Utbildningen och examinationen genomfördes den 21-22 maj i Stockholms skärgård. Foto: Pressbild

Båtnytt

Här är årets åtta båtstipendiater

Helgen 21–22 maj genomfördes Båtstipendiet för kvinnor för sjunde gången. Bakgrunden till att Svedea instiftade stipendiet 2015 var att bidra till ökad jämställdhet till sjöss och uppmuntra fler kvinnor att själva framföra båten.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-27 Uppdaterad 2022-07-04

I slutet av maj genomfördes den utbildning som ingick i Svedeas båtstipendium. Åtta kvinnor fick gå en kurs för att kunna examineras för manöverintyg för högfartsbåt under helgen 21-22 maj, i Stockholms skärgård.

– Det är fantastiskt kul att få vara med när engagemanget är så otroligt högt och det riktigt glöder av entusiasm om eleverna. Utvecklingskurvan har verkligen gått spikrakt uppåt. Från att en del knappt vågat ta ratten till att efter bara ett par timmar utföra perfekta undanmanövrar i 30 knop och navigera som om de aldrig gjort något annat. Riktigt stolta är vi, säger Emma Lagerström, skadereglerare båt på Svedea, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Stipendium för båtkvinnor öppet för ansökan

Stipendiet har uppkommit som en del av försäkringsbolaget Svedeas jämställdhetsarbete. Det instiftades första gången 2015 och delas ut till kvinnor över 18 år, för att fler kvinnor ska få trygghet att ta rodret ombord. Enligt undersökningar är det fortfarande en överväldigande majoritet av män som styr ombord på båtarna.

– Det är alltid lika roligt att få återkoppling från våra båtstipendiater efter en helg tillsammans. Att det finns en stark vilja att lära sig tilläggning, att ta vågor i hög fart, navigering och mycket annat är uppenbart. I våra undersökningar ser vi faktiskt en svag förbättring av jämlikheten ombord och vi vill gärna tro att vi bidragit till den, säger Göran Södergren, affärsansvarig båt på Svedea.

2022 års båtstipendiater Hanna, Anna, Jennie, Julia, Karolina, Mari, Kirsti, Emilia och Jenny flankerade av instruktörerna Christoffer Bilman och Emma Lagerström. Foto: Pressbild


Text: Elinor Karlin • 2022-06-27
BåtnyttBåtförsäkringFörarbevisMotorbåtNyheter
Rulla till toppen