Anders Jansson, ordförande i Sätra Båtsällskap 2021, tar emot priset tillsammans med årets ordförande Jonas Neander. Foto: Nils Ahlén

Båtnytt

De blev årets båtklubb – vann priser för 125 000

Sätra båtsällskap blev utsedda till årets båtklubb av Svenska båtunionens medlemstidning Båtliv. Praktiskt Båtägandes egen skribent Nils Ahlén var på plats under prisutdelningen, som medlem i klubben.

Text: Nils Ahlén • 2022-05-16 Uppdaterad 2022-05-16

Sätra Båtsällskap i Stockholm har utsetts till Årets Båtklubb 2021. Klubben är ett föredöme inom svenskt båtliv och en värdig vinnare säger tidningen Båtliv som årligen delar ut priset. Det är elfte gången som tidningen Båtliv utser Årets Båtklubb. Utmärkelsen har vuxit i betydelse och i år var konkurrensen hård.

– Vi hade en mycket konkurrenskraftig samling båtklubbar som visar styrkan i svenskt båtliv. Det finns goda föredömen på många platser i hela landet, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för Båtliv.

Sätra Båtsällskap vann finalomgången, där flera båtklubbar jämfördes utifrån flera kriterier. Bland annat sjösäkerhet, miljö- och ungdomsarbete. Den vinnande klubben kom etta på nästan varje punkt vid en jämförelse.

– Vi känner både glädje och stolthet. Det här triggar oss att jobba ännu mer för att utveckla klubben. Utmärkelsen är en bekräftelse på att vi gör ett bra jobb, för alla som jobbar med den här verksamhetens olika delar, säger Anders Jansson, ordförande för Sätra Båtsällskap 2021.

– Vi är kanske inte bäst på allt, men vi gör ganska mycket. Det som har varit störst fokus de senaste åren är miljöfrågan. Vi har jobbat hårt för att fylla kraven som finns vad gäller Mälaren och hjälpa båtägare så att de har biocidfria färger på sina båtar.

Sätra Båtsällskap har 200 medlemmar och bildades 1964. Hamnen och det vackra klubbhuset ligger mitt emot ön Kungshatt i Mälaren. Klubben har haft LOVA-bidrag för ett blästringsprojekt av båtbottnar under de senaste fyra åren och har även en omfattande ungdomsverksamhet. Dessutom är klubben hemmahamn för Mälarhöjdens sjöscouter och har som ett av sina mål att i egen regi utbilda alla medlemmar så att de minst har förarintyg. Praktiskt Båtägandes egen skribent Nils Ahlén är dessutom aktiv i klubben. Dels har han en egen båt i klubben med allt vad det innebär, och dessutom håller han regelbundet i förarintygsutbildningar för både klubbens medlemmar och Mälarhöjdens scoutkårs ungdomar.

Förutom den fina utmärkelsen vinner Sätra Båtsällskap ett digert prisbord med båttillbehör värda cirka 125 000 kr. Priserna kan användas i båtklubbens fortsatta arbete. Dessutom får de en vacker skylt i ädelträ och komposit, tillverkad av båtbyggaren Thore Berntsson, samt en flagga från Svenska Båtunionen.

Tidningen Båtlivs motivering till priset:

”Sätra Båtsällskap är en komplett båtklubb och ett föredöme genom sin omfattande verksamhet. Miljöarbete, juniorer och scouter samt utbildning har utvecklats genom ett målmedvetet arbete och skapat en god stämning i klubben.”

Till utmärkelsen kom också ett rejält prisbord med produkter värda 125 000 kronor, som ska nyttjas i medlemsverksamheten. Foto: Nils Ahlén
Sätra Båtsällskap, belägen i Mälaren. Ön Kungshatt skymtas i bakgrunden. Foto: Nils Ahlén

Text: Nils Ahlén • 2022-05-16
BåtnyttBåtklubbarSvenska Båtunionen
Rulla till toppen