hamna i polarisering. Vi bestämde oss för att sätta oss ned och prata i stället, för att komma överens om vilka frågor vi ska titta mer på, säger Peter Karlsson. 

Prismotiveringen från Sweboat lyder som följer:

Svenska Båtunionen (SBU) tilldelas Sweboats Miljöpris 2022 – för skapandet av ”Nationella båtmiljökonferensen” – ett återkommande forum där hela båtlivssverige – forskning, myndigheter och representanter för hela båtlivet – fick möjligheten att för första gången mötas och på ett konstruktivt sätt och i sann samarbetsanda diskutera de miljöutmaningar som båtlivet har.

Tidigare har priset bland annat tilldelats projektet “Optimist för havet” (2019), då man byggde en optimistjolle av plastskräp från havet. Nästkommande år (2020) fick Havsmiljöinstitutet utmärkelsen, och 2021 var det Österåker kommuns miljöinspektör Melissa Feldtman som prisades.


Text: Elinor Karlin • 2022-03-17
BåtnyttHavsmiljöMiljöSvenska BåtunionenSweboat
Scroll to Top