De allra flesta kan räkna med en prishöjning på över en tusenlapp. Genrebild. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Kommunala båtplatser blir 70 procent dyrare

Senast man höjde taxan på kommunala båtplatser i Askersund var 2019. Nu slår konjunkturläget till mot båtägarna, som kan vänta sig en kraftig prishöjning från kommunens sida.

Text: • 2023-11-16 Uppdaterad 2023-11-16

I Askersunds kommun finns ungefär 290 kommunala båtplatser för småbåtar. Inför 2024 har kommunen valt att göra en ekonomisk genomlysning, och beslutat att budgeten för småbåtshamnarna måste justeras. Den nuvarande taxan är helt enkelt inte tillräcklig för att täcka de kostnader som finns, menar kommunen.

– Detta blir än mer aktuellt med tanke på det förändrade ränteläget på lånade medel för kommunen och den större investering som görs när det gäller båtplatserna vid Alsundet i Askersund, säger säger Joakim Blückert (M), ordförande i kultur- och tekniknämnden, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Motorstöld förhindrades vid båtklubb – så avslöjades misstänkta tjuvarna

Av de 290 småbåtsplatserna som hyrs ut årligen är de flesta 2,5 meter breda. De som hyr en båtplats i den storleken kan räkna med en prishöjning på 1200 kronor per säsong.

– Vårt mål är att platserna ska vara självfinansierade och då krävs en höjning i den här storleken, säger Joakim Blückert.

Totalt planerar kommunen med att den här höjningen gör att de kan räkna in ett tillskott på 370 000 kronor per år till förvaltningens budget.


Text: • 2023-11-16
BåtnyttAskersundBåtklubbar
Rulla till toppen