Linus Ek och Hans Samuelsson ombord på en skärgårdskryssare som kan räkna 107 år i år. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Historisk regatta – rekordmånga gamla båtar anmälda

När Stadshuset invigdes 1923 anordnades en Stadshusregatta för skärgårdskryssare och andra träbåtar på Riddarfjärden. Nu under lördagen är det dags igen.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-16 Uppdaterad 2023-06-16

Hans Samuelsson och Linus Ek är två av dagens deltagare i Stadshusregattan. När PB kommer förbi så sitter de i Linus Eks skärgårdskryssare från 1916 och förbereder sig inför jubileumsloppet. Det går inte många minuter utan att det kommer förbi någon mer att hälsa på och sittbrunnen är ständigt fylld av… Konkurrenter? Vänner?

– Det är kul att träffa både folk och att få se andra båtar, säger Hans Samuelsson. 

Det är flera på bryggan som bekräftar att det är ovanligt många som är anmälda till helgens regatta. Ett 70-tal äldre båtar i vitt skilda storlekar och modeller ska starta, vilket är lite trängre än vad deltagarna hade hoppats på. Ju fler segel som hissas på samma bana, desto sämre sikt. Spinnakrar kommer inte att vara tillåtna eftersom de är för stora och skymmande.

– Men det som är läskigast egentligen med att det är så många båtar är att det är så mycket olika fart. Hundraåringar ska startas samtidigt, alltså alla båtar som är över 100 år.  Och det är liksom allt från små gaffelriggar till riktigt stora båtar. 

Hans Samuelsson och Linus Ek är framförallt här för att få träffa bekanta – kappseglingen är inte den bästa när så många tävlar samtidigt. Foto: Elinor Karlin

Varför tror ni att det är så många anmälda?

– Proppen gick väl ur! Är det en som dyker upp så vill alla komma. Kappseglingsvärdet är ju inte så stort, utan vi är mer här för att visa upp oss och träffa folk. Det är socialt, säger Hans Samuelsson.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-16
BåtnyttKSSSStadshusregattan
Rulla till toppen