Det nya fyrljuset är roterande med glaslinser vilket innebär att den måste snurra dygnet runt. Annars riskerar linserna att bli brännglas i skarpt solljus, berättar Bengt Wall. Foto: Stefan Quint

Båtnytt

Hållö fyr får nytt, svepande ljus

Den 181 år gamla Hållö fyr har fått en ny ljusbild. Nu lyser den upp hela området söder om Smögen med ett svepande – och starkare – ljus än tidigare.

Text: Elinor Karlin • 2023-10-26 Uppdaterad 2023-10-26

Hållö fyr söder om Smögen på västkusten har fått ett nytt fyrljus. Efter 15 år med en blixtrande LED-lampa har nu ljuset bytts ut mot en modern svepande lampa – precis som fyren fungerade i tiden. Sedan en dryg vecka tillbaka kan alla i området se det nya ljuset. Bytet är ett resultat av ett långvarigt arbete från föreningen Hållö fyr. Bengt Wall är ordförande. 

– Det känns jättebra. Vi har kämpat för det här sedan vi startade föreningen i princip, det var 2010. 

Fyren byggdes redan 1842 och är klassad som statligt byggnadsminne. År 2008 byttes det tidigare roterande glödljuset ut mot just en blixtrande LED. Bengt Wall berättar att det var många som reagerade negativt eftersom det nya ljuset upplevdes som skarpt och lite tråkigare att titta på. Fyrföreningen har under många år haft en dialog med Sjöfartsverket för att få ett nytt byte till stånd, men de har inte varit intresserade. 

LÄS MER: Historiska dyrgripar – så ser fyrarnas framtid ut

– Till slut hittade vi själva en ny lampa som både var roterade och hade LED-belysning. Och Sjöfartsverket gick med på att titta på den under förutsättning att de själva skulle slippa bry sig om det ekonomiska. 

Det gick alla med på och fyrföreningen fick själv ta höjd för att betala de 300 000 som den nya lampan skulle kosta. Det visade sig att den höll måttet och den 17 oktober kunde den installeras på Hållö. 

Den nya, svepande ljusbilden kan upplevas som lite sugande, framförallt när det är hög luftfuktighet. Foto: Stefan Quint

– Det här är en lampa som är anpassad för historiska fyrar, där man tagit bort den gamla roterande lampan och ersatt den med ny teknik. 

Han berättar också att nästan alla i området som tittar på fyren har varit väldigt positiva till det nya ljuset. Fyrkaraktären är densamma som tidigare, en vit blixt med 12-sekundersintervaller, men lysvidden har blivit längre. De senaste åren har den räckt 10 sjömil, men den nya lampan är kraftigare och syns så långt som 23 sjömil. Det innebär en tillbakagång till historien, enligt Bengt Wall. 

– Den har haft 21 sjömils räckvidd tidigare. Men vi har fått ett litet problem med att den nu lyser lite för starkt in mot Kungshamn och Smögen så Sjöfartsverket ska avskärma den lite i den riktningen. Den kommer att fortsätta vara stark ut mot havet.


Text: Elinor Karlin • 2023-10-26
BåtnyttFyrarNavigation
Rulla till toppen