Hundarna jobbar tillsammans med Sjöräddningssällskapet. Arkivbild. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Inga fler sjöräddningshundar utbildas

Sjöräddningshundar är för dyra att utbilda i förhållande till nyttan de utför. Det menar Sjöfartsverket som nu har bestämt att de inte vill finansiera fler utbildningar av de fyrbenta sjöräddarna.

Text: Elinor Karlin • 2023-12-18 Uppdaterad 2023-12-18

I flera år har sjöräddningen i Sverige kunnat använda sig av specialutbildade sjöräddningshundar på uppdragen. Men Sjöfartsverket har bestämt att utbildningen är för dyr och de kommer inte att beställa fler hundar som ska få genomfå utbildningen, vilket rapporteras av tidningen Skärgården. 

Anledningen är kort och gott att arbetet inte gett tillräcklig nytta, enligt Sjöfartsverkets egen statistik. Mellan 2017 och 2022 ska man inte använt hundarna mer än sju gånger i olika sjöräddningsinsatser. I endast ett av fallen hittades personen som eftersöktes. Men enligt sjöräddaren och hundföraren Nina Nilsson, RS Värmdö, ger inte den statistiken hela sanningen. 

– Ofta utför vi uppdrag åt räddningstjänster, men det är på kommunalt vatten och då räknas inte statistiken in i Sjörfartsverkets Sjö- och flygräddningscentrals statistik över sjöräddning, säger hon till tidningen Skärgården. 

LÄS MER: Årets sjöräddare räddade SUP-paddlare i februari

Det finns i dag totalt sex platser i Sverige med sjöräddningshundar i tjänst, som alla har blivit utbildade under två års tid via Svenska brukshundsklubben. Träningen sker tillsammans med Sjöräddningssällskapet, även om huvuddelen av hundarnas utbildning sker på land. Enligt Nina Nilsson kan en utbildad sjöräddningshund söka av en ö på fyra hektar på 17 minuter. 

– Det är ett olyckligt beslut som gör att vi i framtiden kan stå utan en extra resurs vid större olyckor, där det snabbt kan behövas sök över större ytor, säger Nina Nilsson.


Text: Elinor Karlin • 2023-12-18
BåtnyttHundarSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen