Lägret genomfördes första veckan i augusti, med utgångspunkt i Solna. Foto: Svenska Kryssarklubben, Fredrik Norén

Ukrainakrisen

Efter lägret – så kan de ukrainska barnen fortsätta segla

Första veckan i augusti fick ett stort gäng barn prova på segling för första gången. Nu hoppas Kryssarklubbens generaldirektör Fredrik Norén att deras deltagare ska kunna fortsätta segla även efter lägret.

Text: Elinor Karlin • 2022-08-17 Uppdaterad 2022-08-18

Svenska Kryssarklubben har genomfört seglarläger för ukrainska flyktingbarn. Under vecka 31 fick 26 barn prova på att segla för första gången, på Solna Seglarskola i Stockholms innerstads norra farvatten. 

– Det gick jättebra! Det var en av våra medlemmar som kom med idén redan runt påsk. Det är så otroligt många barn som har kommit hit under en kort period, och inte hunnit gå igenom etableringsfasen ännu, man är bara här. Många är här själva, vi hade ett par på lägret som inte hade sina föräldrar i landet, säger Fredrik Norén, generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben. 

Kryssarklubben har en lång erfarenhet av att ordna liknande arrangemang och tar emot ekonomiska medel från Svenskt Friluftsliv för att ordna verksamhet för barn i utanförskapsområden, vilket främst har skett i Göteborgsområdet. Även det här projektet kunde finansieras med medel från den potten. Solna Seglarskola är en av de verksamheter de redan har samarbete med, och det föll sig som så att det var just här som det fanns möjlighet att genomföra lägret. 

– Det här lagret var ju gratis för deltagarna. Sedan var vi lite osäkra på simkunnigheten, men där gick Baltic in och skänkte flytvästar till alla barnen. Baltic har ju också en viss produktion i Ukraina, så det kändes naturligt för dem, säger Fredrik Norén.

LÄS MER: Risk för flytvästbrist i sommar 

Kommunikationen blev både svårare och lättare än vad de tänkt sig. Tack och lov hade de en instruktör som talar flytande ryska, ett språk som är nära besläktat med ukrainska. Dessutom klev Fredrik Norén själv in som instruktör, för att säkerställa kvaliteten på lägret. 

– Normalt sköts det här av lägerverksamheten, jag brukar inte vara så involverad. Men när det gick upp för mig att barnen inte förstår varken svenska eller engelska, vi var osäkra på simkunnigheten… Då kände jag att jag fick kavla upp ärmarna lite. 

Och lägret förefaller ha blivit lyckat, eftersom flera barn nu vill fortsätta segla. Den lokala kappseglingsklubben kommer att ordna träningar i optimistsegling på måndagkvällar för de åtta barn som anmält sig till verksamheten. Fredrik Norén berättar att Kryssarklubben har kommunikation med flera olika förbund och hoppas att Seglarförbundet kan gå in och stötta projektet ekonomiskt, men om det inte lyckas så kommer Kryssarklubben att göra det.

– Primärt så känner vi att vi inte ska in och konkurrera på kappseglingsarenan. Men för att den lilla klubben i Solna ska kunna planera så har vi sagt att vi också kan gå in och stötta. Vi får se hur många som kommer till träningen. Det finns ju en regional jollecup i Stockholm, det vore fantastiskt att se dem på startlinjen så småningom.


Text: Elinor Karlin • 2022-08-17
BåtnyttJolleSeglarskolaSvenska KryssarklubbenUkrainakrisen
Scroll to Top