Varvet återkallar nu många båtar av samma typ: Jeanneau Sun Odyssey 410, 440 och 490. Foto: Pressbild

Båtnytt

Felmonterad Jeanneau sjönk till havs – nu återkallas båtar

I mars sjönk en Jeanneau Sun Odyssey 410 snabbt efter läckage vid bogpropellern. Nu återkallar det franska varvet samtliga båtar av modellen 410, 440 och 490 som är byggda 2020–2022.

Text: Joakim Hermansson • 2023-05-25 Uppdaterad 2023-05-25

Den tyska violinisten och medlemmen av shantybandet Santiano, Pete Sage, råkade i mars i år ut för en mycket otrevlig händelse när hans relativt nya Jeanneau Sun Odyssey 410 plötsligt började ta in mycket vatten. Pete Sage och hans hustru var enligt den tyska tidskriften Yacht på väg över södra delen av Östersjön från Heiligenhafen till Olpenitz och hade kommit ungefär halvvägs när hustrun gick ner för att hämta något att dricka. Stående i pentryt upptäckte hon då att iskallt vatten sköljde över hennes fötter. Trots att hon snabbt fick igång länspumpen fortsatte vattnet att stiga, och paret Sage tvingades att inse att översvämningen inte gick att stoppa. Kort därefter slogs all elektronik ombord ut och motorn stannade.

Med fem grader i vattnet och elva i luften, hård vind och ungefär en meter höga vågor lyckades Pete Sage och hans fru, trots att förskeppet snabbt var på väg ner under vattenytan, få loss jollen som låg surrad på fördäck. De sjösatte den i aktern och kunde ta sig någorlunda torrskodda ombord. Bara några få minuter senare sjönk segelbåten, och masttoppen var det enda som syntes ovanför ytan. Hela förloppet var över på mindre än sju minuter, men Pete Sage lyckades med hjälp av sin mobiltelefon slå larm så att sjöräddare från den tyska räddningsstationen i Laboe kunde komma ut och undsätta honom och hustrun. Då hade de redan hunnit driva iväg flera hundra meter i jollen.

Pete Sages Jeanneau sjönk snabbt med fören först. Foto: Peter Sage

Drygt en vecka senare bärgades Sages Jeanneau Sun Odyssey 410 av det danska specialfartyget Elisabeth Hoj och bogserades därefter in till Laboe där segelbåten lyftes upp på land. Den tyska sjöpolisen följde bärgningen och började sedan genast undersöka orsaken till olyckan. Till Yacht har Sages advokat ­Jochen-P. Kunze sagt att den snabba vatteninträngningen berodde på att bogpropellern var felmonterad. En fläns på den utfällbara bogpropellern skulle enligt instruktionen från tillverkaren Sleipner-Sidepower ha varit laminerad i båten, men var istället endast limmad från utsidan med tätningsmassa som inte klarade att stå emot vattentrycket lika bra.

Från det franska storvarvet Jeanneau är nu beskedet att samtliga Jeanneau Sun Odyssey 410, 440 och 490 som är byggda mellan 2020 och 2022 och utrustade med Sleipner-Sidepowers utfällbara bogpropeller återkallas för inspektion. Skulle det visa sig att de har samma fel som Pete Sages båt kommer Jeanneau att åtgärda dem utan några kostnader för båtägarna.

En felmonterad bogpropeller från Sleipner orsakade läckaget.

Text: Joakim Hermansson • 2023-05-25
BåtnyttJeanneauOlyckorSegelbåt
Rulla till toppen