Det blir damsprint med J/70 framför stadshuset. Foto: Elinor Karlin

Stadshuset 100 år

Båtfest vid Stockholms stadshus – PB testar aktiviteterna

I år firar Stockholms stadshus 2023. För att fira det har bland annat KSSS tagit på sig att samordna aktiviteter för båtälskare och nyfikna på kajen utanför stadshuset, under helgen 16-18 juni. PB:s redaktion tog sig dit och kollade in aktiviteterna, som alla är gratis att prova på.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-17 Uppdaterad 2023-06-17

Prova eldrivna snurrebåtar

Flera småbåtar med elmotor finns att prova för de som vill ut och glida i hamnbassängen. Känner man sig trygg får man åka ut själv, för den mer osäkra kan de skicka med en skeppare som rattar rorkulten

Segling med proffs

Seglingsinstruktörer tar med besökare ut på segling i små och större båtar. Dels kan man få åka ut med en C55 men också med J/70, den modell som det senare ordnas kappsegling med på Riddarfjärden.

Elsnurrorna används konstant under helgen. Foto: Elinor Karlin

Foilande elcykel

”Det är ganska lätt”, säger Fredrik Duenger innan han släpper i väg dagens första nyfikna besökare som vill prova på den foilande elcykeln Manta 5. Stämmer det? Det går att diskutera, men det är i alla fall garanti för att den som prövar på blir blöt. Skönt en dag när termometern närmar sig 30 grader. Våtdräkt finns att låna.

LÄS MER: ”Det är lite som att lära sig cykla på nytt”

Titta på svenska elbåtar

Svenskbygda Candela och X shore tillhör gräddan i svensk elbåtsindustri. Den här helgen finns båda att beskåda utanför Stockholms stadshus. Candela spelar i en helt egen liga, med sin foilande teknik som förlänger räckvidden dramatiskt när båtens skrov lämnar vattenytan.

– Nu har vi inte en droppe olja i motorn längre, vilket gör att det blir lågt underhåll också såklart. När vi kör i 22 knop och foilar, då är elförbrukningen ungefär hälften mot när vi ligger i 6 knop, säger Erik Eklund på Candela.

Foilande Candela och stilrena X shore visas upp på bryggorna. Foto: Elinor Karlin

Fartfylld kappsegling

Det blir under helgen damsprint med J/70, en möjlighet till att se på kappsegling mitt inne i stan.

Klassiska vyer

Ett 70-tal vackra båtar, många i trä, är anmälda till Stadshusregattan – en kappsegling som även genomfördes på stadshusinvigningen år 1923. Under helgen ligger många av båtarna förtöjda i aktivitetsområdet utanför stadshuset, den ena vackrare än den andra.

Läs mer: ”Är det en som dyker upp så vill alla komma” – 70 klassiska båtar ska kappsegla.

Allt från privata skärgårdskryssare till kända skutor som Beatrice Aurore och Princess Svanevit finns med framför stadshuset. Foto: Elinor Karlin

Seglarskola med VR

Precis som under mässan Allt för sjön så kan barn och vuxna prova på VR-segling. En virtuell optimistjolle gömmer sig bakom ett bar VR-glasögon, och plötsligt kan man segla i ett mörkt tält på land.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-17
BåtnyttCandelaElbåtarKappseglingManta 5StadshusregattanTräbåtX Shore
Rulla till toppen