Nu tittar Baltic på om de kan flytta tillverkningen till andra länder. Foto: Unsplash

Båtnytt

Risk för flytvästbrist i sommar

Många flytvästar på den svenska marknaden produceras i Ukraina – något som försvårats kraftigt efter Rysslands invasion i Ukraina.

Text: Elinor Karlin • 2022-03-21 Uppdaterad 2022-03-21

Ett oväntat problem kan drabba Båtsverige som en konsekvens efter invasionen i Ukraina – flytvästbrist. Uppemot en tredjedel av de flytvästar som finns på den svenska marknaden produceras nämligen i Ukraina. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Det är bland annat den svenska flytvästtillverkaren Baltic som förlägger stora delar av sin produktion i landet. 

– Om jag skulle göra en liten uppskattning så är det 50 procent lägre produktion under de här veckorna. Det är inte helt nere på noll, men långt mindre än vad vi behöver, säger Baltics vd Johan Lövqvist till Ekot. 

Det är dels flera fabriker som har fått stänga eftersom de ligger utsatt i konfliktzoner, och dels har det varit stora problem med att få till transporter in och ut ur landet. Nu tittar Baltic på att lägga om produktionen till andra länder, men de är inte ute efter att avveckla sin verksamhet i Ukraina permanent. 

– Tankarna går till vår vänner där nere. Vi har en moralisk plikt att vara lojala, de behöver oss mer än någonsin där just nu, säger han till Ekot.


Text: Elinor Karlin • 2022-03-21
BåtnyttFlytvästUkrainakrisen
Rulla till toppen