Pangeos är 610 meter bred över framfenorna. Bild: Lazzarini design

Båtnytt

Enorma yachten – stor som en stad

"Båten" är flera hundra meter lång och ska rymma tiotusentals passagerare. Nu säljs virtuella andelar av fartyget till Metaverse, i väntan på att bygget kan realiseras.

Text: Elinor Karlin • 2022-11-25 Uppdaterad 2022-11-25

När lyxyachter blev för små uppfann man en superyacht. Nu har även de blivit för små. En italiensk designbyrå har släppt bilder på ett helt nytt koncept: En över 600 meter bred ”terayacht” vid namn Pangeos. Yachten ska utgöra markyta för en flytande semesterort, med hotell, lägenheter och promenadstråk, och den är designad som en enorm havssköldpadda. Skrovet ska utrustas med vattenturbiner som ska generera elektricitet när fartyget är under gång och målet är att man då ska vara självförsörjande på el.

Terayachten är döpt efter Pangea, superkontinenten som utgjorde jordens landyta för miljoner år sedan. Pangeos beräknas bli 550 meter lång och som bredast 610 meter, över sköldpaddans framfenor. Den ska rymma 60 000 gäster. Om konstruktionen realiseras så beräknas den bli världens största flytande konstruktion som någonsin byggts. Dessutom måste man bygga en specialkonstruerad docka för byggprocessen.

Kölsvinet i stål består av 30 000 separata celler som tillsammans ska skapa, enligt designbyrån själv, osänkbara flytelement. Skrovdjupet blir 30 meter.

Fartyget kommer att få ett torg som inramas av både boenden och näringsverksamheter, och självklart finns det också en landningszon för flygande farkoster. Varje framfena ska få 19 privata villor och 60 lägenheter.

Hela bygget beräknas kosta 8 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 85 miljarder svenska kronor. Byggtiden beräknas bli åtta år. Som bekant är ju byggen av den här storleken alltid i tid…

I väntan på att projektet ska realiseras så kan intressenter nu ta del av en digital NFT-kollektion där man köper virtuella fastigheter i Metaverse. Det man köper kan sedan användas som deposition om det fysiska byggprojektet väl kommer i gång. Japp, du läste rätt. Det här är än så länge ett designkoncept och den enda fastighetsförsäljningen som genomförs just nu är just den digitala. Med hjälp av dyra låtsaspengar kan du köpa en virtuell låtsasfastighet i ett låtsasuniversum. Om projektet kommer i gång så står du först i kön, men det var just det där lilla ordet ”om”. Hur det kan realiseras återstår att se.

media-w-sköldpadda2

Det massiva bygget beräknas bli den största, flytande konstruktionen i världen. Illustration: Lazzarini design

media-w-sköldpadda3

På fenorna blir det boyta: Lägenheter och privata villor. Illustration: Lazzarini design

media-w-sköldpadda4

Hela projektet måste byggas i en specialanpassad torrdocka. Illustration: Lazzarini design

media-w-sköldpadda5

Det stora torget med parkstråk och en inre hamn i mitten. Illustration: Lazzarini design

media-w-sköldpadda1

Pangeos är 610 meter bred över framfenorna. Bild: Lazzarini design

media-w-sköldpadda6

Privata villor. Illustration: Lazzarini design

media-w-sköldpadda7

Terasser med havsutsikt. Illustration: Lazzarini design

media-w-sköldpadda8

Hamnområdet. Illustration: Lazzarini design

previous arrow
next arrow

Text: Elinor Karlin • 2022-11-25
BåtnyttSuperyachtTerayacht
Rulla till toppen